Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Assange optužuje CIA-u za 'razornu nesposobnost'


Julian Assange

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange danas je, nakon što je WikiLeaks u utorak objavio hiljade dokumenata za koje tvrdi da detaljno otkrivaju hakerske alate koje je koristila američka Centralna obavještajna agencija (CIA) za provaljivanje u pametne telefone, aplikacije i u druge elektronske uređaje, optužio CIA-u za "razornu nesposobnost" jer je skladištila programe kibernetičke špijunaže na jednom mjestu, prenosi Fena.

CIA je danas odgovorila da Julian Assange nije primjer istine i poštenja, te je ponovila da će aktivno nastaviti skupljati informacije u inozemstvu za zaštitu Amerike od terorista, neprijateljskih zemalja i drugih protivnika.

"Skupljanje takvog arsenala i čuvanje na jednom mjestu je dokaz razorne nesposobnosti", rekao je Julian Asange na konferenciji za novinare iz ambasade Ekvadora u Londonu kamo se sklonio 2012.

Assange je rekao da će WikiLeaks raditi s proizvođačima elektronskih naprava, nakon otkrića o piratskom programu CIA-e koji omogućuje transformaciju televizora ili pametnog telefona u prislušni aparat.

"Odlučili smo raditi s njima i dati im ekskluzivni pristup dodatnim tehničkim pojedinostima koje posjedujemo radi dodatnih korekcija", objasnio je Assange.

Ti dokumenti, čiju autentičnost CIA nije potvrdila, opisuju više od hiljadu programa koji omogućuju nadzor elektronskih aparata poput smartphonea ili televizora, čak automobila, za špijuniranje korisnika.

XS
SM
MD
LG