Dostupni linkovi

'Apel za mir' organizacija sa severa Kosova međunarodnoj zajednici


Pripadnici KFOR-a u Zvečanu, 3. jun 2023.
Pripadnici KFOR-a u Zvečanu, 3. jun 2023.

Povlačenje svih specijalnih policijskih jedinica sa severa Kosova i novoizabranih gradonačelnika iz opština na severu Kosova te razmeštanje KFOR-a i EULEX-a, neki su od zahteva više od stotinu potpisnika “Apela za mir”, objavljenog u subotu, 3. juna.

Grupa nevladinih organizacija i pojedinaca sa Kosova pozvala je Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju i zemlje Kvinte da izvrše pritisak na Vladu Kosova kako bi, između ostalog, primenila Sporazuma o normalizaciji kojim se garantuje pravo na samoupravu u srpskim zajednicama na Kosovu i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

“Vi koji ste priznali Kosovo obećanjem da će se izgraditi multietničko i demokratsko društvo, i koji ste godinama radili na afirmaciji njegove nezavisnosti, imate istorijsku i moralnu odgovornost prema sudbini srpskog naroda koji živi na ovim prostorima”, naveli su potpisnici i potpisnice Apela.

Među njima su i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) Dragiša Mijačić, advokat Ljubomir Pantović, Milica Andrić Rakić iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa, predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković i predsednik Građanske inicijative Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević.

Oni su u javnom Apelu za mir upozorili da "represivno i agresivno delovanje Vlade Kosova i ponašanje specijalnih policijskih snaga na severu Kosova može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana".

Potpisnici apela su ocenili da jedino SAD, EU i zemlje Kvinte mogu sačuvati mir na Kosovu i stvoriti uslove za primenu takozvanog evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Od vaše odlučnosti zavisi naša budućnost, od brzine vašeg delovanja zavisi očuvanje mira na Kosovu. Istorija će zapamtiti vaše naredne postupke, budite odgovorni vrednostima demokratije u multietničkim društvima na kojima počiva zapadna civilizacija”, navedeno je u Apelu.

Građani srpske nacionalnosti od 29. maja redovno protestuju u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi se suprotstavili ulasku novih albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova.

Novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti su ušli u opštinske zgrade u tri opštine na severu u petak, 26. maja.

Protest je 29. maja eskalirao u nasilje između pripadnika misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a i demonstranata.

Tokom nemira je povređeno 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 osobe srpske nacionalnosti.

Nasilje je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji.

Međunarodna zajednica neprestano poziva na preduzimanje koraka ka smanjenju tenzija.

Pojedine diplomate su takođe zatražile održavanje novih izbora na severu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Kosova Aljbin Kurti dali su naznake da bi se tako nešto moglo dogoditi.

U Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću grupe građana su šesti dan zaredom nastavile proteste protiv novoizabranih, albanskih gradonačelnika opština.

Oni su izabrani u aprilu, na vanrednim izborima, koje su Srbi bojkotovali i čije rezultate ne priznaju.

XS
SM
MD
LG