Dostupni linkovi

Kontejneri 'za sigurnosnu provjeru' nikli u migrantskom kampu Lipa


Privremeni prihvatni centar "Lipa", udaljen oko 30 kilometara od Bihaća, Bosna i Hercegovina, 14. april 2023.
Privremeni prihvatni centar "Lipa", udaljen oko 30 kilometara od Bihaća, Bosna i Hercegovina, 14. april 2023.

Nekoliko kontejnera namijenjenih za sigurnosne provjere migranata, u kojima oni mogu biti zadržani najviše 72 sata, izgrađeni su u prihvatnom kampu Lipa.

Nalaze se na samom ulazu u ovaj kamp, udaljen oko 30 kilometara od Bihaća na zapadu Bosne i Hercegovine (BiH).

Ne radi se o pritvorskim jedinicama, tvrde predstavnici Evropske unije u BiH, već privremenom smještaju. Tako ih je opisao Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. On je razgovarao o tome sa predstavnicima vlasti u Bihaću, u petak, 13. aprila.

Uprkos tom obećanju, predstavnici Grada Bihaća kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako se plaše da ovi kontejneri ne budu prenamijenjeni u zatvorske jedinice.

Detencijski centar u okviru Privremenog prihvatnog centra "Lipa", 14. april 2023.
Detencijski centar u okviru Privremenog prihvatnog centra "Lipa", 14. april 2023.

Šta se dešava unutar kampa?

U kamp Lipa u protekle tri sedmice stiglo je preko 700 migranata.

Oni su vraćeni iz Hrvatske. Među njima je i Ahmed iz Bangladeša. Za RSE kaže kako je deportovan 13. aprila, autobusom. Prema njegovim riječima, bio je u šumi u blizini granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"Situacija u kampu je dobra, hrana je dobra. Moj plan je da odavde idem u Italiju", kaže Ahmed.

Među deportovanima je i Zijahan iz Pakistana. Jedini cilj mu je, kako kaže, otići u Italiju.

"Situacija u ovom kampu je veoma dobra. Prvo idem u Hrvatsku, jer nemam pomoć ni novac", dodaje Zijahan.

U Privremenom prihvatnom centru "Lipa" boravi 205 migranata.
U Privremenom prihvatnom centru "Lipa" boravi 205 migranata.

Migranti su iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu deportovani na osnovu sporazuma kojeg su potpisale dvije države prije šest godina. Sporazum podrazumijeva prihvat i vraćanje osoba koje su nezakonito prešle granicu.

Nadležni navode da je trenutno u prihvatnom centru Lipa 205 migranata.

Iz Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, koja je nadležna za implementaciju međunarodnih sporazuma o readmisiji, poručuju da je posljednjih dana zabilježen povećan broj zahtjeva za prihvat državljana trećih zemalja koji nezakonito prelaze iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Dodali su i da Evropska unija finansira izgradnju detencijskog centra, te da su sredstva za finansiranje osigurana iz Instrumenata predpristupne pomoći (IPA).

Kakvi podacima raspolažu u Bihaću?

Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća, kaže za RSE kako je u postupku readmisije utvrđeno da je jedan migrant na crvenoj listi Europola. O tome je bilo riječi na sastanku kojeg je imao sa delegacijom EU u BiH 13. aprila.

"Mislim da je u ovom postupku readmisije za ovih 550 migranata utvrđeno za jednu osobu da se nalazi na crvnoj listi Interpola", kaže Sedić, dodajući da će ta osoba biti prebačena u pritvorsku jedinicu u Sarajevo.

On dodaje da će, kada detencijski centar bude u funkciji, migranti za koje se dokaže da su počinili određeno krivično djelo biti tu smješteni.

Navodi i da su dobili obećanje predstavnika Evropske unije kako nema intencija da će izolacione jedinice u okviru kampa Lipa prerasti u zatvorske jedinice.

"Obećano nam je da Lipa neće postati utočište kriminalaca i terorista", poručuje Sedić.

Ulaz u Privremeni prihvatni centar "Lipa", 14. april 2023.
Ulaz u Privremeni prihvatni centar "Lipa", 14. april 2023.

Navodi i da detencijski centar nije u upotrebi, jer nema saglasnost Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. Istovremeno, nadležni ministar Nenad Nešić najavio je dolazak u kamp 18. aprila.

U međuvremenu, predsjednik Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić za RSE ističe kako je moguć novi migrantski val.

"U naredne dvije sedmice iz Hrvtske će u BiH biti vraćeno još 500 migranata. Ono na čemu će se narednih dana inisistirati je i ravnomjerno raspoređivanje migranata u prihvatne centre širom Bosne i Hercegovine. Tražićemo i da se proces readmisije poštuje i tretira jednako kako sa Hrvatskom, tako i sa Srbijom i Crnom Gorom", objašnjava on.

Migranti ispred Privremenog prihvatnog centra "Lipa", 14. april 2023.
Migranti ispred Privremenog prihvatnog centra "Lipa", 14. april 2023.

Podaci iz Hrvatske

Hrvatska policija je za RSE u martu navela da su u prva dva mjeseca ove godine evidentirana 5.883 pokušaja ilegalnog prelaska granice, dok ih je cijele prošle godine bilo 50.624.

Policija navodi i kako su tokom 2022. godine 12.872 osobe izrazile namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, a tokom ove godine od 1. januara do 29. marta 7.558 osoba.

Osobe koje su izrazile namjeru za međunarodnom zaštitom tokom ove godine su u najvećem broju državljani Ruske Federacije, Afganistana, Turske, Kube i Iraka.

Broj migranata u BiH

U četiri prihvatna centra u Bosni i Hercegovini se nalazi 950 migranata, potvrđeno je za RSE iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Od tog broja na području Unsko-sanskog kantona, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, se nalazi 320 migranata.

Od tog broja u "Lipi" je smješteno 205, a u drugom kampu na području ove regije njih 115.

Pored toga, u kampu u okolini Sarajeva se nalazi 139, a na jugu BiH u kampu Blažuj je smješten 491 migrant.

Migranti dolaze iz Afganistana, Pakistana, Maroka i Kube.

XS
SM
MD
LG