Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Navodi o izvozu srpskog oružja u Ukrajinu; Erdoanov ekonomski manifest pred neizvesne izbore


Ukrajinski vojnik na liniji fronta blizu grada Bahmuta, 11. april 2023. Procurili dokumenti Pentagona ponovo su izazvali kontroverze da li Srbija isporučuje oružje Ukrajini.
Ukrajinski vojnik na liniji fronta blizu grada Bahmuta, 11. april 2023. Procurili dokumenti Pentagona ponovo su izazvali kontroverze da li Srbija isporučuje oružje Ukrajini.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Predstavnici Vlade Crne Gore i lideri Pokreta Evropa sad (PES) novoizabranog šefa države Jakova Milatovića vode oštru polemika o stanju u državnoj kasi. Branko Krvavac iz PES rekao je da će državna kasa biti prazna u junu. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tvrdi da državi ne preti "grčki scenario" i da u trezoru ima 270 miliona evra. S druge strane, lider PES-a i bivši ministar finansija Milojko Spajić rekao je da 270 miliona o kojima govori Abazović ne mogu biti korišćeni za tekuću potrošnju, odnosno za isplatu plata i penzija.

Stranke koje čine većinu u Skupštini Crne Gore predložile su izmene Zakona o Centralnoj banci kojim bi se predsedniku države oduzelo pravo predlaganja guvernera te banke, uprkos protivljenju Međunarodnog monetarnog fonda. Prema važećem Zakonu guvernera bira Skupština, na predlog predsednika Crne Gore, što predstavlja sistem dvostruke kontrole.

Pet meseci nakon što su podneli ostavke u institucijama na severu Kosova, za neke od građana one se nisu pokazale kao dobro rešenje. Tvrde da ih sada Srpska lista, koja je pozvala na ostavke i ponudila prelazno rešenje, sada sankcioniše i ucenjuje da podržavaju politiku te partije bliske Beogradu. "Ostavke koje smo dali nisu izašle na dobro", rekao je Miloš Delić iz Leposavića, objašnjava situaciju u kojoj se našao i činjenicu da nije dobio platu za mart.

Pripadnici srpske zajednice sa severa Kosova na protestu 12. aprila tražili su povlačenje specijalnih jedinica iz tog regiona, pošto je ranjen njihov sugrađanin. Protest je održan u Zvečanu, na glavnom putu koji je kod lokalnog stanovništva poznat pod imenom "kod Bistričkog mosta". Tu je stacionirana specijalna jedinica policije Kosova i tu se 10. aprila desio incident u kome je ranjena jedna osoba pod inicijalima M.J. Lokalni Srbi su na protestu pokrenuli i peticiju za povlačenje kosovskih specijalaca. Misija KFOR-a osudila je incident na mostu Bistrica kada je iz vatrenog oružja ranjena osoba srpske nacionalnosti i tražila od institucija Kosova punu istragu o događaju i privođenje odgovornih pravdi.

Život na ivici siromaštva – tako se može opisati osnovni kriterijum koji moraju da ispune roditelji u BiH ako žele da ostvare pravo na dečji dodatak. Mesečne naknade za decu koje ne dosežu 200 maraka (100 evra), dostupne su samo socijalno najugroženijim porodicama. Međutim, nakon što ispune rigorozne uslove dokazivanja tog statusa i dostave mnoštvo dokumenata, brojne porodice mesecima čekaju na isplatu.

Banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković kaže da će 13. april sudske izvršitelje dočekati uz meze i s vatrogasnim i komunalnim vozilima. Izvršitelji će postupati po odluci Ustavnog suda BiH iz februara 2020, po kojoj parking, udaljen stotinjak metara od banjalučke gradske uprave, pripada Autoprevozu, privatnoj kompaniji koja se bavi drumskim saobraćajem. Ustavni sud je tada poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci koja je bila u korist grada i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda u korist Autoprevoza.

Pročitajte kako su tekli procesi od optužnice do hapšenja i suđenja političkim liderima bivše Jugoslavije u Hagu.

Rat u Ukrajini

Srbija je pristala da isporuči oružje Ukrajini ili ga je već poslala, naveo je Rojters na osnovu uvida u poverljiv dokument Pentagona koji je procuirio na internet. Te navode su odmah demantovali ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i šef diplomatije Ivica Dačić demantovali su te navode. Ambasada SAD je navela da ne može da komentariše navodne poverljive informacije, ali da prema njenim saznanjima, Srbija ne prodaje oružje Ukrajini. Pročitajte šta se zna i ne zna o izvozu srpskog oružja u Ukrajinu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je Rusiju pošto je na društvenim mrežama objavljen video snimak koji navodno prikazuje odsecanje glave ukrajinskom ratnom zarobljeniku. On je rekao da nije reč o slučajnosti i dodao da su se slične stvari dešavale i ranije, poput Buče, predgrađa Kijeva koje je postalo simbol zlodela pripisanih ruskoj vojsci. Kremlj je saopštio da autentičnost "užasnih" slika koje prikazuju navodno obezglavljivanje ukrajinskog ratnog zarobljenika mora biti potvrđena.

Bivši ruski vojnik i vojni obaveštajac Vladislav Amosov koji se dobrovoljno prijavio da se bori na strani Ukrajine rekao je da "neprijatelji moje domovine" podržavaju predsednika Rusije Vladimira Putina. Navodeći da više ne postoji zemlja kojoj se zakleo na vernost, on je rekao da "ne postoji država koja je više fašistička od Rusije".

Pogledajte video prilog o ruskoj učenici Varvara Žoliker koja našla se pod policijskom istragom nakon što ju je prijavila učiteljica zato što je na društvenim mrežama okačila ukrajinsku zastavu.

U sličnom slučaju, otac ruske devojčice poslate u sirotište pošto je u školi napravila antiratni crtež, izručen je iz Belorusije u Rusiju odakle je pobegao od kazne od dve godine zatvora, izvestila je grupa za ljudska prava.

Svet

Manifest koji je predstavila vladajuća turska stranka predsednika Redžepa Tajipa Erdoana ponavlja ekonomska obećanja iz prethodnih godina i ne nudi mnogo detalja o ekonomskim putevima Turske posle izbora u maju, iako nagoveštava mogući preokret ekonomske politike. Uoči izbora ankete sugerišu tesnu trku koja bi mogla da ugrozi Erdoanov ostanak na vlasti, pišu svetski mediji.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nije mogao da odabere bolji datum za posetu Moskvi, neposredno posle katoličkog uskršnjeg vikenda i kontroverznog putovanja Emanuela Makrona u Peking. Zvaničnici Evropske unije po povratku na posao posle male pauze za Uskrs, jedva da su slegli ramenima na poslednje dešavanje na relaciji Budimpešta - Moskva. I na dnevnom brifingu Evropske komisije novinari su zasipali pitanjima u vezi s Makronovim komentarima o Kini, dok je putovanju Sijarta u Moskvu bilo posvećeno nula minuta brifinga. Ta nezainteresovanost izgleda da pokazuje da se ljudi u Briselu sve više "mire sa sudbinom" kada se radi o Mađarskoj.

Šta ima?

Za kraj poslušajte u potcastu šta još ima u BiH pored posete predsednika Azerbejdžana i ministra spoljnih poslova Španije.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG