Dostupni linkovi

Vanredna vijest

WikiLeaks: Assange će se predati ako Manning bude oslobođena


Julian Assange

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pristat će da ode u zatvor u SAD ako američki predsjednik Barack Obama pomiluje Chelsea Manning, saopštila je ta organizacija na Twitteru.

"Ako Obama pomiluje Manning, Assange će pristati na američki zatvor u zamjenu, uprkos jasnoj nezakonitosti", saoštio je WikiLeaks u četvrtak, prenosi CNN.

Apelacioni sud u Švedskoj danas treba da odluči da li će produžiti nalog za hapšenje Assangea, zbog optužbi za silovanje iz 2010, prenosi list The Guardian.

Assange se 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i odbijao je da ode u Švedsku na ispitivanje, jer vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu.

Ranije ove sedmice saopšteno je da će Assange 17. oktobra odgovarati na pitanja koja je sastavila švedska vlada u ambasadi Ekvadora u Londonu.

WikiLeaks je u četvrtak saopštio da bi Assangeovo mentalno zdravlje moglo da bude ugroženo ako ostane zatvoren u ambasadi.

Assangeov advokat izjavio je u četvrtak za CNN da bi dogovor o predaji osnivača WikiLeaksa morao da uključi oslobađanje američkog vojnika Bradley Manning, koji se sada zove Chelsea, osuđenog na 35 godina zatvora zbog odavanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata WikiLeaksu 2010.

XS
SM
MD
LG