Dostupni linkovi

Palma u Zagrebu: Ne želim da pričam o prošlosti, idemo u budućnost!


Dragan Marković Palma i Milan Bandić, Zagreb, 2. studeni
Dragan Marković Palma i Milan Bandić, Zagreb, 2. studeni

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ugostio je bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Jagodine, a sada predsjednika Gradske skupštine Dragana Markovića Palmu. Razgovaralo se o budućoj suradnji Zagreba i Jagodine, a novinarima koji su ga pitali o vezama sa ozloglašenim Željkom Ražnatovićem Arkanom Palma je odgovorio da on nema veze s ratom u Hrvatskoj i da ne želi o prošlosti.

Suradnja Zagreba sa gradovima i općinama iz unutrašnjosti Srbije, tako je teme razgovora sa svojim domaćinom, zagrebačkim gradonačelnikom Milenom Bandićem opisao predsjednik jagodinske Gradske skupštine, narodni poslanik vladajuće većine u Skupštini Srbije i predsjednik stranke Jedinstvena Srbija Dragan Marković – Palma nakon susreta sa svojim domaćinom, zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

„Želimo da napravimo odnose kao što je bilo za vreme stare Jugoslavije. Budućnost je saradnja, da se više nikad ne dešava da neko treba da pogine za svoju državu. Treba da živi za svoju državu! I zato gospodin Bandić i ja se zalažemo za kulturnu saradnju, da kulturno-umetnička društva dolaze odavde u Srbiju, da vidimo ekonomsku saradnju“, rekao je.

On je kazao kako poštuje hrvatski narod, kako u Jagodini ima mnogo mješovitih brakova u kojima je mnogo djece, kako njegov blizak suradnik ima suprugu Hrvaticu.

„Niko više nema pravo da šalje militantne poruke i da se vraćamo na nešto što je teško i za jedne i za druge. Idemo napred. Obični ljudi, i jedni i drugi, vole Srbi Hrvate i Hrvati Srbe. Da vam kažem – ja kad čujem nekog političara, bilo da je iz Srbije ili Hrvatske, da šalje neke poruke – odmah menjam kanal. Neću da te slušam, bre! Neću više da slušam te priče koje su nanele štetu i jednima i drugima“, rekao je Marković.

Ni Bandić nije izbjegao pitanje o Palminoj političkoj prošlosti.

„Svatko ima svoj politički put, i njega treba uvažavati. Bez obzira“, kazao je.

Izaslanstva Zagreba i Jagodine
Izaslanstva Zagreba i Jagodine

Mi nismo političari, mi smo državnici i vizionari, kazao je Palma kada ga se pitalo za političku suradnju sa Arkanom, ali i za njegovu izjavu kako je hrvatska predsjednica, odlikujući Antu Gotovinu, nagradila Oluju koju naziva najvećim ratnim zločinom i genocidom nakon Drugog svjetskog rata. To danas nije tema, kazao je:

„Ja nisam imao nikakve veze sa ratom u Hrvatskoj niti sam bio vojnik. Niti sam bio u 'Tigrovima', niti sam bio učesnik rata u Hrvatskoj. Ja sam u politiku ušao 95-te godine.“

Na novinarsko pitanje – što misli o Arkanu i je li Arkan ratni zločinac, kazao je:

„Danas nije to tema. Ne želim da pričam ništa o prošlosti. Idemo u budućnost!“

Palma je pozvao pet hrvatskih studenata na studij u Jagodinu, pozvao je i izaslanstvo Zagreba, prvo od 300, a onda i od 1.000 ljudi, a dobrodošli su i novinari.

Opozicija u zagrebačkoj Gradskoj skupštini protiv je ove posjete, i podsjećaju da su Bandić i Palma vrlo bliski što se tiče diskriminatornog odnosa prema ženama i LGBT zajednici, ali i odnosa prema ratnim zločincima Bandić sa Slobodanom Praljkom i haškim osuđenikom Darijem Kordićem, a Palma sa Arkanom, Arkanovim ratnim drugom Borislavom Pelevićem, a recentno i sa generalom Vladimirom Lazarevićem optuženim u Hagu za ratne zločine na Kosovu.

Marković Palma je 1993. sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i njegovim bliskim suradnikom i kumom koji je ratovao pretežno po Dalmaciji Borislavom Pelevićem osnovao stranku i time ušao u politički život Srbije. Od 2004. na čelu je stranke Jedinstvena Srbija, koja je na posljednje izbore izišla u koaliciji sa SPS-om Ivice Dačića, a sada je dio vladajuće koalicije u Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG