Dostupni linkovi

Naznake promene odnosa Saudijske Arabije prema Izraelu


Ministar spoljnih poslova Bahreina Abdulatif al-Zajani, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, predsednik SAD Donald Tramp i ministar spoljnih poslova UAE Zajed Al-Nahjan na potpisivanju sporazuma.

Posle normalizacije odnosa Izraela s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, Saudijska Arabija je poručila da neće slediti njihov primer sve dok jevrejska država ne potpiše mirovni sporazum s Palestincima, ali je sve više naznaka da uticajna kraljevina ublažava ton prema Izraelu, dok slabi njena podrška palestinskom rukovodstvu, pišu svetski mediji.

Promena tona

Dva meseca pošto su UAE objavili sporazum o diplomatskim odnosima s Izraelom, strogo kontrolisani mediji u Saudijskoj Arabiji su smekšali ton o normalizaciji, s naznakama da li bi uticajna kraljevina mogla da uradi isto, piše Vašington post (The Washington Post).

Saudijska Arabija zvanično još nije iznela komentare o planovima za normalizaciju odnosa s Izraelom, ali je prošlog meseca, kako navodi američki list, najveći saudijski dnevnik na engleskom Arab njuz (Arab News) objavio komentar glavnog urednika koji je pozdravio nove veze UAE s Izraelom, s neobično oštrom kritikom palestinskog rukovodstva, mada je naveo da nije samo jedna strana kriva i da i Izrael otežava rešenje bliskoistočnog sukoba.

Sam redosled tih pasusa bi ranije bio nezamisliv i pružio je nove uvide u razmišljanje vladara te zemlje, dok je, dodaje Vašington post, prošle nedelje princ Bandar bin Sultan, bivši saudijski ambasador u Vašingtonu i važna politička ličnost, takođe oštro kritikovao palestinsko rukovodstvo u intervju emitovanom na saudijskoj državnoj televiziji Al Arabija.

Saudijski mediji posvetili su značajnu pažnju Bandarovim kritikama, dok s druge strane, ističe list, nisu objavili intervju šefa saudijske obaveštajne službe princa Turkija al-Faisala listu iz UAE s daleko kritičnijim navodima o Izraelu.

Elham Fahro, analitičar za Persijski zaliv u Međunarodnoj kriznoj grupi, rekao je da saudijski mediji šalju jasan signal o stavu zemlje o normalizaciji odnosa s Izraelom posle dogovora s UAE, ukazuje Vašington post, dodajući da zaposleni u saudijskim medijima kažu da im menadžment nije eksplicitno rekao da promene ton, ali da znaju da se očekuje da prikažu trend normalizacije u pozitivnom svetlu.

Slabljenje podrške Palestincima

Princ Bandar u iznenađujućem monologu na televiziji prošle nedelje je optužio palestinske lidere da su izdali svoj narod, signalizirajući da je došlo do erozije saudijske podrške pitanju koje se dugo smatralo svetim, ukazuje Njujork tajms (The New York Times) uz ocenu da je emitovanje intervjua izgleda bio način da Saudijska Arabija promeni narativ o izraelsko-palestinskom sukobu, a da to ne dođe iz usta aktuelnog zvaničnika.

Princ Bandar (71) trenutno nema funkciju u vladi. On je bio saudijski ambasador u Vašingtonu od 1983. do 2005. kada se toliko zbližio s porodicom Buš (Bush) da su ga u šali zvali "Bandar Buš". Kasnije je bio na čelu saudijske obaveštajne agencije, a jedna upućena osoba je rekla da je nadgledao tajne odnose Saudijske Arabije s Izraelom.

Stručnjaci kažu da princ Bandar ne bi dobio 40 minuta na Al Arabiji da njegova poruka nije bila u skladu sa željama de fakto vladara Saudijske Arabije, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, ističe Njujork tajms.

Princ Bandar je rekao da reaguje na osudu palestinskog rukovodstva sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i dva bliska saudijska saveznika, UAE i Bahreina. Rekao je da se Palestinci "uvek klade na gubitničku stranu", spominjući i kontakte velikog muftije jerusalimskog i palestinskog nacionalističkog vođe Hadža Amina al-Huseinija s nacistima 30-ih. Takođe je kritikovao pokojnog palestinskog lidera Jasera Arafata zbog podrške iračkom diktatoru Sadamu Huseinu posle napada na Kuvajt 1990.

Izvanredan nastup princa Bandara usledio u vreme promene u izraelskim odnosima s arapskim državama, od kojih neke Izraelce sada vide manje kao uzurpatore a više kao partnere u trgovini i rivalstvu s Iranom, ističe list, dodajući da je Saudijska Arabija, koja se dugo smatrala nepokolebljivim pomagačem Palestinaca, poslednjih godina ublažila svoj stav prema Izraelu, za šta mnogi na Bliskom istoku očekuju da bi moglo da otvori put ka normalizaciji.

Zajednički neprijatelj

Saudijska Arabija je isprva prigušeno reagovala na normalizaciju odnosa UAE i Izraela da bi saudijski ministar spoljnih poslova kasnije izjavio da njegova zemlja neće uspostaviti diplomatske veze s Izraelom sve dok ta zemlja ne potpiše međunarodno priznati mirovni sporazum s Palestincima, navodi američka televizija CNBC.

Ipak, dodaje CNBC, obaveštajna saradnja Izraela i Saudijske Arabije već neko vreme je javna tajna pošto imaju zajedničkog neprijatelja u Iranu.

Regionalni analitičari kažu da je sporazum, mada je privremeno zaustavio izraelske aneksije palestinskih teritorija, poslao poruku da Izrael može postići veliki napredak u odnosima s arapskim zemljama, a da se ne mora odreći teritorija na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ta kontinuirana napetost predstavlja prepreku ostalim arapskim zemljama da slede UAE, ali to, kako ukazuje američka televizija, možda neće potrajati, pošto je nekoliko nedelja posle Emirata i Bahrein normalizovao odnose s Izraelom. Zamenica gradonačelnika Jerusalima Fleur Hasan-Nahum i suosnivačica poslovnog saveta UAE-Izrael, rekla je CNBC da je bilo glasina i o Omanu, Sudanu i Saudijskoj Arabiji, što bi, prema njenim rečima bila glavna stvar u toj priči.

Iako malo verovatno da će saudijski kralj Salman priznati Izrael, regionalni posmatrači veruju da je njegov sin Mohamed bin Salman, možda manje nesklon tom potezu, posebno s obzirom na njegovo prijateljstvo sa zetom i višim savetnikom predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), koji je radio na dogovoru sa UAE Džaredom Kušnerom (Jaredom Kushnerom), kao i njegovoj želji da ojača jedinstveni front protiv Irana.

Realna mogućnost

Iako reči princa Bandara i tiho odobravanje normalizacije odnosa UAE i Bahreina s Izraelom, naznačuju približavanje i Saudijske Arabije, za to će biti potrebno dosta vremena, ocenjuje BBC, ukazujući da su arapski mediji u prošlosti često Izrael prezrivo zvali "cionističkim entitetom", dok je stanovništvo, posebno ruralno, naviklo da ne samo tu državu, već i sve Jevreje posmatra kao neprijatelje.

Saudijska Arabija je već ranije pružila maslinovu granu Izraelu 2002. u okviru plana koji je nudio Izraelu punu normalizaciju s arapskim svetom u zamenu za povlačenje s okupiranih teritorija. Plan je dobio podršku Arapske lige i međunarodne zajednice sa šansom da okonča arapsko-izraelski sukob. Međutim, neposredno pre objavljivanja plana, Hamas je bombardovao hotel u izraelskom gradu Netanija, ubivši 30 ljudi, posle čega mir više nije bio opcija na stolu.

Za 18 godina na Bliskom istoku se dogodilo mnogo toga, ali Palestinci još nisu dobili nezavisnu državu, dok je Izrael nastavio da zadire u palestinsku teritoriju, ističe BBC. Ipak, pored Jordana i Egipta koji su dugo imali napeti "hladni mir" s Izraelom, sada i Bahrein i UAE imaju potpune diplomatske odnose s tom zemljom.

S druge strane, Saudijska Arabija tradicionalno ide polako i s velikim oprezom kada je u pitanju promena politika, ispitujući svaki potez, ukazuje britanski javni servis, ali i ističe da je stupanje na scenu prestolonaslednika Mohameda Bin Salmana sve promenilo.

Sada u Saudijskoj Arabiji žene mogu da voze, postoje javni oblici zabave, a zemlja se polako otvara za turizam. Tako da mada možda neće nužno biti brzo postignut, saudijsko-izraelski mirovni sporazum sada jeste realna mogućnost, zaključuje BBC.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG