Dostupni linkovi

Odnosi Kosova i SAD 'na ivici'


Američki državni sekretar, Antoni Blinken, oštro je reagovao 26. maja, tražeći od Kosova da zaustavi "nasilne mere". Zvečan, 29. maja 2023.
Američki državni sekretar, Antoni Blinken, oštro je reagovao 26. maja, tražeći od Kosova da zaustavi "nasilne mere". Zvečan, 29. maja 2023.

Kosovo se kreće po "oštrici noža" ugrožavajući odnose sa svojim glavnim zapadnim partnerom, Sjedinjenim Američkim Državama, kažu neki građani sa kojima je razgovarao Radio Slobodna Evropa.

Prema njihovim rečima, američki zvaničnici su uputili jasne poruke Vladi Kosova da ne preduzima nasilne akcije na severu Kosova i, kako navode, kosovske vlasti treba da razmotre zahteve i preporuke SAD.

Američki državni sekretar, Antony Blinken, oštro je reagovao 26. maja, tražeći od Kosova da zaustavi "nasilne mere". On je rekao da će postupci kosovskih vlasti imati posledice u odnosima Vašingtona i Prištine.

Tenzije su porasle na severu Kosova, 26. maja, nakon što je kosovska policija intervenisala da omogući novim predsednicima opština, inače Albancima, da uđu u opštinske objekte u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

U ponedeljak, 29. maja, zabeleženi su sukobi pripadnika KFOR-a i grupa lokalnog stanovništva srpske nacionalnosti, koji su protestovali ispred opštinskih objekata. Desetine je povređenih demonstranata i preko 35 povređenih vojnika KFOR-a.

Pratite blog uživo drugog dana protesta:

Predstavnici opozicionih političkih partija, Demokratske partije Kosova (PDK) i Demokratskog saveza Kosova (LDK), kažu da Vlada Kosova treba da odgovara za postupke koji ugrožavaju odnose te zemlje sa SAD.

Bivši ambasador Kosova u Francuskoj, Qendrim Gashi (Gendrim Gaši), ocenjuje da su ovi odnosi već narušeni.

Postupci kosovskih vlasti 'opasni' po odnose sa SAD

Neki građani u anketi za Radio Slobodna Evropa kažu da su nakon intervencije kosovskih vlasti u opštinama na severu, bez konsultacija sa međunarodnim partnerima, odnosi Kosova i SAD već ugroženi.

Agron Krasniqi (Krasnići) kaže da izjava američkog državnog sekretara Antonija Blinkena oslikava situaciju u kojoj su trenutno kosovsko-američki odnosi.

"Kako odnosi mogu biti drugačiji, kada američki državni sekretar Blinken sam daje odgovor. On poručuje premijeru [Kosova Albinu] Kurtiju da preduzme konkretne korake i stabilizuje situaciju. U međuvremenu, vidimo kakva je situacija", kaže Krasniqi.

Eroll Poqinka ocenjuje da su odnosi Kosova i SAD ozbiljno ugroženi. Pucanje ovih odnosa, kako kaže, ne sme da se desi i Vlada Kosova mora da bude svesna toga.

"Mislim da smo mi 'na ivici noža' i nedavne akcije [kosovskih vlasti na severu] su veoma opasne. Naravno, mislim da je pucanje odnosa Kosova i SAD veoma ozbiljno. Ne treba ni govoriti o pogoršanju odnosa. Ovo nam nikako ne odgovara", naglašava Poqinka.

Kushtrim Haxha (Kuštrim Hadža) kaže da je od velikog interesa da Kosovo održi partnerstvo sa SAD.

"Mislim da je politika na ivici. Nije baš zgodno. Ali, u takvoj situaciji, odluke su prilično na ivici. One pripadaju politici. Da vidimo šta će se desiti, ali ne mislim da kvarimo odnose sa Amerikom", ocenjuje Hadža.

Vlast tiha, opozicija kaže da 'neko mora da odgovara'


Radio Slobodna Evropa obratio se Vladi Kosova da prokomentariše izjave američkih zvaničnika, uključujući i izjavu američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da će akcije Vlade Kosova "rezultirati posljedicama u bilateralnim odnosima" sa SAD.

Do objavljivanja ovog teksta Vlada Kosova nije odgovorila.

Akcije koje je preduzela Vlada Kosova na severu zemlje, osim što su ih osudili američki zvaničnici, takođe su okarakterisane kao "suprotne savetima Sjedinjenih Država i evropskih partnera Kosova".

Predstavnici opozicionih partija, PDK i LDK, kažu da Vlada Kosova treba da razmisli o svojim odlukama i postupi u skladu sa saopštenjem američkog državnog sekretara.

Zamjenik PDK, Džavit (Xhavit) Haliti, zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za vanjske poslove i dijasporu, kaže za Radio Slobodna Evropa da bi Kurti, u kontekstu dešavanja na sjeveru i izjava američkih zvaničnika, trebalo da preduzme korake za smanjenje tenzija na severu.

"Odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, ne verujem da su ugroženi. Ali odgovornost je naša i neko mora da odgovara za ove postupke", naglašava Haliti.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova, Lutfi Haziri, nada se da je izjava Blinkena upućena Vladi Kosova i da će "posledice" u odnosima koje se pominju snositi oni koji su izazvali tenzije na severu, a ne narod Kosova.

"Smatram da ozbiljnu pretnju specijalnim odnosima koje Kosovo ima sa SAD donose ova Vlada i njen premijer [Albin Kurti] ovim postupcima, ovakvim ponašanjem i izjavama, često. Jednostrane akcije, takva ponašanja, naravno, škode [odnosima Kosova i SAD]. Nadam se da se neće pretvoriti u kolektivnu nezahvalnost. Naprotiv, Kosovo će zadržati svoju trajnu zahvalnost i biće zahvalno za sav taj doprinos [SAD Kosovu]", ocenjuje Haziri.

Bivši ambasador: Odnosi Kosova i SAD narušeni

Kosovski diplomata Qendrim Gashi, bivši ambasador Kosova u Francuskoj, ocenjuje da su "nepromišljenim postupcima Vlade Kosova" odnosi Kosova i Sjedinjenih Američkih Država "već narušeni".

"Odnosno, izjava sekretara Blinkena bila je oštra, a naša nesreća je što druge izjave, manje oštre i nedirektne, nisu uzete u obzir. Mi, kao građani Kosova, imamo razloga da brinemo o nedostatku vizije, što već neko vreme prati spoljnu politiku Kosova", kaže Gaši.

On dodaje da je Vlada Kosova, i nakon poruka američkih zvaničnika, nastavila sa akcijama na severu zemlje. U tom kontekstu, prema njegovim rečima, oštećeni su interesi Kosova koje ima za cilj evroatlantske integracije.

"Za takvo nešto neophodna je bliska saradnja i partnerstvo sa SAD. Kada je ta saradnja i partnerstvo narušeno, onda moramo gledati gde je krivac. Mi, kao građani Kosova, ne možemo da smatramo odgovornom američku vladu, ali moramo da smatramo odgovornom Vladu Kosova", kaže Gaši.

Ističe da, uprkos svim "zasluženim" kritikama koje se mogu uputiti Vladi Kosova, "ne treba gubiti fokus sa činjenice da je Beograd i dalje glavni nosilac nestabilnosti u regionu".

U ponedeljak su predstavnici zemalja KVINTA-e na Kosovu, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Nemačka i Francuska, zatražili od premijera Kosova da preduzme korake koji bi doveli do smirenja situacije na severu Kosova.

Američki ambasador Jeffrey Hovenier, koji je prisustvovao sastanku, izrazio je zabrinutost "zbog aktuelnih dešavanja" na severu Kosova i zatražio od Kurtija "da preduzme neke korake kako bi osigurao smirenje" situacije.

Čarls Kupčan, iz Američkog saveta za spoljne poslove, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, 29. maja, rekao je da bi Vlada Kosova trebalo da se povuče iz nastojanja da se u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova postave albanski gradonačelnici.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi je istog dana putem objave na Fejsbuku poručio da načelnici opština na severu Kosova "imaju zakonsku obavezu da odmah počnu sa radom", dok javne institucije imaju obavezu da osiguraju uslove da "obavljaju svoje dužnosti i odgovornosti".

XS
SM
MD
LG