Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bandić izgubio većinu u Zagrebu, slijede li izbori?


Opozicija se boji da bi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mogao iz rukava izvući još tri glasa

Krajnje desna stranka Nezavisni za Hrvatsku, koja je bila dio vladajuće koalicije u Zagrebu, najavila je da na sjednici Gradske skupštine neće glasati za proračun za sljedeću godinu. To bi značilo nove izbore. Opozicija se izbora ne boji, ali se boje da bi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mogao iz rukava izvući još tri glasa, koliko mu je potrebno za većinu i izglasavanje proračuna.

Hoće li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić do sjednice Gradske skupštine 13. prosinca uspjeti sakupiti većinu, nakon što su mu krajnje desni Nezavisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića otkazali poslušnost i najavili da neće glasati za proračun? Šefica oporbenog Građansko-liberalnog saveza (GLAS) u Gradskoj skupštini Anka Mrak Taritaš kaže za Radio Slobodna Europa da se ne smije zanemariti u niz slučajeva već potvrđenu Bandićevu umješnost u kupovanju glasova, ali da je čak 28 od ukupno 50 vijećnika najavilo da neće podržati proračun:

„To da vi cijeli svoj životni put i karijeru uništite zbog toga što ste 'na tipku' rekli 'glasam za proračun' – je zaista nešto što će ostaviti trajne posljedice i da ćemo izgubiti vjeru ne samo u političare nego i generalno u ljude. I zato ja apeliram na sve one koji cijelo govore 'nećemo glasati za proračun' da budu dosljedni i da 13.12 to odrade na primjeren način.“

Anka Mrak Taritaš kaže da se ne smije zanemariti u niz slučajeva već potvrđenu Bandićevu umješnost u kupovanju glasova
Anka Mrak Taritaš kaže da se ne smije zanemariti u niz slučajeva već potvrđenu Bandićevu umješnost u kupovanju glasova

Prvi čovjek oporbenih socijaldemokrata u hrvatskoj metropoli Gordan Maras najavljuje da Bandić i njegov koalicijski partner u Zagrebu pokreću vjerojatno najveću korupcijsku kampanju kako bi upecali tri zastupnika potrebna za većinu, ali da u tome neće uspjeti. On u izjavi za RSE vjeruje da će na novim izborima za Gradsku skupštinu sve tri stranke dosadašnje vladajuće koalicije – Bandićevci, HDZ i Hasanbegovićevi Neovisni za Hrvatsku proći lošije nego sada:

„Vjerujem da će se pokazati da ova koalicija koja je do sada vodila grad Zagreb neće imati većinu.“

Vijećnica Nove ljevice u Gradskoj skupštini grada Zagreba Rada Borić u izjavi za RSE podsjeća da je sukob između Hasanbegovića i Bandića krenuo oko naizgled banalnog povoda – dolaska u Zagreb na Bandićev poziv predsjednika jagodinske skupštine Dragana Markovića Palme, i da desničari ne žele glasati za proračun, ali ne žele niti napustiti funkcije koje su dobili kao dio vladajuće koalicije:

„Zabrinjava što oni izlaze iz koalicije, ali čuvaju sve ono što su u političkoj trgovini dobili, uključujući funkciju gradske pročelnice za kulturu u gradu Zagrebu, jer smatraju da je to ona dobila na natječaju. Kako misle da smo svi naivni i da ne znamo kako izgledaju natječaji, a pogotovo koji su bili govori i kako se pregovaralo oko te funkcije!“

I dok Rada Borić i Gordan Maras najavljuju poraz dosadašnjih vladajućih stranaka na mogućim prijevremenim lokalnim izborima u Zagrebu, Anka Mrak Taritaš podsjeća da su Hasanbegović i njegovi bili vrlo uspješni u dosadašnjem mandatu, jer su ostvarili jedino što su obećali na prošlim izborima – micanje imena Trga maršala Tita, i da bi i na ovim izborima mogli ostvariti dobar rezultat.

„Na tim izborima je za očekivati da će dio mandata osigurati i Neovisni za Hrvatsku, i ne bi me nimalo čudilo da ponovno u toj želji za vlast Nezavisni za Hrvatsku opet uđu u koaliciju sa Bandićem!“, kaže Anka Mrak Taritaš.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG