Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica u slučaju 'Asim' za namještanje izbora u SDA BiH


Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rukuje se s Asimom Sarajlićem tokom stranačkog kongresa 26. maja 2015.
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rukuje se s Asimom Sarajlićem tokom stranačkog kongresa 26. maja 2015.

Općinski sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi.

Sarajlić je bivši potpredsjednik i bivši šef kadrovske komisije vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA). Trenutno je delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Delalić je aktualni zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, jednog od deset u entitetu Federacija BiH. Šehović je bivši općinski vijećnik SDA u Novom Gradu Sarajevu.

Optuženi se terete da su od 20. do 25. februara 2020. prije zakazanih unutarstranačkih izbora SDA za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo na kojima su predloženi kandidati bili Semir Efendić, načelnik Novog Grada Sarajevu, te Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak sa delegatom Velidom Tvrtkovićem.

Tvrtkoviću su, prema optužnici, obećali da će korištenjem svog utjecaja na osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu. Tvrtković je trebao zauzvrat svoj glas dati kandidatu Fikretu Prevljaku.

Afera političke korupcije objelodanjena je objavom audio snimka na Facebook stranici Efendića. Međutim, osim ove tematike, na snimku se može čuti i kako Sarajlić i Delalić prije svega iznose brojne detalje iz bliže i dalje prošlosti kada je riječ o kadroviranju, lobiranju, zapošljavanju, ali i budućim planovima.

U “tajnom snimku” spomenut je i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), pod nadimkom Osmica (Osman Mehmedagić), te način izbora gradonačelnika Sarajeva, Abdulaha Skake. O ovim pitanjima ogradio se i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Komisija će ispitati odgovornost svih aktera i dostaviti izvještaj Predsjedništvu Stranke demokratske akcije (SDA). Ljudi su uradili stvari koje nisu trebali, ali će odgovarati pred tužilaštvom i sudom, kao i pred SDA. Među hiljadama članova SDA dese se i ovakve stvari”, rekao je u Sarajevu 3. marta 2020. predsjednik te stranke Bakir Izetbegović nakon sjednice Kolegija SDA i objavljivanja snimka.

Efendić je izgubio u utrci za predsjednika Kantonalnog odbora. Na tu poziciju izabran je Prevljak. Efendić je kao kandidat SDA na izborima u oktobru 2020. osvojio novi mandat, da bi nakon toga napustio tu stranku i postao predsjednik Stranke za BiH.

Prevljak je bio kandidat SDA za načelnika Ilidže kod Sarajeva, ali je tu poziciju osvojio Nermin Muzur, kandidat Naroda i pravde, stranke koju su osnovali uglavnom bivši članovi SDA.

BiH prema indeksima korupcije spada u red najkorumpiranijih zemalja u Evropi u kojima je, kako tvrdi predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala (TI) Srđan Blagovčanin, politička korupcija dominantan obrazac ili model ponašanja.

XS
SM
MD
LG