Dostupni linkovi

U Banjoj Luci uklonjen objekat u vlasništvu Dodikovog kuma


Rušenje objekta porodice banjalučkog biznismena Mileta Radišića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Banjaluka: Rušenjem do temelja uređenog sistema

U Banjoj Luci je 27. novembra prema nalogu komunalne policije uklonjen ugostiteljski objekat "Kajak terasa" u vlasništvu porodice biznismena Mile Radišića.

Radišić je, inače, kum člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)Milorada Dodika.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ranije je najavio da će 27. novembra u 15 časova "biti srušena nelegalno izgrađena Kajak terasa".

Stanivuković je 24. decembra 2020. kao kandidat opozicionih partija preuzeo upravljanje Banjalukom od svog prethodnika Igora Radojičića iz SNSD-a. Odmah nakon preuzimanja funkcije, Stanivuković je formirao "Tim za reviziju", s ciljem da se utvrde nezakonitosti u Banjoj Luci.

Komentarišući početak rušenja "Kajak terase" 26. novembra, Stanivuković rekao je da "oni koji su do juče mislili da mogu sve, danas počinju da ruše svoju imovinu".

"Počinje razgrađivanje privatne države i to je danas ono što se tamo dešava. Ne likujem, samo želim da Grad bude iznad svakog pojedinačno", rekao je Stanivuković.

Stanivuković je najavio da će na mjestu "Kajak terase" početi izgradnja mini parka.

Banjalučki gradonačelnik je ranije izjavio da je "istekao rok za sve žalbe i da vlasnici više nemaju način da odlože ili prolongiraju rušenje".

Prema nalogu gradske inspekcije, u martu je nelegalni objekat ograđen trakom i zatvoren, a gradonačelnik je tada najavio rušenje Kajaka.​

Vlasnici nelegalnog objekta tvrde da je gradnja tog restorana počela 2018. godine, u periodu kada je još bila moguća legalizacija bespravnih objekata. Međutim, u gradskoj upravi tvrde da je Kajak izgrađen kasnije, te da po nekoliko osnova treba biti srušen.

Zakonom o legalizaciji Republike Srpske je definisano da se ne mogu legalizovati objekti građeni poslije 2018. godine.

XS
SM
MD
LG