Dostupni linkovi

Kori Levandovski: Lažne vijesti prisutne svugdje u svijetu


Ko je Kori Levandovski?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Bivši politički savjetnik i menadžer izborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) predsjednika Sjedinjenih Država Kori Levandovski (Corey Lewandowski) održao je u srijedu u Banjaluci studentima Fakulteta političkih nauka predavanje na temu "Aktuelna politička situaciji u SAD-u i njen uticaj na Evropu".

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Americi, Levandovski se najviše zadržao na medijima koji, kako je ocijenio, prave lažne vijesti i umanjuju značaj onoga što je aktuelni američki predsjednik uradio na ekonomskom planu i time stvaraju pogrešnu sliku u javnosti.

"Ono šta mi možemo da vidimo u Americi, ali to je slučaj i u drugim dijelovima svijeta, je da, iako imate situacija da dolazi do značajnog poboljšanja na ekonomskom planu, kao što je to sada pod administracijom predsjednika Donalda Trampa (Trump), mediji pokušavaju dati drugačija slika o tome. Oni pokušavaju da to prikažu gore nego što jeste. Putujem po svijetu i vidim da je slična situacija u drugim zemljama, da dolazi do ekonomskog napretka, ali da mediji prosto ne izvještavaju o uspjesima svojih vlada", rekao je Levandovski.

U Banjaluku Levandovski je došao pred same Opšte izbore u Bosni i Hercegovini na poziv aktuelne premijerke bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) Željke Cvijanović koja je i kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na ovim izborima za predsjednika RS-a.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je u avgustu pisao o lobističkim uslugama koje je SNSD na čelu sa predsjednikom stranke Miloradom Dodikom, inače i predsjednikom RS-a, za svoju predsjedničku kampanju zatražio od kompanije Tvin Roks Global (Twin Rocks Global), koja je registrovana na Kapitol Hilu (Capitol Hill), u kući u kojoj živi Kori Levandovski.

  • Prijavu lobističkih usluga za SNSD, koju je objavilo Ministarstvo pravde SAD-a, pogledajte OVDJE

Na pitanje da li podržava kampanju SNSD-a i njenog predsjednika Dodika, Levandovski je rekao da nikome nije važno koga on podržava.

"Ja ne glasam ovdje i mislim da, kada govorimo o uplitanju u politiku ili život drugih zemalja, to nije pravac kojim treba ići. Mogu da kažem da glasam u Americi i da glasam za Trumpa", kazao je Levandovski.

Podsjećajući da se prije nekoliko mjeseci sa Levandovskim susrela u Vašingtonu, premijerka RS-a Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je došao u Banjaluku da studentima objasni probleme koji postoje u borbi između novih i starih američkih struktura.

"Mislim da je došlo vrijeme da se mijenjaju stereotipi i da se stvari posmatraju otvorenih očiju otvorenog srca i sa velikim razumijevanjem. Ja sam sigurna da se tako nešto može i desiti. Bez obzira na silna osporavanja koja sam imala, smatram da se isplatio svaki moj odlazak u Vašington. Zahvalna sam gospodinu Levandovskom što je i on prepoznao dobru priliku da dođe u Banjaluku sa kojom se on oduševio", rekla je Cvijanović.

U SNSD-u smatraju da bi građenje dobrih odnosa sa novom američkom administracijom moglo pomoći u skidanju sankcija visokim funkcionerima ove stranke – Miloradu Dodiku i Nikoli Špiriću – koji se nalaze na crnoj listi Sjedinjenih Država. Odgovornost za stavljanje na crnu listu pripisuju staroj američkoj administraciji.​

Zbog toga ne treba da čudi da je Željka Cvijanović izjavila da je potrebno popraviti odnose sa Amerikom jer bi, kako kaže, ona mogla da odigra ključnu ulogu u promjeni određenih stavova.

"U promjeni određenih stavova morate da im date prave informacije. Dosad su te informacije bile lažne, bile su izlobirane, da se govore neistine o Bosni i Hercegovini sa ciljem da se pravi lažna slika. Mislim da je došlo vrijeme da se to mijenja, bez bilo kakve namjere da se nekom nanese šteta. Istina i realnost je u interesu svih naroda koji žive u BiH i zbog toga mislim da možemo graditi dobre odnose. Vjerujem u ono što radi administracija predsjednika Trampa i nadam se da će se izboriti sa onim što jesu stari tereti", istakla je Željka Cvijanović.

Na potrebi građenju boljih odnosa sa Sjedinjenim Državama svakako utiču i Dodikove neskrivene želje za otcjepljenje RS-a od Bosne i Hercegovine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG