Dostupni linkovi

Australija uvrstila koalu na listu ugroženih životinja


Volonterka Službe za informisanje, spašavanje i obrazovanje o divljim životinjama (WIRES) brine o blizancima koale i njihovoj majci, koji su spašeni sa područja gdje urbani razvoj zadire u stanište ovog tobolčara, Wedderburn, Australija, 11. septembar 2020.

Australija je uvrstila koalu na listu ugroženih vrsta širom svoje istočne obale, nakon dramatičnog pada broja.

Nekada brojna populacija ove vrste tobolčara smanjila se uslijed krčenja šuma, požara, suše, bolesti i drugih prijetnji.

Savezna vlada je navela da se lista odnosi na Queensland, Novi Južni Wales i teritoriju glavnog grada Australije.

Nadležni pozivaju da se učini više na zaštiti koalinog staništa koje se brzo smanjuje i zbog klimatskih promjena.

Vrsta se počela voditi kao "ranjiva" u tim državama i toj teritoriji tek od 2012. godine.

"Ovaj popis daje prioritet kada je u pitanju očuvanje koale", rekla je ministrica okoliša Sussan Ley 11. februara.

Ona je kazala da zvaničnici osmišljavaju plan oporavka populacije koale i da će programi za razvoj zemljišta sada biti na testu kako bi se utvrdilo na koji način utiču na ove životinje.

Prošlogodišnje istraživanje u Novom Južnom Walesu pokazalo je da će koale tamo izumrijeti do 2050. godine osim ako se ne preduzme hitna akcija.

Procjenjuje se da je od posljedica velikih požara 2019.-2020. godine nastradalo 5.000 koala i pogođeno 24% staništa i to samo u Novom Južnom Welsu.

"Koale su u roku od jedne decenije sa liste 'ranjivih' prešle na listu 'ugrožnih vrsta'. To je šokantno nagli pad", rekao je naučnik Stuart Blanch iz australijskog ogranka Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

"Današnja odluka je dobrodošla, ali neće spriječiti koale da polako idu ka izumiranju osim ako ih slijede jači zakoni i podsticaji vlasnika zemljišta da zaštite njihov šumski dom", dodao je Blanch.

Da li će biljke i životinje preživjeti ljude?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Naučnici upozoravaju da će klimatske promjene pogoršati i šumske požare te sušu, kao i smanjiti kvalitet ishrane ovih životinja koje se hrane listovima eukaliptusa.

Koale se takođe nalaze u Južnoj Australiji i Viktoriji, ali je njihov broj u padu na nacionalnom nivou, podaci su grupa za zaštitu prirode.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG