Dostupni linkovi

Od ključne figure narko mafije do Zabele


Glavna kriminalna delatnost u ovdašnjem podzemlju je krijumčarenje i trgovina narkotika
Glavna kriminalna delatnost u ovdašnjem podzemlju je krijumčarenje i trgovina narkotika

Goran Nešić (47), jedan od glavnih snabdevača ovdašnje narko mafije koji se duže od jedne decenije krio u Južnoj Americi, od sredine prošle sedmice nalazi se u Kazneno-popravnom zavodu Zabela kod Požarevca nakon što ga je Srbiji izručio Brazil, nezvanično saznaje Radio Slobodna Evropa iz izvora bliskih pravosuđu. Pravosuđe u Srbiji je devet godina čekalo na izručenje Nešića, koji je početkom dvehiljaditih u odsustvu osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog šverca heroina.

Iako u ovdašnjoj javnosti nije toliko poznat, Goran Nešić važi za jednu od značajnijih ličnosti balkanskog narko podzemlja, kažu poznavaoci prilika.

"On je bio jedna od najznačajnijih figura iz našeg podzemlja, pre svega zato što je imao bazu u Brazilu. Bio je osoba koja ima jako dobre kontakte, preko koje ste mogli, ako ste kriminalac sa našeg podneblja, vrlo lako da obezbedite dobre poslove za sebe. Njegova moć se ogledala u tome što je spajao naše kriminalce sa tamošnjim", kaže za Radio Slobodna Evropa Stevan Dojčinović, urednik portala KRIK – Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, objašnjavajući uticaj koji je imao Goran Nešić.

Za Nešića je šira javnost u Srbiji čula 2011. godine, kada je ovaj Beograđanin, poznat pod nadimcima Debeli i Ciga, uhapšen u Brazilu u akciji "Niva". Akciju su zajednički sproveli brazilska federalna policija i srpska Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), a pod okriljem američke Uprave za suzbijanje droge (DEA).

Tom prilikom uhapšena su 34 krijumčara droge, zaplenjeno je 620 kilograma kokaina i 864.000 evra.

Balkanske kriminalne grupe su se pozicionirale kao jedan od glavnih dobavljača narkotika na Starom kontinentu: Stevan Dojčinović
Balkanske kriminalne grupe su se pozicionirale kao jedan od glavnih dobavljača narkotika na Starom kontinentu: Stevan Dojčinović

Iako ga beogradski mediji označavaju kao jednog od glavnih narko dilera u balkanskom podzemlju, čak i kao šefa narko bosa Darka Šarića, Stevan Dojčinović podvlači da je Nešić bio "solo igrač" koji je prvenstveno sarađivao da jednom od najpoznatijih i najdugovečnijih balkanskih kriminalnih grupa poznatom pod nazivom "Amerika".

"Tu se može videti da su oni bili u vezi sa njim i da im je on pomagao oko različitih zaplena. U različitoj dokumentaciji o zaplenama širom sveta koje su povezane sa tom grupom, u prisluškivanim razgovorima se vidi da su ga članovi te grupe često zvali za pomoć kada im je bilo potrebno da ih spoji sa lokalnim grupama u Južnoj Americi. Iz svega toga se vidi da je to čovek koji je imao jako dobre veze ne samo u Južnoj Americi nego i širom sveta", kaže Dojčinović.

Svoje veze širom sveta Goran Nešić počinje da razvija početkom dvehiljaditih, kada je iz Srbije otišao u Južnu Ameriku, bežeći od optužnice koja ga je teretila za šverc 24 kilograma heroina iz Bugarske. Juna 2002. godine Okružni sud u Pirotu osudio ga je u odsustvu na osam godina zatvora.

Prema informacijama koje su nam dostavljene iz Ministarstva pravde, institucijama u Brazilu je 2009. godine upućena molba za Nešićevo izručenje.

Goran Nešić je tek jedna u nizu figura iz balkanskog podzemlja o kojima izveštavaju beogradski mediji. Protiv najpoznatijeg među njima, Darka Šarića, pred Specijalnim sudom u Beogradu vode se postupci zbog međunarodnog šverca više od pet tona kokaina i pranja oko 22 miliona evra kokainskog novca.

Prema rečima Stevana Dojčinovića, za velike američke narko kartele Evropa nije primamljivo tržište, što su iskoristile balkanske kriminalne grupe, koje su se tokom godina pozicionirale kao jedan od glavnih dobavljača narkotika na Starom kontinentu.

"Kod naših kriminalaca je jako značajno to što su sa jedne strane izašli iz ulične prodaje droge i uglavnom se bave kupovinom narkotika u Južnoj Americi i prenošenjem do Evrope. Onda u Evropi prodaju drugim evropskim bandama koje dalje preprodaju na ulici i prave novac od toga. Tako da su naši kriminalci napravili jako dobar posao u tom međudelu", zaključuje Dojčinović.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), iznetim u publikaciji "Procena pretnje od teškog i organizovanig kriminala" (2015), u Srbiji deluje 58 organizovanih kriminalnih grupa, od čega 8,6 posto njih spada u visokoorganizovane. Glavna kriminalna delatnost u ovdašnjem podzemlju je krijumčarenje i trgovina narkotika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG