Dostupni linkovi

Radnici ArcelorMittal Zenica počeli štrajk, proizvodnja stala prije devet dana


ArcelorMittal u Zenici, ilustrativna fotografija.
ArcelorMittal u Zenici, ilustrativna fotografija.

Oko 2.200 radnika fabrike ArcelorMittal u Zenici (AMZ), najvećeg regionalnog proizvođača čelika i željeza, stupilo je u štrajk u ponedjeljak 20. novembra, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Sindikata AMZ- a Rašid Fetić.

Radnici traže novi kolektivni ugovor i veće plate za 25 posto.

Sindikat radnika AMZ, najvećeg regionalnog proizvođača čelika i željeza, je odluku o štrajku donio još prošlog mjeseca, nakon što nije postigao dogovor sa poslodavcem tokom dva mirna protesta i niza sastanaka.

Istovremeno, AMZ je privremeno obustavio proizvodnju 11. novembra zbog, kako je za RSE navela uprava preduzeća, loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.

Iz uprave kompanije AMZ su za RSE potvrdili da su privremeno obustavili rad visoke peći i ostalih pogona i da namjeravaju nastaviti rad "čim dođe do oporavka potražnje na tržištu".

Kako navode u AMZ, pad potrošnje čelika na evropskom tržištu traje od drugog kvartala 2022. godine, zbog sukoba u Ukrajini, neviđenog rasta cijena energije, troškova proizvodnje i inflacije.

"Uslovi potražnje značajno su se pogoršali u drugoj polovini 2023. godine, a očekuje se da će se ovaj negativni ciklus nastaviti, vođen kontinuiranom ekonomskom neizvjesnošću koja je rezultat visoke inflacije", naveli su iz AMZ.

Iz kompanije poručuju da je od 2021. godine, cijena koksnog uglja porasla je za 300 posto, električne energije za 44 posto, zemnog plina za 80 posto, a željezničkog transporta za 25 posto.

AMZ proizvodi rebrasti betonski čelik, žicu, mreže i rešetkaste nosače. Osim proizvodnje u Zenici, rukovodi najvećim regionalnim rudnikom željezne rude u Prijedoru, koji je, također, obustavio proizvodnju.

Nakon što je obustavljena proizvodnja u Zenici, iz ArcelorMittala Prijedor, koji je u sastavu zeničke kompanije, su saopštili da su "primorani privremeno obustaviti proces rada", jer je zenički ArcelorMittal njihov jedini kupac.

"U saradnji sa sindikalnom organizacijom društva trenutno razmatramo sve opcije vezano za status radnika. Zajednički cilj nam je da iznađemo najbolja moguća rješenja za naše zaposlene tokom ovog perioda. Nadamo se da će što prije doći do stabilizacije uslova na tržištu koji bi nam omogućili pokretanje proizvodnog procesa", ističe se u saopštenju.

ArcelorMittal korporacija ima pogone u više od 60 zemalja svijeta, uključujući Njemačku i Belgiju, gdje je nedavno također obustavljena proizvodnja. U vlasništvu je indijske porodice Mittal, čiji članovi su optuženi za nezakonitosti u poslovanju Global Ispat koksnoj industriji u Lukavcu.

XS
SM
MD
LG