Dostupni linkovi

Slučaj Zukorlić: Atentat kao marketinški trik


U državi u kojoj je pre devet godina ubijen premijer, reč je o Srbiji i o prvom post-petooktobarskom predsedniku Vlade Zoranu Đinđiću, postao je unosan marketinški trik - navodne pretnje atentatom na državnike, političare, pa i verske poglavare.

Naime, čelnik jedne od dve islamske zajednice koje deluju u Srbiji, kontroverzni muftija Muamer Zukorlić pojavio se na Internetu sa dramatičnom izjavom povodom navodne opasnosti koja mu preti, najavljujući poluvekovnu osvetu sandžačkih Bošnjaka.Ova fejsbuk poruka usledila je pošto je Zukorlić, čelnik jedne od dve podeljene islamske zajednice u Srbiji, saopštio da je navodno dobio upozorenje prema kojem se "priprema atentat na njega u političko-kriminalnim krugovima u Srbiji, koji imaju veze i s aktuelnim režimom u Beogradu".

Ministar policije Ivica Dačić je odmah reagovao.

“Policija ima zadatak da štiti svakoga, ukoliko postoje bilo kakve najave za ugrožavanje bezbednosti muftije Zukorlića. Svi oni koji to čine, biće uhapšeni. Do sada policija nije imala takvih saznanja iz bilo kog operativnog rada”, kazao je Dačić.

Aida Ćorović
Aida Ćorović
Aida Ćorović iz novopazarske organizacije Urban In kaže da Zukorlić svojim sve većim ekstremizmom gubi podršku u Sandžaku. On, predstavljajući sebe kao potencijalnu žrtvu, pokušava da napravi atmosferu iz 90-ih godina kada su Bošnjaci bili proganjani.

“Ovaj poslednji događaj, fejsbuk poziv Zukorlića je smešan. On, ako se ikoga plaši, treba da se plaši nekog svog uskog okruženja, treba da se plaši ljudi koji su duboko u kriminalu, koji su njegovi pajtosi, prijatelji, saradnici, raznorazni kontroverzni biznismeni sa kojima on odavno diluje, trguje i ko zna šta radi...i to nisu ni malo bezazlene stvari, to su veoma ozbiljne kriminalne grupe i od njih on treba da strahuje. On ne treba da strahuje ni od sandžačkih Bošnjaka, ni od beogradskih političara”, ocenjuje Ćorović.

Vasić: Mangupska posla

Novinar Miloš Vasić, autor knjige o atentatu na Zorana Đinđića, kaže da je izjava Muamera Zukorlića čist politički marketing.
Miloš Vasić, novinar: To je vrlo jednostavno, izvikati sebe za toliko važnog lidera da, evo, hoće i da ga ubiju.

“To je vrlo jednostavno, izvikati sebe za toliko važnog lidera da, evo, hoće i da ga ubiju. On, u kompletnoj toj izjavi, veseli ekstremnu srpsku nacionalističku desnicu koja kaže: evo, lepo govorimo da će Sandžak da se odcepi... vidite da vam to kaže i Muftija. Ja mislim da oni igraju u tandemu, pomažu jedni druge”, smatra Vasić.

Miloš Vasić kaže da nije u Srbiji to usamljen slučaj da se izmišljene ili neozbiljne pretnje atentatom koriste u marketinške svrhe.

“Na žalost, izgleda da se ta moda širi, već Ivica Dačić nije mogao da izdrži pa je pre neki dan rekao da ne zna za državu koja ima toliko štićenih ličnosti, koliko ih ima u Srbiji. U tom paketu je i slučaj u Banja Luci. Ono je blesava epizoda sa jednim najobičnijim švercerom oružja. To su mangupska posla”, kaže Vasić.

Ta mangupska posla, kako ih naziva sagovornik RSE, jeste fingiranje atentata i stvaranje utiska da političari svakodnevno nose glave u torbi. Uz dužno poštovanje prema neophodnoj zaštiti političara koje postoje u celom svetu, pa što ne bi i na nepredvidivom Balkanu, podsećamo na banjalučki slučaj.

Pronađeno oružje u banjalučkoj hali u kojoj je gostovao srpski predsednik sa svojim državno-političko-versko-umetničkim okruženjem, predstavljeno je javnosti kao verovatni pokušaj ubistva kompletne srpske elite. Da bi posle velike buke svi odjednom zaćutali.
XS
SM
MD
LG