Dostupni linkovi

Kolaps austrijske vlade zbog video skandala


Austrijski kancelar Sebastian Kurz

Austrijski kancelar Sebastian Kurtz objavio je danas da otpušta spornog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla, iz ekstermno desničarske Slobodarske partije (FPO), poslije objavljivanja kompromitirajućeg videa za tu stranku.

Prema pisanju novinske agencije APA, svi ministri iz Slobodarske stranke su, prema ranijim obećanjima, dali ostavku zbog otpuštanje Kickla.

"U saglasnosti sa predsjednikom Republike predložio sam predsedniku Republike da smijeni ministra unutrašnjih poslova", rekao je Kurz na konferenciji za novinare tri dana poslije objavljivana video snimka u kome se vidi šef stranke FPO Hajnc-Kristijan Štrahe i još jedan član stranke kako izgleda nude državne ugovore navodnom ruskom finansijeru.

Kurz je rekao da je smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova potrebno kako bi se postigla "totalna transparentnost" u tom slučaju.

Austrijski kancelar ranije je rekao da očekuje da će Slobodarska partija napustiti njegovu vladu kao što je zapretila.

On je rekao da će upražnjena mesta u vladi biti popunjena tehnokratama i državnim službenicima do sljedećih izbora koji se očekuju narednih nekoliko meseci.

Slobodarska stranka potresena je objavom video snimka prošlog petka koji pokazuje njihovog vodju Hajnc-Kristijana Štrahea kako nudi potencijalnom ruskom bogatašu državne ugovore u zamenu za podršku.

Štrahe (49) je podnio ostavke na funkcije potpredsednika austrijske vlade i lidera FPO poslije objavljivanje snimka. Nakon te smjene, Kurz je najavio prijevremene parlamentarne izbore, koji bi trebalo da budu organizovani u septembru.

Narodna stranka desnog centra Sebastijana Kurza ušla je u koaliciju sa Slobodarskom strankom poslije parlamentarnih izbora iz 2017.

XS
SM
MD
LG