Dostupni linkovi

Apel kosovskim vlastima: Usvojiti Zakon o verskim zajednicama


Kosovo: Konferencija o međureligijskom dijalogu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Kosovo: Konferencija o međureligijskom dijalogu

Na Kosovu nema potrebe za promocijom međureligijskog dijaloga, zato što je dokazano da su zajednice živele zajedno bez ikakve diskriminacije na verskoj osnovi, poručeno je u utorak na konferenciji poglavara verskih zajednica o međureligijskom dijalogu. Oni su, međutim, zatražili od institucija da što pre usvoje Zakon o verskim zajednicama te izrade zakon o povratku imovine, a kako bi verske zajednice mogle normalno funkcionisati.

U organizaciji misije OEBS-a na Kosovu, u Prištini je u utorak održana konferencija o međureligijskom dijalogu na kojoj su predstavnici Islamske, Srpske Pravoslavne, Katoličke, Protestantske i Jevrejske zajednice govorili o verskoj baštini, imovinskim pravima i pravnom okviru o slobodi veroispovesti.

Predsednik Islamske zajednice na Kosovu, muftija Naim Trnava, ovom prilikom je izjavio da verske zajednice na Kosovu nemaju međusobnih problema, te da sarađuju, razgovaraju i gaje suživot, toleranciju i da su uvek dokazale da su faktor stabilnosti u zemlji.

„Nemamo potrebe da promovišemo međureligijski dijalog. Kroz vekove smo dokazali da živeći jedno uz drugo živimo sa realnošću bez ikakvih razlika i diskriminacija na verskoj osnovi“, kazao je Trnava.

On je, međutim, skrenuo pažnju na to da i nakon 14 godina od rata, verskim zajednicama na Kosovu nije regulisan pravni status, što je negativno uticalo na njihov rad. Trnava je dodao da su EU u Izveštaju o napretku, kao i američki Stejt Department poručile kosovskim institucijama da se ovo pitanje mora rešiti što pre. On je takođe nabrojio i pitanja koje državne institucije moraju sa prioritetom rešiti.

„Usvajanje zakona o verskim zajednicama, izrada zakona o povratku imovine verskih zajednica koja je konfiskovana za vreme ranijeg sistema, raspodela budžeta za finansiranje verskih zajednica, kao i poštovanje verskih prava u javnim ustanovama, naročito u obrazovanju i prilikom zapošljavanja“, kazao je on.

Episkop raško-prizrenski Teodosije, ovom prilikom je kao predstavnik SPC na Kosovu, istakao da dijalog nema alternativu i da je potrebna komunikacija kako bi se došlo do rešenja koja su za ovu zajednicu bitna, na prvom mestu život i opstanak. On je dodao da se Srpska pravoslavna crkva suočava sa mnogim problemima, te da je uvek spremna da pristupi zajedničkom rešavanju.

„Ono što se tiče SPC na prvom mestu jeste da sačuvamo svoj identitet, svoju imovinu, svoje postojanje u ovom vremenu, kako bi sve ono što je do naš došlo, što smo mi primili kao nasleđe, mogli i mi da prenesmo našim potomcima. To je za nas dosta bitno u ovom trenutku. Imamo veliku podršku svih na Kosovu i Metohiji, međunarodnih faktora, i Islamske zajednice, i rimokatoličke crkve, i Protestanske i Jevrejske zajednice. Zaista sa ponosom mogu da kažem, i svima to ističem da mi, verski poglavari na Kosovu i Metohiji, imamo jedno duboko razumevanje i da se slažemo u svemu onome što je najbitnije, a tiče se života, opstanka međusobonog poštovanja i rešavanja zajedničkih problema“, kazao je Teodosije.

Katolički upravnik Apostolske uprave na Kosovu, biskup Dodё Gjergji, je takođe istakao potrebu usvajanja zakona o verskim zajednicama koji bi omogućio legalno funkcionisanje u skladu sa zakonom i Ustavom Kosova. On je poručio i da se iskren dijalog predstavnika verskih zajednica na Kosovu treba nastaviti u cilju bolje budućnosti za sve.

„Zajednice se moraju angažovati kako bi se suočile sa poteškoćama ali i kako bi zajedno doprineli boljitku svih, što je jedini način za zdravu saradnju ka stabilnoj budućnosti“, poručio je Dodё Gjergji.

Šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jean-Claude Sćlumberger, kazao je da je da su pravo na slobodu misli, savesti, veroispovesti i uverenja osnovna ljudska prava koja zahtevaju sveobuhvatnu zaštitu u svakom modernom društvu, te da lideri verskih zajednica snose veliku odgovornost u podsticanju uzajamnog poštovanja i razumevanja među zajednicama na Kosovu.
XS
SM
MD
LG