Dostupni linkovi

Treća lažna dojava o bombi na letu Beograd - Moskva


Policija na beogradskom aerodromu proverava avion "Er Srbije" je trebalo da poleti ka Moskvi, 15. mart 2022.

Dojava o eksplozivnoj napravi navodno postavljenoj u avionu koji je trebalo da poleti iz Beograda ka Moskvi bila je lažna i 15. marta, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije nakon pregleda aviona.

"Policija zajedno sa tužilaštvom radi na identifikaciji i procesuiranju osobe koja je na mejl uputila lažnu dojavu", saopštio MUP.

Ovo je treći put u poslednjih pet dana da se na liniji nacionalnog avioprevoznika "Er Srbija" ka glavnom gradu Rusije prijavljuje bomba.

I prethodna dva puta, 11. i 14. marta, se ispostavilo da je reč o lažnoj dojavi koja je stigla na adresu beogradskog aerodroma putem mejla.

Policija je oba puta saopštila da istražuje ko je uputio lažnu dojavu.

U trenutku kada je zbog ruske agresije na Ukrajinu prekinut vazdušni saobraćaj većine evropskih zemalja sa Rusijom, aviokompanije iz Srbije su među retkima koje i dalje saobraćaju ka i iz Rusije.

"Er Srbija" ima osam nedeljnih letova na liniji Beograd – Moskva – Beograd, a leti i na liniji ka i od Sankt Peterburga.

Ruskim kompanijama avionski saobraćaj otežava činjenica da je Srbija okružena državama koje su zabranile ruskim avionima da preleću preko njihove teritorije.

Sa druge strane, srpski avioprevoznik može nesmetano da leti i preko evropskih zemalja do Moskve.

Evropska unija ponovila je 14. marta da od Srbije očekuje da se uskladi sa evropskom spoljnom politikom, uključujući i sankcije koje su uvedene protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Srbija je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja je i kandidat za članstvo u EU, a koja nije uvela sankcije Rusiji.

Bosna i Hercegovina se uskladila s EU u sankcijama. Međutim, prema zakonima i Ustavu BiH, Savet ministara BiH nakon konsultacija sa Predsedništvom BiH, koje vodi spoljnu politiku, odlučuje o načinu uvođenja, provođenja i ukidanja sankcija prema stranim državama.

Takva odluka u slučaju Rusije nije donesena.

XS
SM
MD
LG