Dostupni linkovi

Bajden u Prištini: Formirati Zajednicu opština, rešiti crnogorsku granicu


Bajden doputovao u Prištinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Američki potpredsednik Džo Bajden poručio je tokom posete Prištini da kosovske vlasti treba u narednom periodu da reše pitanja nastavka dijaloga sa Srbijom i demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Bajden je pozvao i na prekid nasilja u kosovskom parlamentu, apelovao na vlasti da rade na ekonomskom rastu, borbi protiv korupcije i ekstremizma, kao i vladavini prava i jednakog tretmana svih pred pravosuđem.

Za sve to Kosovo ima podršku Sjedinjenih Država, koje će i dalje biti uz kosovski narod kako bi Kosovo postala prosperitetna, multietnička demokratija, poručio je Bajden u obraćanju medijima nakon razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

"Vaš ogroman uspeh je i u interesu moje zemlje, jer ukoliko vi postignete uspeh, onda će i region imati uspeha. Ovaj region nikada nije potpuno integrisan u Evropu, a naša vizija, kao i vizija evropskih i svetkih lidera, je potpuna, slobodna i ujedinjena Evropa", rekao je Bajden dan u Prištini gde je došao dan nakon posete Beogradu.

On je dodao da nema povratka nazad, da je Kosovo postiglo nezavisnost, te da je, bez obzira na to što su ratne rane i dalje sveže, jedini način za put napred zajednička budućnost, unapređenje pomirenja i zaštita prava svakog građanina.

S tim u vezi, on je Tačiju čestitao na odluci da oda počast srpskim žrtvama u Starom Gracku i u Goraždevcu.

Koraci koji stoje pred Kosovom, a u kojim će pomoći i SAD, povezani su sa saradnjom i pregovorima sa susedima, čak i bivšim neprijateljima, sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom i okončavanjem pitanja demarkacije, na čemu rade i predsednik i premijer Kosova.

"Što se tiče briselskog dijaloga, te formiranja Zajednice, to će biti teško, ali je neophodno. I to je važan posao koji trebate da završite i imate odgovornost da ispunite to obećanje dato u Briselu", kazao je Bajden.

Upotreba nasilja neprihvatljiva

Takođe, borba protiv korupcije je od suštinskog značaja i vlada mora ukloniti sve prepreke iz Krivičnog zakona i sprečiti optužene ili orkivljene službenike da obavljaju svoju javnu dužnost, poručio je Bajden.

"Korupcija je rak, a ako se ne bavite time, nemoguće je da idete napred. Nadamo se da ćemo imati jako demokratsko multietničko Kosovo kao punopravnu članicu EU, bez korupcije", kazao je Bajden.

Bajden je Kosovo pohvalio za učinjeno u borbi protiv ekstremizma, odnosno na smenjenju broja stranih boraca.

On je upozorio da nasilje kao oblik borbe nije način rešavanja političkih problema.

"Upotreba nasilja kako bi se ometali neki demokratski procesi je u potpunosti neprihvatljiva", kazao je Bajden.

Doček na kosovskom aerodromu
Doček na kosovskom aerodromu

Bajden je takođe istakao da nijedna demokratija ne može biti uspešna bez ekonomskog rasta, koji se, pak, ne može održati bez vladavine zakona.

"Ne zato što to kažu SAD ili UN, već zato što su to novi zakoni fizike o ekonomiji. Ljudi će investirati ukoliko ima transparentnosti, preduzeća će investirati samo ukoliko postoji vladavina prava i zakona", kazao je on.

On je dodao da Sjedinjene Države veruju u Kosovo, a dokaz tome je i uloženih dve milijarde eura u razvoj demokratskog i multietničkog Kosova.

Bajden je podsetio i da će Kosovo putem programa Korporacije milenijumskih izazova dobiti na stotine milione dolara za ekonomski razvoj, te da SAD podržavaju izgradnju termocentrale Kosovo C kako bi se osiguralo sigurno snabdevanje električnom energijom.

Tači: Potrebna nova dinamika u dijalogu

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači poručio je Bajdenu da će Kosovo nastaviti dijalog sa Srbijom i sa naporima za formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i da će okončati proces demarkacije Kosova i Crne Gore.

Nakon istorijskog sporazuma iz aprila 2013. sada je potrebna nova dinamika ovom dijalogu, koji je jedini način za napredak Kosova, dodao je Tači.

"To je zato da bi što pre postigli neophono pomirenje između naših naroda i nezavisnih država. Siguran sam da je pomirenje moguće i ono će se desiti", ocenio je Tači.

On je rekao kako će "bez usvajanja demarkacije i bez formiranja Zajednice na osnovu Ustava i zakona, Kosovo ostati usamljeno i izolirano od sveta, ali i napušteno i od SAD i Brisela".

"Ne mozemo da tražimo ni pomoć ni podršku od nikoga bez ispunjavanja naših obaveza", kazao je Tači.

Predsednik Kosova je dodao da Kosovo neće zaboraviti prošlost, ali i da neće ostati talac toga.

"Radićemo na pomirenju, na miru i evrointegraciji Kosova i celog regiona. Svesni smo da se svet suočava sa izazovima koje ne poznaju granice. Terorizam i radikalizam je dotakao i naš deo kontinenta. Kosovo je bilo i ostaće vaš saveznik, posvećen borbi protiv ovih pojava", poručio je Tači američkom potpredsedniku.

