Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Uskršnja razmena zarobljenika između Ukrajine i Rusije; Siriji i dalje zatvorena vrata Arapske lige


Vernici iznose ikone iz pravoslavne crkve koja je uništena u ruskom raketnom napadu na noć pred Uskrs po Julijanskom kalendaru, region Zaporožje, 16. april 2023.
Vernici iznose ikone iz pravoslavne crkve koja je uništena u ruskom raketnom napadu na noć pred Uskrs po Julijanskom kalendaru, region Zaporožje, 16. april 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Istorija žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu je nepoznata koliko je nepoznat i tačan broj slučajeva. Nelečene traume pojedinih preživelih uticale su i na njihovu decu. Radio Slobodna Evropa donosi priču o majci koja skriva ovu najtragičniju traumu u svom životu.

Skoro polovina žena u BiH iskusilo je neki oblik nasilja od svoje 15 godine, pokazalo je OSCE-ovo istraživanje o nasilju nad ženama u BiH. Međutim, počinioci nasilja u porodici u BiH najčešće dobijaju uslovnu kaznu. Aida Ćosić, pravnica iz Centra za ženska prava Zenica kaže da je u odnosu na pre deset godina došlo do pomaka kada je u pitanju tretiranje nasilja u porodici u sistemu zaštite. "Međutim, nasilje u porodici se još uvijek doživljava kao manje ozbiljno krivično djelo, za koji sudovi općenito izriču uslovnu osudu i niske kazne, čak i kada se radi o povratnicima u vršenju istog krivičnog djela počinjenog više puta”, rekla je Ćosić.

Tri porodice preminulih podnele su u martu i avgusti 2001. prijave protiv direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiju Izetbegović, desetak liječnika, medicinskih tehničara i administrativnih radnika u toj instituciji za "grube greške i propuste u lečenju". Ipak, gotovo dve godine nije ništa urađeno po pitanju krivičnih prijava zbog komplikacija izazvanih infekcijom korona virusa. Tužilaštvo Kantona Sarajevo kao razlog za to kaže – kompleksna medicinska veštačenja.

Ministarstva prosvete Srbije planira da se od 2024. uvede državnu maturu koja će se polagati po završetku srednje škole, a da se ukine dosadašnji sistem prijemnih ispita za fakultete. Time bi fakulteti primali nove studente isključivo na osnovu uspeha u srednjoj školi i rezultata na državnoj maturi na kojem bi kandidati polagali srpski jezik i još dva predmeta u zavisnosti od tipa srednje škole. Mada Ministarstvo prosvete navodi da je cilj manje stresa za upis na fakultete, projekat "Državna matura" donosi više dilema.

Iako je u Crnoj Gori trenutno oko 44.000 nezaposlenih, problem manjka sezonskih radnika za rad u turizmu svake godine je sve veći. Prema procenama Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, turističkoj privredi je potrebno oko 10.000 sezonaca koji bi uglavnom radili na crnogorskom primorju. Međutim, sve je manje zainteresovanih, zbog čega mnogi poslodavci razmišljaju o zapošljavaju radnika s dalekih destinacija, poput Azije ili Afrike.

Nekoliko kontejnera namenjenih za bezbednosne provere migranata, u kojima oni mogu biti zadržani najviše 72 sata, izgrađeni su u prihvatnom kampu Lipa, na oko 30 kilometara od Bihaća na zapadu Bosne i Hercegovine. Predstavnici Evropske unije u BiH tvrde da se ne radi se o pritvorskim jedinicama, već o privremenom smeštaju. Međutim, predstavnici Grada Bihaća kažu za da se plaše da ovi kontejneri ne budu prenamenjeni u zatvorske jedinice.

Vanparlamentarna stranka srpske manjine u Hrvatskoj Demokratska stranka Srba pozvala je pripadnike srpske manjine da iskoriste svoje zakonsko pravo na neradni plaćeni dan na Uskršnji ponedeljak, podnoseći zahtev poslodavcu koji je po zakonu da obavezan da to prihvati.

U video prilogu Ispod Beograda skriveno Rimsko carstvo pogledajte šta su arheolozi pronašli kod Skupštine Srbije tokom istraživanja pred gradnju podzemne garaže.

Rat u Ukrajini

Rusija i Ukrajina dovršile su razmene zarobljenika koja je rezultirala povratkom 130 ukrajinskih zatvorenika, izjavio je u nedelju šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak. On nije naveo koliko je Rusa oslobođeno u, kako je rekao, "velikoj uskršnjoj razmeni". Prošle nedelje, 106 ruskih zatvorenika zamenjeno je za 100 Ukrajinaca, saopštile su vlade dve zemlje.

Pogledajte kako su ukrajinski pravoslavni vernici obeležili Uskrs u oštećenoj crkvi u selu na severu zemlje koje je su Ukrajinci oslobodili mesec dana nakon što su ga okupirale ruske snage početkom marta 2022.

Šest meseci nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da pored takozvane "delimične mobilizacije" neće biti drugih aktivnosti za regrutovanje vojnike za borbe u Ukrajini, Rusija je usvojila zakon koji omogućava slanje elektronskih vojnih poziva. Dok Kremlj navodi da je reč o modernizacije procedure za regrutovanje, kritičari ocenjuju da je ta mera znak da će vlasti mobilisati dodatne ljudi, možda i u potaji, kako bi se izbegao otpor javnosti i još jedan talas egzodusa iz Rusije poput onog posle početka invazije na Ukrajinu, a potom i posle mobilizacije koju je Putin naredio u septembru.

Svet

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja nisu uspeli da postignu dogovor o povratku Sirije u Arapsku ligu odakle je izbačena zbog brutalne represije režima Bašara Asada nad demonstrantima 2011. i potonjeg građanskog rata. Odsustvo dogovora o inicijativi koju predvodi Saudijska Arabija odražava duboke podele u regionu, ali predstavlja i udarac nastojanjima saudijskog prestolonaslednika da proširi svoj diplomatski uticaj, pišu svetski mediji.

Pogledajte i video prilog o gej par koji je priveden u ruskom gradu Kazanju zbog romantičnih postova na blogu i optužen za širenje LGBT propagande.

Tražimo odgovore

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte šta se zna o kovid varijanti XBB.1.16, poznatoj kao Arcturus, koja je izazvala nagli porast slučajeva korona virusa u Indiji.

Šta ima?

Za kraj poslušajte šta ima u BiH pored novog sastanka u vezi s formiranjem vlade Federacije BiH.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG