Dostupni linkovi

Lažna dojava o bombi na letu Beograd - Moskva


Policija radi na identifikaciji i procesuiranju osobe koja je na mejl beogradskog aerodroma uputila lažnu dojavu o bombi u avionu na letu za Moskvu, 14. mart 2022.

Dojava o eksplozivnoj napravi navodno postavljenoj u avionu koji je leteo na relaciji Beograd-Moskva i ovoga puta bila je lažna, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Kako je MUP naveo 14. marta u večernjim satima, to je ustanovljeno kontradiverzionim pregledom letelice, a policija radi na identifikaciji i procesuiranju osobe koja je na mejl Aerodroma Nikola Tesla uputila lažnu dojavu.

Dodaje se da su u kontradiverzionom pregledu aviona i bezbednoj evakuaciji putnika učestvovali pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Četa za protivdiverzionu zaštitu, Posebna jedinica policije Policijske brigade Beograda, granična, saobraćajna i lokalna policija.

Policija je evakuisala putnike iz aviona koji je leteo na relaciji Beograd-Moskva, 14. mart 2022.
Policija je evakuisala putnike iz aviona koji je leteo na relaciji Beograd-Moskva, 14. mart 2022.

Policija je prethodno evakuisala putnike iz aviona koji je leteo na relaciji Beograd-Moskva, a koji se zbog nove dojave da je u letelici postavljena eksplozivna naprava, 14. marta vratio u Beograd.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova se navodi da je ubrzo po poletanju aviona nacionalnog avioprevoznika "Er Srbija" za Moskvu, beogradski aerodrom obavestio policiju da im je putem mejla stigla dojava da je u avionu postavljena eksplozivna naprava.

"U skladu sa procedurama naložen je povratak aviona na beogradski aerodrom. Odmah po sletanju putnici su bezbedno evakuisani, a u toku je kontradiverzioni pregled aviona", navodi se u saopštenju MUP-a.

Eksplozivna naprava na letu Beograd - Moskva prijavljena je i u petak, 11. marta, ali je utvrđeno da je dojava bila lažna.

MUP je tada saopštio da policija "radi na identifikaciji i procesuiranju osobe koja je na mejl beogradskog aerodroma uputila lažnu dojavu".

U trenutku kada je zbog ruske agresije na Ukrajinu prekinut vazdušni saobraćaj većine evropskih zemalja sa Rusijom, aviokompanije iz Srbije su među retkima koje i dalje saobraćaju ka i iz Rusije.

"Er Srbija" ima osam nedeljnih letova na liniji Beograd – Moskva – Beograd, a leti i na liniji ka i od Sankt Peterburga.

Ruskim kompanijama avionski saobraćaj otežava činjenica da je Srbija okružena državama koje su zabranile ruskim avionima da preleću preko njihove teritorije.

Sa druge strane, srpski avioprevoznik može nesmetano da leti i preko evropskih zemalja do Moskve.

Evropska unija ponovila je 14. marta da od Srbije očekuje da se uskladi sa evropskom spoljnom politikom, uključujući i sankcije koje su uvedene protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Srbija je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja je i kandidat za članstvo u EU, a koja nije uvela sankcije Rusiji.

Bosna i Hercegovina se "uskladila" s EU u sankcijama prema Rusiji. Međutim, prema zakonima i Ustavu BiH, Savet ministara BiH nakon konsultacija sa Predsedništvom BiH, koje vodi spoljnu politiku, odlučuje o načinu uvođenja, provođenja i ukidanja sankcija prema stranim državama.

Takva odluka u slučaju Rusije nije donesena.

XS
SM
MD
LG