Dostupni linkovi

Izbori u Austriji: Kurcovi konzervativci pobedili, krajnja desnica poražena


Sebastijan Kurc u govoru pristalicama po dobijanju rezultata
Sebastijan Kurc u govoru pristalicama po dobijanju rezultata

Austrijska narodna stranka (OVP) doskorašnjeg kancelara Sebastijana Kurca osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u nedelju, otvorivši put 33-ogodišnjem Kurcu da ponovo preuzme vlast. Očekuju ga međutim teški pregovori o koaliciji nakon što su posle skandala sa aferom "Ibica" njegovi doskorašnji saveznici sa krajnje desnice, Slobodarska partija Austrije (FPO), pretrpeli značajan poraz na izborima, prenosi agencija AFP.

Kurcova Austrijska narodna stranka osvojila je, prema prvim procenama, 37 posto glasova, što je skoro 6 odsto više nego na poslednjim izborima 2017. godine, ali nedovoljno da sama formira vladu.

Zeleni, kako prenosi AFP, takođe su veliki pobednici izbora, sa osvojenih 14 odsto glasova prema prvim anketama.

To znači da bi oni mogli biti koalicioni partneri za novu vladu, ali je njihov lider Verner Kogler po dobijanju rezultata poručio da će ta stranka morati da vidi "radikalne promene" u odnosu na desničarske politike koje je vodila prethodna koalicija.

Kurc je pristalicama u sedištu stranke u nedelju uveče poručio da ga je pobeda ostavila "gotovo bez reči". Zahvalio se glasačima i dodao da se sada stranke "moraju okrenuti radu za dobrobit Austrije".

"Skinuti smo u maju sa vlasti, prošla su četiri teška meseca i danas su nas glasači vratili“, poručio je Kurc članstvu.

Desnica odlazi u opoziciju

Kurcovi bivši saveznici iz desne Slobodarske partije najveći su gubitnici izbora sa osvojenih 16 odsto glasova, što je za 10 procenata manje nego na prošlim izborima.

Njihov lider Norbert Hofer rekao je austrijskim medijima da veruje da rezultat znači da stranka neće učestvovati u koalicionim pregovorima, dodajući: "To znači da se pripremamo za opoziciju."

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) levog centra postigla je svoj najgori rezultat ikada, oko 22 odsto.

Pre izbora, Kurc koji je doživeo brz uspon i postao najmlađi kancelar 2017. godine, rekao je da će sve mogućnosti biti otvorene.

"Velika je odgovornost. Obećavam da ćemo dati sve od sebe da poverenje ispoštujemo", rekao je Kurc.

Prevremeni parlamentarni izbori raspisani su posle korupcionaške afere "Ibica" zbog koje se raspala koalicija sa ekstremnom desnicom posle 18 meseci.

Konzervativni kancelar najavio je te izbore 18. maja posle objavljivanja kompromitujućeg video snimka za ekstremno desničarsku Slobodarsku partiju Austrije sa kojom je bio u koaliciji od kraja 2017. godine.

Izbori su bili test za Slobodarsku partiju sa čijeg je čela posle skandala, nakon 14 godina otišao vicekancelar Kurcove vlade Hajnc-Kristijan Štrahe.

Štrahe je podneo ostavku posle objavljivanja video snimka s Ibice na kojem se vidi kako on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju.

Zbog "afere Ibica" Kurc je raskinuo koaliciju sa Štraheovom strankom, posle čega su se druge stranke udružile i u parlamentu izglasale nepoverenje kancelaru.

Zemljom je od tada upravljala nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.

XS
SM
MD
LG