Dostupni linkovi

Reforma zdravstvenog sistema test za demokrate


 Barak Obama
Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama odložio je putovanje za Indoneziju i Australiju kako bi ostao u Vašingtonu gde se očekuje da će Predstavnički dom ovog vikenda glasati o predlogu reformi zdravstvenog sistema.

Portparol Bele kuće Robert Gibs rekao je da će Obama po svoj prilici planirane posete odložiti za jun, prenosi CNN.

"Predsedniku je veoma žao zbog ovog odlaganja. Izglasavanje reforme zdravstvenog sistema je od ogromnog značaja ", objasnio je Gibs.

U Beloj kući se inače održavaju intenzivni sastanci kako bi se rešilo pitanje reforme američkog zdravstvenog sistema, koje je pokrenuto prošlog leta.

Zakon bi mogao biti usvojen u nedelju i on je Obamin prioritet na domaćoj sceni. Stručna javnost ocenjuje da bi pitanje usvajanja zdravstvene zaštite moglo da bude test da li demokrate mogu da zadrže kontrolu u Kongresu na izborima zakazanim za novembar. Kako prenose mediji, situacija u Beloj kući u poslednja 24 sata prilično je dramatična, jer se održavaju sastanci iza zatvorenih vrata i intenzivno lobira za usvajanje reforme zdravstvenog sistema.

Stavovi i kontrastavovi

Američki predsednik Barak Obama izneo je i novi argument u korist reforme. Po oceni kongresnog odobra za budžet, reformom zdravstvenog sistema drastično će smanjiti budžetski deficit.

“Nova analiza pokazuje da će reforma smanjiti deficit za 130 milijardi dolara u narednih deset godina i za 1.200 milijardi u sledećoj deceniji. Ovaj zakon zato doprinosi najvećem smanjenju deficita još od zakona o budžetskoj ravnoteži iz '90-ih godina. Ovo je samo jedan od prednosti reforme, jer ona zahteva i odgovornost osiguravajućih kompanija i pruža Amerikancima veću ekonomsku sigurnost”
, objasnio je Obama.

Ipak, do kraja je neizvesno da li će se isplatiti svi napori Baraka Obame i tome svedoče svi dosadašnji događaji o ovoj temi. U novembru prošle godine protiv zakona glasalo je 37 demokrata, a reformi zdravstvenog sistema oštro se protive republikanci.

Refroma podrazumeva da zdravstveno osiguranje dobije i 30 miliona Amerikanaca koji ga do sada nisu imali. Međutim, republikanci smatraju da će zbog toga osiguravajuća društva biti izložena novim velikim ograničenjima, a da će država steći potpunu kontrolu nad sistemom zdravstvene zaštite.

“Poslednjih godinu dana republikanci u domu i senatu poslednjih blisko sarađuju kako bi se pobrinuli da ovaj zakon nikada, nikada ne prođe”, kaže vođa republikanaca u Beloj kući, Džon Bohner.

******
Pročitajte i ovo:

Teška prva godina američkog predsjednika

Obama - uspješan ili neuspješan?
XS
SM
MD
LG