Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Assange ipak ostaje u ambasadi Ekvadora?


Assange u obraćanju javnosti nagovijestio da će nastaviti borbu i objavljivanje materijala, konkretno onih CIA-e

Švedska je odlučila da odustane od istrage za silovanje protiv utemeljivača WikiLeaksa Juliana Assangea nakon sedmogodišnje istrage, no još uvjek je suočen sa nalogom za hapšenje u Velikoj Britaniji i mogućom ekstradicijom u SAD.

Sam Assange je u obraćanju javnosti, iako ne eksplicitno, nagovijestio da ostaje u ambasadi Ekvadora u Londonu ali i da će nastaviti borbu i objavljivanje materijala, konkretno onih CIA-e.

Švedska tužiteljka Marianne Ny je u petak iznenada objavila da je nalog za hapšenje povučen i da su odlučili da prekinu preliminarnu istragu, jer je 19. maj bio rok do kojeg su morali ili da obnove evropski nalog za hapšenje ili da odustanu od zahtjeva.

U Švedskoj su tako obustavljene sve istražne radnje, ali je Ny dodala da bi istraga mogla biti ponovo otvorena u slučaju da se Assange pojavi u Švedskoj do 2020. godine, nakon čega nastupa zastarelost ovog predmeta.

Marianne Ny, švedska tužiteljica u Stokholmu, poručila da neće dati nikakvu procjenu o tome da li je Assange kriv ili ne
Marianne Ny, švedska tužiteljica u Stokholmu, poručila da neće dati nikakvu procjenu o tome da li je Assange kriv ili ne

​„Moja procjena je da se transfer ne može obaviti u dogledno vijeme“, rekla je tužiteljica Ny dodajući da je Assange izbjegavao sve pokušaje britanskog i švedskog pravosuđa da ga uhapse. Dodala je da neće dati nikakvu procjenu o tome da li je kriv ili ne.

Policija u Lonodnu je saopštila da su još uvjek u obavezi da ga uhapse ukoliko napusti ambasadu Ekvadora koja u koja mu je dala azil od 2012. godine.

Londonska Metropoliten policija je saopštila da je Assange i dalje suočen sa otpužbom zbog nepoštovanja suda, za šta je predviđena kazna maksimalno do godinu dana zatvora.

Policija glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva ipak nije htjela da komentariše da li su primili nalog za ekstradiciju iz SAD, gdje bi se suočio sa suđenjem zbog curenja stotina hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenta.

I dalje je nepoznato da li su američke vlasti zvanično tražile hapšenje Assangea. Ipak Glavni državni tužilac SAD, Jeff Sessions izjavio je prošlog mjeseca da je hapšenje Assangea za SAD "prioritetno".

Advokat Juliana Assangea u Švedskoj, Per Samuelson, izjavio je da odluka tužilaštva u toj zemlji predstavalja „potpunu pobjedu“ njegovog klijenta.

Sam 45-godišnji, Assange, Australijanc, ljutito je u prvoj reakciji na Twitteru poručio da neće "ni zaboraviti ni oprostiti".

Zatvoren sedam godina bez optužbe .... dok su moja djeca odrastala i moje ime oklevetano. Ne opraštam i ne zaboravljam“.

Žena koja ga je optužila za silovanje je preko svog advokata saopštila da je „šokirana“ odlukom, i ponovila svoje optužbe protiv Assangea, objavila je agencija AFP. Odluku tužilaštva su okvalifikovali kao „skandal“.

Skandal je da osumnjičeni silovatelj može izbjeći pavdu i sud“, rekla je advokatica Elisabeth Fritz dodajući „Moja klijentkinja je šokirana i nikakva odluka o okončanju postupka ne može je natjerati da promijeni stav da je Assange izložio silovanju“.

Ekvadorski ministar vanjskih poslova Guillaume Long rekao je za "The Guardian" da će njegova zemlja sad pokušati da osigura bezbjedan prolaz Assangeu.

Ekvador će sada intenzivirati diplomatske napore u Velikoj Britaniji, tako da Julian Assange može dobiti siguran prolaz, u cilju da mu se omogući azil u Ekvadoru“.

