Dostupni linkovi

Biden uvjerava 'Novu Evropu' u podršku


Biden U Warsavi
Biden U Warsavi
Američki potpredsjednik Joe Biden, najprije u Warsavi, a potom i u Pragu namjerava uvjeriti srednjeevropske saveznike da Washington ne mijenja svoju politiku prema njima i da Sjedinjene Države neće potpisati nikakav sporazum s Moskvom koji bi mijenjao sigurnosnu strukturu u Evropi.

U okviru svoje četverodnevne turneje Biden će posjetiti i Rumunjsku.

Odluka Obamine administracije da napusti Bushov plan o proturaketnom štitu u Poljskoj i Češkoj uzdrmao je službenu Warsavu i Prag koji su prethodno morali uložiti dosta truda da uvjere svoju javnost u opravdanost stacioniranja raketa i radara na njihovom teritoriju.

Iako u tome nisu u potpunosti uspjeli, potpora moćnog saveznika davala je sigurnost dvjema državama koje su iskusile sovjetsku okupaciju u prošlosti da se tako nešto neće moći ponoviti.

Biden je uoči dolaska u Warsawu u intervju za ugledni poljski dnevnik Rzeczpospolita jasno rekao da su Sjedinjene Države spremne ponuditi Poljskoj rakete SM 3 kratkog i srednjeg dometa, koje su dio alternativnog Obaminog obrambenog plana.

Očito je i da Poljska i Češka, koje imaju i vojni kontigent u Afganistanu, i koje su spremne razgovarati o povećanju broja vojnika, u zamjenu za to računaju na značajniju potporu Sjedinjenih Država i čvršća uvjerenja da sa Moskvom, ma koliko Rusija na tome inzistirala, Washington neće potpisivati nikakav sporazum.

Potpredsjednik SAD je istaknuo da poboljšanje odnosa Moskva -Washington može unaprijediti sigurnost Evrope od koje će i američki saveznici imati koristi.

Biden je upotrijebio frazu "ništa o vama bez vas" koja datira iz devedestih, nakon pada komunizma, a kojom se potvrđuje odlučnost Washingtona da se nikakva odluka o regiji ne može donositi bez suglasnosti "Nove Evrope", centralnoevropskih i istočnoevropskih država, već desetljeće članica NATO saveza.

Biden se sastao s premijerom Donaldom Tuskom a susret će se i s šefom države Lechom Kazcynskim.

Witold Waszcykovsky, zamjenik šefa poljskog Biroa za nacionalnu sigurnost, uoči početka razgovora s američkom delegacijom kazao je kako službenoj Warsavi zapravo i nije bitno koja vrsta raketa bi bila stacionirana na teritoriju Poljske, važno je da se pokaža da ovaj dio Evrope ima isti položaj kao i američki saveznici u zapadnoj Evropi.

Očekuje se da bude zaključen sporazum koji bi omogućio da u Poljskoj bude razmještene raketa Patriot, a u Češkoj djelovi najsuvremenijeg raketnog sustava.

Između Poljske i Češke, Biden će posjetiti i Rumunjsku. Poput Warsave, i Bukurešt je u EU optuživan da je imao tajne zatvore CIA-e u kojima su bili smješteni osumnjičeni za terorizam.

Iako su obje zemlje to negirale, Rumnunjska ipak očekuje od Bidena ne samo riječi potpore, nego i konkretniju sigurnosnu podršku saveznika preko Atlantika.
XS
SM
MD
LG