Dostupni linkovi

Mladunče lava pronađeno u okolini Budve


Budva
Budva

Mladunče lava, koje je krajem januara nestalo u okolini Budve, pronađeno je 10.februara, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

"Lav je iscrpljen, ali je najvažnije da je pronađen živ, sada je u kavezu i preduzeće se sve potrebno kako bi se oporavio", kazao je Bojan Bašanović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Potragu za lavom je organizovala Agencija 9. februara, a učestvovali su pripadnici policije, službe zaštite i spašavanja, lovci, članovi udruženja za zaštitu životinja i volonteri, a korišćeni su mamci i termalni dronovi.

Ranije je najavljeno da će mladunče "budvanskog lava" biti odvedeno u prihvatilište za životinje, prije nego što se za njega nađe trajno rješenje.

Video o pronalasku lava je na svom Fejsbuk profilu objavio ekološki aktivista Aleksandar Dragičević.

On je bio među sedamdesetak osoba koje su dan i po tragale za mladim lavom, a ranije je prenio navode mještana da je mladunče staro četiri do šest mjeseci, a težak između 40 i 60 kilograma.

O tome da je lav u Budvi, daleko od svog prirodnog staništa, građani su obavijestili Agenciju 21. januara, nakon čega su oni naložili Ekološkoj inspekciji da hitno pronađu životinju.

Iako je 31. januara lokalna televizija objavila da se mladunče lava "izgubilo", još niko nije zvanično saopštio ko je njegov vlasnik.

Iz Agencije su ranije kazali da od njih niko nije tražio dozvolu za uvoz te egzotične životinje. U slučaju zvanične potvrde da je lavić u Crnoj Gori, to znači da je on prokrijumčaren, što je teško krivično djelo.

"Mali lav će vrlo brzo da postane opasna zvijer. To svakome mora da bude jasno. I najveća bi nesreća bila da lavić nekoga rani ili neko njega da ubije jer je postao opasan. Da je njegovo ilegalno dovođenje u Crnu Goru proizvod bezumlja, i to mora svakome biti jasno. Jadna životinja", izjavio je ranije ornitolog Darko Saveljić.

Iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) smatraju da slučaj mladunčeta lava koji je pobjegao s privatnog posjeda u Budvi upozorava na problem nezakonite trgovine divljim vrstama u Evropi.

Navode i podatak Europola po kojem se od nezakonite trgovine divljim životinjama na svjetskom nivou profitira preko 4,4 milijarde eura.

XS
SM
MD
LG