Dostupni linkovi

San Martin: Nije vrijeme za 'Dejton 2'


Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin, Foto: Nansen dijalog centar
Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin, Foto: Nansen dijalog centar
Ambasador Kraljevine Španije u BiH Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se nada da će BiH najdalje za šest mjesesci dobiti bezvizni režim za države Šengena. Predstavnik zemlje koja predsjedava Evropskom unijom smatra kako bi referendum u RS bio pogreška

RSE: Neke političke partije u BiH zatražile su sazivanje nove međunarodne konferencije o BiH - Dejton 2. Koliko je ona realna, koliko ima spremnosti u međunarodnoj zajednici da se ova međunarodna konferencija i održi?

SAN MARTIN: Činjenica da smo sada u izbornoj godini ne znači da sebi trebamo dozvoliti da zaboravimo obaveze za nastavkom djelovanja na političkom planu. Kada govorimo o Dejtonu 2 ono što se zamišlja obično je da se govori kao da se radi o izgradnji katedrala. Ono što mi smatramo je da bismo trebali napraviti čitav jedan niz kapelica umjesto jedne velike katedrale.

RSE: Ako sam vas dobro shvatila, Vi ne podržavate cjelovitu reformu već tražite manje izmjene Ustava?

SAN MARTIN: Ne. Kad ste spomenuli presudu Suda za ljudska prava u Strazburu, ja sam govorio o jednom konkretnom elementu na koji se ta presuda odnosi. Ja nisam onaj koji o tome odlučuje. O tome treba da odlučuju građani ove zemlje i predstavnici koje oni izaberu. Dakle, međunarodna zajednica, to je potrebno još jednom podvući i jasno reći, ima vrlo ograničene mogućnosti uključenja u proces odlučivanja. Mi možemo posavjetovati i mi možemo pomoći.

IZBJEGAVATI POLEMIKE SA POLITIČARIMA U BIH
Sad smo u procesu evaluiranja rezultata koji su do sada postignuti u okviru procesa koji se zove butmirski, kako bismo procijenili načine nastavka tog procesa, imajući u vidu također neke elemente internog karaktera koji se odnose na normativu vezanu za izbore prema kojima se ustavne promjene ne mogu napraviti unutar šest mjeseci.


RSE: Znači, kažete da Dejton 2 u ovom trenutku nije moguće održati?

SAN MARTIN: Kada tražite da budem konkretan, praktično mi tražite da „stavim omču oko vrata“. Ja ne planiram biti konkretan zbog toga. Ja još jednom podvlačim - nismo mi ti koji možemo odlučivati o ovim pitanjima. Ja smatram da momenat još uvijek nije sazrio. Trebamo biti praktični, ne tražiti neke velike scenarije, već tražiti rezultate. Sad smo u procesu evaluiranja rezultata koji su do sada postignuti u okviru procesa koji se zove butmirski, kako bismo procijenili načine nastavka tog procesa, imajući u vidu također neke elemente internog karaktera koji se odnose na normativu vezanu za izbore prema kojima se ustavne promjene ne mogu napraviti unutar šest mjeseci. I molim vas da imate u vidu da postoje određene okolnosti ponekada kada je potrebno da se djeluje diskretno, kako bismo mogli bar nastaviti sa pokušajem da bar približimo strane u dijalogu.

RSE: Mnogo se govori o bezviznom režimu u BiH, ove godine to očekoju političari, najavljuju i novinari. Koliko akcije u Gornjoj Maoči, odnosno u RS mogu dati Evropi pozitivne signale da je BiH uistinu spremna?

SAN MARTIN: Ja u tom smislu najsrdačnije čestitam svim uključenim u toj operaciji. U smislu u kojem ste mi postavili pitanje - da li može pomoći liberalizaciji, može, ali ono u čemu u prvom redu pomaže je povećanje sigurnosti i slobode bh. građana. Ja se nadam u toku prvih šest mjeseci ove godine.

RSE: U posljednje vrijeme u BiH je povećana negativna nacionalna retorika. Izborna je godina. Da li očekujete radikalnije istupe? U tom kontekstu, kako ocjenjujete najave referenduma u RS?

SAN MARTIN: Zapravo govorimo samo o pretpostavkama, ne o realnosti. Jedino što je za sada realno je to da je trenutno zakon o referendumu u RS u procesu donošenja. Moje je mišljenje o tom pitanju jasno, ali ja smatram da bismo u međunarodnoj zajednici trebali izbjeći da ulazimo u polemike, odnosno naizmjenično postavljanje pitanja, odgovora između predstavnika međunarodne zajednice i političkih partija u BiH jer smatram da to može dovesti do stvaranja tenzija. Također bih htio dodati da ukoliko dođe do ovog referenduma onako kako se o njemu trenutno komentariše po kuloarima, mislim da bi bio pogreška.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG