Dostupni linkovi

Avioni Vojske Srbije nadletali prelaz Jarinje


Pripadnisi specijalnih jedinica Policije Kosova na prelazu Jarinje 22. septembra 2021.
Pripadnisi specijalnih jedinica Policije Kosova na prelazu Jarinje 22. septembra 2021.

Nekoliko aviona Vojske Srbije nadleteli su prelaz Jarinje između Srbije i Kosova, javio je 25. septembra javni servis Srbije Radio televizija Srbije (RTS).

Kako RTS navodi, poslednji let zabeležen je oko 14 časova, a pre toga dva aviona su preletela prelaz Jarinje oko podneva.

Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije nema najava da će biti organizovani ovakvi letovi, kao ni potvrda te informacije.

Istog dana, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da su Ministarstvo unutrašnjih poslova sa svojim jedinicama i Vojska Srbije spremni da odgovore na svaku eskalaciju, ali i da će učiniti sve da do nikakvih sukoba ne dođe i da sve bude mirno.

"Srbija ima pravo da helikopterima nadleće svaki deo svoje teritorije do administrativne linije i to su naše redovne aktivnosti. Naravno da je sada naše interesovanje dodatno pojačano za taj prostor i da nas brine što naoružani ljudi stoje preko puta nenaoružanih civila", rekao je ministar Vulin u jutarnjem programu Prve televizije.

Dva incidenta zabeležena su 25. septembra na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, zbog recipročnih mera koje je Vlada Kosova uvela 20. septembra za automobile sa registarskim tablicama iz Srbije.

Nepoznate osobe zapalile su Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju bačene dve ručne bombe koje nisu eksplodirale.

Inače, u Centrima za registraciju se uzimaju probne tablice koje su vlasnicima automobila sa srpskim tablicama sada neophodne kako bi se kretali na teritoriji Kosova. Takođe, probne tablice se uzimaju i na graničnim prelazima.

XS
SM
MD
LG