Dostupni linkovi

Australija: U požarima stradalo 1,25 milijardi životinja


Vlasti u Australiji su saopćile kako 113 životinjskih vrsta trebaju hitnu pomoć jer su im u požarima uništena staništa. Federalno ministarstvo poljoprivrede u izvještaju o oporavku divljih životinja na koje su posljedice ostavili šumski požari, predstavilo je listu životinja kojima je potrebna hitna pomoć, javlja BBC.

Među životinjskim vrstama kojima je pomoć najpotrebnija nalaze se koale i kenguri, a slijede vrste ptica, riba i žaba. Rečeno je kako u požarima nijedna vrsta nije potpuno nestala, ali da 113 vrsta treba hitnu pomoć s obzirom na to da im je u požarima uništeno više od 30 posto staništa i da su smanjene količine hrane.

Na listi koju su sastavili stručnjaci nalazi se 13 vrsta ptica, 19 sisara, 20 reptila, 17 žaba, pet beskičmenjaka, 22 slatkovodna raka i 17 riba. Navodi se i kako su pojedine vrste koje su gotovo u potpunosti izgubile stanište, suočene s prijetnjom od nestanka.

Ministrica okoliša Sussan Ley rekla je kako je izvještaj nepotpun zbog požara koji i dalje tinjaju na određenim područjima te da će u narednom periodu biti ponuđene detaljnije informacije.

"Iako imamo određene ohrabrujuće naznake za ugrožene životinje na područjima zahvaćenim požarima i dalje nije sigurno ući u mnoge zone kako bi se napravile detaljnije procjene", rekla je Ley.

Fondacija za zaštitu života u divljini Australije ranije je uputila saopćenje u kojem se navodi kako se procjenjuje da je zbog požara, direktno ili indirektno, stradalo 1,25 milijardi životinja.

U požarima koji su u septembru 2019. počeli u New South Walesu, a potom se proširili i na područja u Queenslandu, Victoriji i South Australiji, smrtno su stradale 33 osobe, a izgorjelo je više od 11 miliona hektara zemljišta i više od 3. 000 objekata.

XS
SM
MD
LG