Dostupni linkovi

Afera 'Asim': SDP i Naša stranka podnijeli krivičnu prijavu protiv tri osobe


Asim Sarajlić, Sarajevo,
Asim Sarajlić, Sarajevo,

Predrag Kojović i Nermin Nikšić, predsjednici Naše stranke i Socijaldemokratske partije BiH (SDP), podnijeli su 13. marta krivičnu prijavu protiv tri osobe u vezi afere i objave snimka nakon unutarstranačkih izbora u Stranci demokratske akcije (SDA).

Afera političke korupcije objelodanjena je objavom audio snimka na Facebook stranici Semira Efendića, aktuelnog načelnika sarajevske opštine Novi Grad i jednog od kandidata za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu.

Tajni snimak, čiju vjerodostojnost provjera Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) zajedno sa kantonalnim Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP KS), što je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa (RSE), objavljen je dva dana nakon izbora, koji su se desili 26. februara za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu.

Efendić je, kako je potvrdila za RSE glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, u utorak 3. marta dao izjavu u svojstvu svjedoka.

Na snimku glavni akteri su Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA, i još trojica učesnika, među kojima je poslanik SDA u Skupštini KS Sabahudin Delalić.

Kako se čuje na snimku čija se vjerodostojnost još provjerava, oni su u zamjenu za glasove Efendićevog protukandidata Fikreta Prevljaka, koji je i izabran za predsjednika Kantonalnog odbora (KO SDA), nudili posao supruzi jednom od delegata u državnoj službi, pozivajući se na "dobre veze" sa budućim ministrima u Vladi KS.

Kako je poručeno sa konferencije za novinare, ‘dobijen je neoboriv dokaz na koji način SDA zloupotrebljava institucije’.

Kojović i Nikšić potpisali su Prijavu o sumnji na počinjenje krivičnih djela protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića.

XS
SM
MD
LG