Tači je dao obećanja da će raditi na borbi protiv korupcije, na ekonomskom razvoju i na bolje mogućnosti za mlade.

"Kad god su imali mogućnosti, naša omladina je sijala. Poslednji primer je i naša zlatna Majljina Keljmendi u Riju", zaključio je Tači.

Tači je nakon posete Bajdena kazao da je on iskreni prijatelj Kosova i da je njegova podrška najveće ohrabrenje da je Kosovo na pravom putu. Ali, kako je dodao, to je i opomena da jedna manjina ozbiljno ugrožava sadašnjost i budućnost Kosova, rizikujući tako da Kosovo ostane bez podrške i bez prijatelja. Tači je dodao da je Kosovo taj rizik sa punom odgovornošću prihvatilo.

Sećanje na Boa Bajdena

Bajden, koji je juče boravio u Beogradu, danas je u Prištini razgovarao osim sa Tačijem i sa premijerom Kosova Isom Mustafom, njegovim zamenicima, Hajrdinom Kučijem i Branimirom Stojanovićem, te ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem.

Džo Bajden i Isa Mustafa u Prištini 17. avgusta 2016.
Džo Bajden i Isa Mustafa u Prištini 17. avgusta 2016.

Mustafa je nakon sastanka izjavio da je sastanak sa američkim potpredsednikom bio veoma plodan.

"Duboko sam ubeđen da će ova poseta imati pozitivan uticaj na jačanje daljeg prijateljstva i strateškog partnerstva između Kosova i SAD-a", napisao je Mustafa na Facebooku.

Analitičari smatraju da će ova poseta uticati na rešavanje nekih političkih zastoja u zemlji.

U organizaciji Vlade Kosova, porodica Bajden, među kojima su bili Bajdenova supruga, sin, sestra, snaja, i dvoje unučadi, prisustvovala je svečanosti imenovanja nacionalnog puta između Uroševca i Gnjilana u blizini američkog Bondstila po pokojnom sinu Džoa Bajdena, Bou Bajdenu, koji je 2001. služio na Kosovu na uspostavljanju pravosuđa. On je preminuo 2015. od raka na mozgu.

Deo nacionalnog puta sa pločom na kojoj je ime Boa Bajdena
Deo nacionalnog puta sa pločom na kojoj je ime Boa Bajdena

Na istom mestu otkrivena je i spomen ploča sećanja na Boa Bajdena.

„Kada je Bo došao ovde, on se zaljubio u ovu državu, što se i meni desilo kada sam bio. Pogledajte ovu veličanstvenu državu. Sećam se da sam, kada sam se vratio kući, ispričao Džil koliko je ovo prelepa zemlja“, kazao je on.

„Veoma, veoma smo vam zahvalni. Ostali smo bez reči“, dodao je Bajden.

Bajden je dodao da će svaki budući član Bajden porodice posetiti ovo mesto u budućnosti.

On se prisetio koliko je Bo bio posvećen pravdi, rasvetljavanju ratnih zločina, te da ga ja česta poseta Bondstilu naterala na to da kasnije postane deo američke vojske.

On je i ovde ponovio da će od uspeha Kosova koristi imati ceo region, te da je potreban konstantan rad da bi se postigla prava demokratija.

„Kao i Bo, ja verujem u vas. Verujem, ne samo da možete, već da ćete izgraditi slobodno, demokratsko Kosovo koje ispunjava nade i snove naroda Kosova koji dugo bili zanemareni. Kada jednom bude potpuno uspostavljenja, trajaće vekovima, i svima će biti bolje“, završio je Bajden.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na svečanosti naveo da je Bo Bajden bio jedan od prvih Amerikanaca koji su s ljubavlju služili posleratnom Kosovu.

Svečanost imenovanja dela autoputa
Svečanost imenovanja dela autoputa

Bo, kao mladi pravnik pun entuzijazma, pomogao je u uspostavljanju prvih kapaciteta za vladavinu zakona. Pomogao je domaćim tužiocima i sudijama da dobiju potrebno iskostvo u pravosuđu, kako Kosovo ne bi bilo samo slobodno društvo, već i društvo sa jednakim pravima“, kazao je Tači.

Put Boa Bajdena
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Premijer Kosova, Isa Mustafa je kazao da će nacionalni put Bo Bajden vezati Uroševac i Gnjilane, te da time on postaje deo Kosova.

Bo Bajden je zaslužio da bude anđeo zaštitnik Kosovara zbog njegove istorije i života, njegove spremnosti da izgradi pravosudni sistem nepravedno ugnjetavanom narodu“, kazao je Mustafa.

Bajdenov sin Bo je tokom 2001. godine služio na Kosovu kao pravni savetnik za unutrašnja pitanja.

U sećanje na Boa Bajdena
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

U međuvremenu, Bajdenova supruga Džil je i prepodnevnim satima sa svojim unucima, decom Boa Bajdena, posetila manastir Gračanicu gde se sastala sa vladikom Teodosijem.

Povodom dolaska američkog potpredsednika, glavni trgovi na Kosovu ukrašeni su američkim i kosovskim zastavama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG