Dostupni linkovi

Kurz traži vanredne izbore nakon skandala i ostavke Strachea


Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Sebastijan Kurc) pozvao je na vanredne izbore nakon što je vicekancelar Heinz-Christian Strache (Hans-Kristijan Štrahe) podnio ostavku poslije objave videosnimka koji ga sumnjiči za pokušaj korupcije.

Narodna stranka desnog centra Sebastiana Kurza nalazi se u vladi sa ekstremno desničarskom Stracheovom Slobodarskom strankom.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen (Aleksandar van der Belen) rekao je da su vanredni izbori jedini način da se vrati povjerenje u državne institucije nakon ostavke vicekancelara Strachea zbog korupcije.

Bellen je rekao da je razgovarao sa kancelarom Kurzom o mogućnosti vanrednih izbora i da će nastaviti da razgovaraju o tome i u nedjelju.

Heinz-Christian Strache (49) je ranije u subotu izjavio da je podnio kancelaru Kurzu ostavku na funkciju vicekancelara, koju je "on prihvatio".

"Napravio sam grešku i ne želim da to bude pretekst za slabljenje koalicije", istakao je Strache na konferenciji za novinare u Beču.

Skandal je izbio poslije informacije objavljene u petak u njemačkim medijima Suddeutsche Zeitung i Spiegel, uz odlomke tajno snimljenog videa, koji pokazuje vicekancelara Strachea, šefa Slobodarske partije (FPO) i njegovog kolegu Johanna Gudenusa (Johan) kako na Ibici razgovaraju sa jednom ženom koja je rekla da je povezana sa uticajnim ruskim oligarhom o mogućnosti finansijske podrške u zamjenu za pristup austrijskim javnim tržištima. Razgovor je vođen pred austrijske izbore 2017. godine.

Strache je takođe rekao i da napušta vodstvo Slobodarske partije, na čijem je čelu od 2005. godine.

On je, međutim, izjavio da se radi o "ciljanom političkom napadu" i dodao da nije počinio nikakvu neregularnost. On je rekao da se radi o "perfidnom" činu i naglasio da taj susret na Ibici nije imao nastavak.

On je ipak priznao da je imao "tipični mačo stav izazvan alkoholom" i izvinio se svojoj supruzi, svojoj partiji i kancelaru Kurzu, rekavši da se ponašao "kao adolescent" koji ne kontroliše svoje riječi.

Poslije objave videosnimka, konzervativni austrijski kancelar Kurz zakazao je za hitan sastanak sa svojim zamjenikom sa čijom partijom je u vladajućoj koaliciji od decembra 2017. godine, prenijeli su ranije mediji. Poslije sastanka je Strache objavio ostavku, a Kurz za sada nije davao izjave za javnost.

Skandal jedne od vodećih figura ekstremne desnice na evropskom kontinentu burno je odjeknuo sedmicu pred evropske izbore.

U videu, Strache i njegov partijski kolega Johann Gudenus govore neimenovanoj ženi da može očekivati unosne građevinske ugovore ako kupi jednu austrijsku novinu i podrži Slobodarsku stranku.

Gudenus i Strache na videosnimku
Gudenus i Strache na videosnimku

Dva njemačka lista, koja su objavila dijelove kompromitujućeg videa, navela su da je sastanak, koji se dogodio više mjeseci prije austrijskih parlamentarnih izbora 2017. godine, očigledno bio zamka da kompromituje dvojicu političara, mada nije jasno ko stoji iza njega.

Prema tim listovima, snimljeno je oko šest sati razgovora na španskom ostrvu Ibici austrijskih političara i žene koja tvrdi da je rodica istaknutog ruskog biznismena. Pored obećanja o mogućim investicijama u Austriji, uključujući kupovinu uticajnog tabloida Kronen Zeitung, Strache na snimku nagovještava i kako bi se novac mogao usmjeriti ka njegovoj stranci preko nepovezane fondacije da bi se zaobišli austrijski propisi o političkim donacijama.

Spiegel je naveo da su Strache i Gudenus potvrdili da su imali privatni sastanak na Ibici, ali su negirali da su radili bilo šta nezakonito.

XS
SM
MD
LG