U WikiLeaksu se plaše ekstradicije. Nakon što se švedska tužiteljica oglasila sa prekidanjem istrage ova organizacija koju je osnovao Assange, je napisala u tweetu:

“UK odbija da potvrdi ili demantuje da li su već dobili američki nalog za ekstradiciju Juliana Assange. Fokus je sada prebačen na Britaniju.“

Svaka odluka Velike Britanije u vezi toga kako će (Assange) napustiti ambasadu Ekvadora biće operativna stvar policije: Theersa May
Svaka odluka Velike Britanije u vezi toga kako će (Assange) napustiti ambasadu Ekvadora biće operativna stvar policije: Theersa May

Britanska premijerka, Theresa May koja je zauzeta predizbornim aktivnostima pokušava da drži distancu od Assangeova sudbine. Kaže, sve je na policiji.

Upitana u petak da li će UK podržati zahtjev da izruče Assangea SAD-u, premijerka je rekla da „razmatraju zahtjeve za ekstradiciju na bazi svakog slučaja zasebno“.

Govoreći na skupu konzervativaca u Edinburgu, May je dodala:

„U vezi sa Julinanom Assangeom, svaka odluka Velike Britanije u vezi toga kako će napustiti ambasadu Ekvadora biće operativna stvar policije“ .

Assange se u međuvremenu sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu obratio novinarima, prkosnim porukama da će WikiLeaks nastaviti sa objavama metrijala i ubrzati ih, ali je nagovijestio da ostaje u ambasadi. Poručio je i da je ekstradicija bez optužbe postalo svojstvo EU.

Danas je važna pobjeda za mene. Neizbježna je istraga o onome što se dogodilo u ovom trenutku, strašne nepravde, jer se ne radi samo o meni ... jer je realnost da je pritvaranje i izručenje bez optužbi postalo obilježje EU ".

Assange je ponovio da su optužbe za silovanje protiv njega politički motivisane. Poručio je i da će WiliLeaks nastaviti da objavljuje materijale, ubrzati ih, kao i da je operacije u vezi CIA u toku.

Rekao je da je „tvrdnja Britanije da me mogu uhapsiti neodrživa" ali je naveo i da bi bio srećan da uđe u dijalog sa Velikom Britanijom, jer se zakonski konflikt sa SAD i Velikom Britanijom nastavlja.

Zahvalio se ambasadi Ekvadora na azilu, Ujedinjenim nacijama na pravnoj pomoći, a poručio je da puštanje iz zatvora Chelsea Manning koja je bila izvor podataka iz američke vojske i koju je nakon što je osuđena na zatvorsku kaznu od 35 godina, u januaru pred odlazak iz Bijele kuće pomilovao bivši američki predsjednik Barack Obama, te je izašla iz zatvora nakon sedam godina u vojnom zatvoru, još veća pojeda ove sedmice.

Nije odgovarao na pitanja novinara već se nakon izjave povukao u amabasadu.

Julian Assange je prošao put od najpoznatijeg svjetskog zviždača kada je WiliLeaks uspio da dođe do zaštićenog vojnog i diplomatskog materijala SAD, ljubimca lijevo orjentisanih mislilaca i liberlane štampe, do čovjeka koji je, iako djelujući iz ambasade Ekvadora u Londonu, imao svoj show na ruskoj RT televiziji koja zastupa stavove Kremlja.

Chelsea Manning puštena je 17. maja iz zatvora u kojem je provela sedam godina
Chelsea Manning puštena je 17. maja iz zatvora u kojem je provela sedam godina

Pomagao je bivšem saradniku američke Nacionalne sigurnosne agencije, (NSA), Edwardu Snowdenu da pobjegne u Rusiju.

Njegov WiliLeaks je učestvovao u podrivanju izborne kampanje Hillary Clinton objavljujući njene i mejlove šefa njene kampanje Johna Podeste uoči izbora na zadovoljstvo tada njoj suprostavljnog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa koji je poručivao „Volim WikiLeaks, volim WikiLeaks“.

Mediji su zabilježli da mu je u posljednje vrijeme u ambasadi u Londonu, uz američku starletu Pamelu Anderson, među posjetiocima više puta bio i lider desničarskog UKIPA i predvodnik kampanje za Brexit prošle godine Nigel Farage.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG