Dostupni linkovi

Vučić Bajdenu: Uskoro ćemo ugostiti predstavnike kosovskih Albanaca


Bajden i Vučić: Potrebno je prevazići istoriju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Bajden i Vučić: Potrebno je prevazići istoriju

Dijalog Beograda i Prištine, bilateralni odnosi, regionalni odnosi i evropski put Srbije, bile su teme na dnevnom redu razgovora potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena i premijera Srbije Aleksandra Vučića. Bajden se pre odlaska u Prištinu sreo i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Moja poseta je suviše kratka, ali mislim da smo mnogo toga postigli, izjavio je potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom obraćanja javnosti sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Ima puno onoga što se treba prevazići iz istorije, i ja ću to pitanje pokrenuti sutra i na Kosovu sa liderima u Prištini. Biće potrebno jako puno rada i političke volje“, rekao je Bajden.

Džozef Bajden i Aleksandar Vučić nakon razgovora u Palati "Srbije"
Džozef Bajden i Aleksandar Vučić nakon razgovora u Palati "Srbije"

Razgovarali smo o svemu što se dešavalo u prošlosti, gotovo u proteklih 30 godina, naveo je i Vučić.

“Mnogi su u odnosima Srba i Albanaca činili, rekao bih, brojne greške. Za nas kao narod i za nas kao Vladu Republike Srbije i za mene lično nikada nije, pa ni danas ne predstavlja problem, da preuzmemo tu vrstu odgovornosti za greške koje su činili naši sunarodnici. Isto to verujemo da će da učine svi drugi, jer je stradalo mnogo Srba, mnogo Albanaca”, poručio je Vučić tokom obraćanja sa Bajdenom.

Bajden je uzvratio da veoma ceni ovu izjavu o preuzimanju odgovornosti za ono što je pogrešno rađeno u prošlosti i izrazio nadu da će to učiniti i druge zemlje.

„Želeo bih da iskažem saučešće porodicama onih koji su izgubili živote u ratovima devedesetih godina, uključujući i one koji su stradali u NATO bombardovanju“, rekao je Bajden.

Svečani doček za Džozefa Bajdena ispred Palate "Srbija"
Svečani doček za Džozefa Bajdena ispred Palate "Srbija"

Premijer Srbije je izjavio da su glavne teme razgovora sa američkim potpredsednikom bili bilaterlani odnosi, dijalog Beograd i Prištine, regionalni odnosi i evropski put Srbije.

“Informisao sam potpredsednika Bajdena da ćemo mi već za nekih mesec dana ovde ugostiti Edija Ramu (premijera Albanije), da ćemo ugostiti i neke od albanskih predstavnika sa Kosova i Metohije, da ćemo ugostiti mnoge ljude na biznis forumima, na sastancima. Zato što želimo da razvijamo našu zemlju, da obezbedimo veći rast naše privrede, razume se čuvajući naše nacionalne i državne interese”, najavio je Vučić.

Pojedini analitičari, poput Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose, smatraju da pored Edija Rame, povodom početka radova na izgradnji auto puta Niš -Tirana, u Beograd mogu doći premijer Kosova Isa Mustafa ili predsednik Hašim Tači. OPŠIRNIJE OVDE

Bajden je tokom svoje druge posete Srbiji priznao da nema slaganja između Vašingtona i Beograda po svakom pitanju i da ima mnogih ožiljaka i rana koji su živi iz 90 godina. "Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobednikom na mnogim poljima”, rekao je Bajden Vučiću.

Džozef Bajden na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu
Džozef Bajden na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu

„I predsednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste vi pokazali u nekim veoma izazovnim situacijama, posebno kada je reč u odnosima sa Hrvatskom“, rekao je Bajden, koji je više puta potencirao da se on i Vučić znaju dugo i da su postali prijatelji.

Poručio je da Srbija predstavlja ključni kamen temeljac, politički i ekonomski za ceo region.

“Moj stav poslednje tri decenije je da države regije, Hrvatska i druge države vaše regije, Kosovo, Crna Gora, svi u okruženju, treba da budu deo nečega što je potrebno celoj Evropi. Mirni i ujedinjeni po prvi put. Srbija je ključna za postizanje toga. Ukoliko Srbiji ide dobro, ekonomski i politički celom regionu je dobro i biće mu dobro”, rekao je potpredsednik SAD.

Bajden je naglasio da su sloboda štampe i izražavanja veoma važni na putu ka boljem životu, te da glas građanskog društva mora biti stimulisan i ohrabren.

Nakon razgovora koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić vodio sa potpredsednikom SAD, Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije saopštila je da je Nikolć Bajdenu rekao da Srbija ubraja Sjedinjene Američke Države među prijatelje.

"Naši bilateralni odnosi se izvanredno razvijaju i mi delimo zajedničke vrednosti potpredsedniče Bajden", rekao je predsednik Srbije.

Bajden sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem
Bajden sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem

On je takođe naveo da se postavlja pitanje otvaranja poglavlja 35 i 31, Kosovo i usaglašavanje spoljne politike sa politikom EU.

"Kao predsednik Srbije, ne bih mogao da učestvujem u potpisivanju sporazuma koji bi podrazumevao međudržavni karakter. Sa druge strane, mi ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji, ako to podrazumeva usaglašavanje sa spoljnom politikom EU. Mi smo vezani za Rusiju, vezani smo za SAD u kojoj je živi brojna srpska zajednica. Bili smo saveznici u dva rata i delimo dva najveća svetska naučnika, Teslu i Pupina i to je važna tačka spajanja", rekao je Nikolić.

Prema saopštenju iz Nikolićevom kabineta Bajden je rekao da “SAD ne očekuje od Srbije da se opredeli između Rusije i te zemlje.”

A dok je državni vrh Srbije sa potpredsednikom SAD razgovarao u Palati Srbija, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj protestvovao je sa pristalicama zbog dolaska Bajdena sa porukom da je Bajden nepoželjan, uprkos "toplom prijemu" koji su mu priredili zvaničnici u Beogradu.

Šešelj podržao Trampa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Protest nije održan na Andrićevom vencu, ispred zgrade Predsedništva, kako je planirano, već ispred Skupštine grada Beograda, budući da je policija postavila ogradu i sprečila okupljene da priđu zgradi.

Većina okupljenih, uključujući i lidera radikala, nosila je majicu sa Trampovim likom i napisom "Glasajte za Trampa - Srpska radikalna stranka" na engleskom jeziku.

Bajdenov domaćin Aleksandar Vučić je, na kraju obraćanja javnosti, izrazio nadu da drugi čovek SAD neće vreme provedeno u Srbiji tretirati kao protraćeno.

“Zahvaljujem na dobrodošlici na aerodromu. Učinili ste da moja unuka veruje da sam jako važna ličnost”, rekao je Vučiću Bajden, koji je doputovao sa suprugom Džil i unukom Natali, ćerkom njegovog preminulog sina Boa Bajdena.

Posle službenih sastanaka Vučić i Bajden prošetali su beogradskom Skadarlijom. Sa njima je bio i ambasador SAD Kajl Skat.

Jedan orkestar odsvirao je pesmu Zvonka Bogdana "kraj jezera jedna kuća mala...", a Bajden je uz njene zvuke kratko plesao sa vokalnom solistkinjom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG