Dostupni linkovi

RSE u Beču: „Dajte nam novac - EU nije bankomat“


Bečka utakmica: Buduće članice pobedile EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

"Buduća EU" vs "EU" 4:2

Himna EU, koju su zajedno izvela deca iz Srbije, Hrvatske i Bosne uz pomoć mališana iz Austrije, najavila je debatu među čijim je glavnim porukama bilo da bi EU zemljama Zapadnog Balkana morala da omogući više novca, ali i da Brisel nije bankomat.

Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju EU Johanes Han i ministri inostranih poslova BiH i Crne Gore, Igor Crnadak i Igor Lukšić, sastali su se u organizaciji Foruma civilnog društva, veče uoči današnjeg Samita o Zapadnom Balkanu.

Vučić je, govoreći o ekonomskoj situaciji, rekao da je Srbija počela sa teškim reformama uprkos prošlogodišnjim poplavama, naglasivši da su doneti novi zakoni o privatizaciji, radu, da su počele mere fiskalne konsolidacije, da su smanjene plate u javnom sektoru i penzije...

„Nisam pesimista, zapravo sam vrlo optismističan kada su u pitanju ekonomske reforme i njihov rezultat, ali me brine da li ćemo uspeti da očuvamo regionalnu bezbednost“, rekao je Vučić i istovremeno zahvalio Ediju Rami na smirivanju tenzija između Srbije i Albanije. Potom se obratio i zvaničnicima Evropske unije.

„Mi ne tražimo novac. Naš je posao da brinemo o javnim finansijama. Samo se nadam da ćemo imati vašu političku podršku za regionalnu bezbednost i da možemo da donesemo prave ekonomske promene“, kazao je premijer Srbije.

Premijer Albanije Edi Rama, rekao je, međutim, da je Evropa napravila političke korake ka Balkanu pre godinu dana, ali da su sada potrebni i finansijski.

„Izvinite, ali moj današnji susret sa Aleksandrom više nije istorijski. To je sada već rutina. Dakle, sutra niko neće pričati o tome kako smo se sastali, kako je on video mene, kako sam ja video njega... Ono što će pitati je šta smo doneli sa ovog sastanka? Ima li nečega novog u njihovim džepovima za nas ili su doneli samo dobre namere?“

Ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić ocenio je da su zemlje kandidati mnogo toga učinile na putu ka Evropskoj uniji kako bi se podigao nivo vladavine prava, ali je dodao da nije siguran da je to isto učinjeno i kada je reč o ekonomiji.

„Jedini pristup je kroz regionalnu saradnju. I upravo ovaj Samit o tome govori. Na primjer, nedavni sastanak premijera iz regiona sa komesarom Hanom, na kome se diskutovalo o koridorima i prugama, o infrastrukturi i energetici u regionu... Mora postojati regionalni pristup“

Na kraju, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, stanje u ekonomiji zemalja u regionu opisao je slikovito:

„Nažalost, naše ekonomije su se u prethodno vrijeme kretale kao autobus iz regionalno popularnog filma 'Ko to tamo peva' – veoma sporo, sa čestim stajenjem, a kada se kreću to čine uz mnogo poteškoća i prepreka. Nadam se da ćemo u budućnosti ličiti na film 'Fast and Furious'“.

Ukazujući na to da su "svi Evropljani, samo što su neki članovi, a ostali će to uskoro postati", komesar Johanes Han je rekao da EU nije samo ekonomski projekat, već sistem vrednosti. Istovremeno, odgovorio je i na primedbe da bi EU trebalo da obezbedi više novca.

„Ponekad imam osećaj da se EU posmatra kao bankomat. Ali, ona je više od toga. Ona predstavlja posvećenost određenim vrednostima koje treba da delimo bez obzira na to da li je neko član ili nije“, rekao je Han.

Nakon debate, učesnici su se preselili na stadion FK Austrija, gde je Han sudio na utakmici timova sastavljenih od zvaničnika država članica EU i onih koji to pretenduju da postanu.

Tim „EU“ predvodili su premijer Slovenije Miro Cerar i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, dok su za „Buduće članice“ igrali srpski ministar Aleksandar Antić, šef kosovske diplomatije Hašim Tači, Crnadak, Lukšić i drugi.

Vučić je svoje odsustvo sa terena opravdao time da je bolji u šahu nego u fubalu.

Rezultat je bio 4:2 za „Buduće“.

Fudbalskoj pobedi tima Balkana nad timom EU najviše su doprineli premijer Makedonije Nikola Gruevski i Bekim Čolaku, kosovski ministar evropskih integracija, koji su postigli po dva gola.

XS
SM
MD
LG