Dostupni linkovi

Otkazan drugi krug izbora u Afganistanu


Prebrojavanje glasova iz prvog kruga izbora
Prebrojavanje glasova iz prvog kruga izbora
Drugi krug predsjedničkih izbora u Afganistanu zakazan za 7. novembar je otkazan.

Glavni tajnik UN Ban Ki -moon stigao je u Kabul kako potvrdio odlučnost Svjetske organizacije da će učiniti sve kako bi izbori bili transrapertni i pošteni, ali je prepustio odluku vladi odluku o sudbini izbora, s obzirom da je jučer Karzaiev oponent, bivši ministar vanjskih poslova Abudllah Abdullah najavio povlačenje iz izborne utrke jer , kako je istaknuo, nisu zadovoljni uvjeti za poštene izbore.

Ujedinjeni narodi nastavljaju svoju misiju u Afganistanu, kao i u Pakistanu, poručio je Ki-moon u Kabulu.

Bilo je to jasna poruka glavnog tajnika nakon prošlotjednog napada na prenočište Svjetske organizacije i pogibju članova misije za što su odgovornost preuzeli talibani upozoravajući da je to prvi korak u ometanju predstojećih predsjedničkih izbora.
Abdullah Abdullah i Ban Ki-moon

Ki moon je ipak prepustio odluku izbornoj komsiji – održati ili otkazati izbore najavljene za 7. novembra.

Priličnu sjenku na predstojeće izbore stavila je odluka bivšeg šefa diplomacije Abdullaha Abdullaha koji je izašao iz utrke.

On je u nedjelju kazao da ne bi želio ulaziti u detalje odluke, koja je bila bolna, no ipak je izrazio nadu da zemlja ima budućnost.

“Život ide dalje i nadam se da će demokracija u ovoj zemlji preživjeti. Mogu uvjeriti ovaj narod da ću mu nastaviti služiti i promovirati reforme i promjene radi boljitka Afganistana i njegovih građana” rekao je Abdullah.

Abdullah Abdullah-povlačenje iz izborne utrke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


Prvi krug predsjedničkih izbora koji je održan 20. augusta okončan je saopćenjem Izborne komsiije da je aktualni predsjednik osvojio više od 55 posto glasova, što je Abdullah osporavao, tvrdeći da je bilo neregularnosti i da je Karzai dobio manje od 50 posto glasova. Kasnije je žalbena komisija to potvrdila, a Karzai je prije dva tjedna sazvao drugi krug izbora.
President Hamid Karzai i Ban Ki-moon

O lažiranju izbora govorio je i američki diplomat Peter Galbraith, tada zamjenik šefa misije UN-a u Afganistanu, što ga je tada koštalo posla, jer se šef misije Kai Eida nije složio s tim tvrdnjama.

Galbraith je tada isticao da međunarodna zajednica nikako ne treba prihvatiti izborne rezultate jer bi to moglo dovesti do teške političke krize unutar Afganistana.

Karzai je, naime, Paštun, kao i talibani, a Abdullah je Tadžik sa sjevera. Uskraćivanje pravednih izbora, upozoravao je Galbraith, moglo bi dovesti do toga da Tadžici, koji i sada imaju velik stupanj autonomije, ne priznaju Karzaija kao legalnog predsjednika. To bi moglo dovesti i do duboke podjele zemlje, koja je i bez toga u potpunom rasulu i kaosu, pojašnjavao je američki diplomat.
XS
SM
MD
LG