Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Antisemitski naslovi na Božićnom sajmu knjiga


Božićni sajam knjiga u Beogradu, Foto: Vesna Anđić

Sudeći po odustvu rekacije države, za antisemitske knjige u Srbiji vrata su širom otvorena i one su dočekane sa dobrodošlicom - i u knjižarama i na sajamskim štandovima.

Poslednji takav primer je Božićni sajama knjiga u Domu sindikata, koji nudi brojne antisemitske naslove, koji bi po zakonu morali da budu zabranjeni.

"Protokol sionskih mudraca", "Adske protuve", "Jevrejsko ritualno ubistvo", "Ajnštajn i Frojd - dva lažna jevrejska velikana", "Zavera protiv Hrista", "Protiv Jevreja"- sveti Jovan Zlatousti, "Kako su Judejci pođarmili Evro-Ameriku", "Judeo bankari i boljševička revolucija"...

Naslovi ovih knjiga, više nego jasno, ukazuju na njihov sadržaj i neskriveno atisemitsko raspoloženje. Neki od njih su utrli put najvećim zločinima u istoriji civilizacije.

Uprkos ovim činjenicama, ali i sudskoj zabrani, u slučaju „Protokola sionskih mudraca“, sve je to javno bilo ponuđeno postiocima ovogodišnjeg Božićnog sajma knjiga u beogradskom Domu sindikata.

„ Ove knjige se prodaju najlegalnije, ali ako se malo više zainteresujete za ta izdanja, onda će Vam prodavac reći – „Nije to ništa! Imamo mi za Vas nešto specijalno!“ Pa će Vam izvući neko đubre ispod tezge,“
Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština.

Posebno zabrinjava situacija, da nijedna od zvaničnih državnih instuitucija, do sada, nije reagovala na ovu pojavu.

U Ministarstvu kulture nisu želeli da govore o tome, ali su nam prosledili saopštenje kojim se osuđuje svaki vid distribucije i prodaje antisemitske ili svake literature koja raspiruje etničku, versku i rasnu netoleranciju ili mržnju.

“Ministarstvo kulture apeluje na izdavače, knjižare, distributere i organizatore sajmova knjiga da ne dozvole, u ime, pre svega, svoje profesionalne etike i građanskog dostojanstva da plasiraju publikacije koje promovisu diskriminaciju po bilo kom osnovu i promovisu nasilje. Takođe, Ministarstvo kulture apeluje na organizatore sajmova knjiga da prilikom zakupa štandova, ugovorom obavežu distributere publikacija da u njihovoj ponudi ne sme da se nađe takva literatura”, stoji u saopštenju Ministarstva kulture dostavljenog Radiju Slobodna Evropa.

BIZNIS

U međuvremenu, na Sajmu knjiga, kako tvrdi za naš program jedan od organizatora Živko Milošević iz knjižare „Pergament“, sva sporna izdanja su uklonjena.

„ To je doneo jedan privatnik, neki Džambić. Ja sam mu sinoć naredio da to odnese i rekao da to ne sme da ulazi više u dvoranu. Onda je on to odneo, tako da je ta dvorana, po tom pitanju – čista. Možete da pogledate i ispod tezge i na tezgi – nema,“ kaže Milošević.

Na ovogodišnjem Božićnom sajmu knjiga našli su se i antisemitski naslovi kao što su "Protokol sionskih mudraca", "Adske protuve", "Jevrejsko ritualno ubistvo", "Ajnštajn i Frojd - dva lažna jevrejska velikana", "Zavera protiv Hrista", "Protiv Jevreja"- sveti Jovan Zlatousti, "Kako su Judejci pođarmili Evro-Ameriku", "Judeo bankari i boljševička revolucija"...


Milošević kaže da je uklonjena i knjiga Dejana Lučića "Kraljevstvo Hazara", koja je, već duže vreme, prisutna u slobodnoj prodaji u mnogim ovdašnjim knjižarama.

„ Dejana Lučića su povukli, ali su, onako nevoljno, rekli da su toga pune knjižare u gradu, da tu nema ništa upućeno protiv Jevreja , ... ovo ono...Ja sam im rekao – „ Sklonite to, pa ćemo da vidimo. Malo ću da se raspitam, sutra, prekosutra, za Lučića, pa ako je to odobreno, onda ću im dozvoliti da to vrate, a ako nije, neće ni to,“ rekao je Milošević.

Šta o tvrdnjama - da u knjizi „Kraljevstvo Hazara“ nema elemenata antisemitizma – kaže Nećak?

„ Čovek se bavi biznisom. Štampa knjigu kao što je „Kraljevstvo Hazara“, koja je po nama skup kojekavih gluposti, skupljenih zbrda - zdola i koji, da se vlasi ne dosete, kaže - ne pišem ja o Jevrejima, ja pišem o Hazarima, a vi svi koji sada ovde živite, vi niste pravi Jevreji, vi ste potomci lopova, derikoža, ubica itd,“ kaže Nećak.

TEKTONSKI POTRESI

Književnik Filip David je, pre izvesnog vremena, sačinio spisak od više od stotinu knjiga izrazito antisemitske i nacističke literature, koje se legalno mogu kupiti u - kako kaže – „svakoj boljoj knjižari'.

„ Od kojih su većina preštampane knjige iz vremena Drugog svetskog rata, iz vremena okupacije. Mislite da je neko reagovao? Niko! I Savez jevrejskih opština je upućivao zahtev da se neke knjige zabrane. Kažem knjige, to nisu knjige, to su falsifikati, to su pamfleti koji su zabranjeni po pozitivnim zakonima ove zemlje,“ rekao je David.

Vladislav Bajac, pisac i prvi čovek izdavačke kuće „Geopoetika“, ovu pojavu tumači u kontekstu sveukupnih društvenih dešavanja i nasilja, izrazito naglašenog poslednjih meseci.

„ Znači, to je jedan porast opšte zloupotrebe slobode i, uopšte uzev, jednog pogrešnog shvatanja slobode mišljenja. Mi smo, očigledno, u prvoj, amaterskoj, pionirskoj fazi demokratije u kojoj se nisu ogalsili svi koji bi trebalo, da bi podučili ljude – šta se može, a šta ne može,“ smatra Bajac.

Zasto država ćuti i na koji način bi trebalo da se suoči sa ovim problemima?

„Očigledno je da je balkanski prostor još uvek do te mere sirov, da ga morate, pre svega, rešavati zakonskim aktima i kaznama, i da tek tada ljudi pomalo opmenu sami sebe. Ali ogroman posao je na ovoj pedagoškoj strani priče, ličnog institucionalnog osećaja, šta koga vređa i šta se ne sme, ili ne bi trebalo, da čini,“ kaže Bajac.

„ Mislim da država nema snage da se obračuna ni sa svim tim grupama, ni sa tom vrstom izdavaštva. Bojim se da bi zabrana izazvala velike, tako reći – tektonske potrese, ne samo u našem društvu, nego u politici koja dominira ovim društvom. Ta politika je isto tako konfuzna, nije jasna. Mnogo, mnogo konfuzije, mnogo nedoslednosti ima u toj vrsti politike, a to znači da ima i mnogo licemerja,“ objašnjava David.

Naši sagovornici, ipak, očekuju da će država uspeti da se izbori sa problemima antisemitizma, makar u domenu izdavaštva.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Nećak o tome je nedavno razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

„ Gospodin Tadić se jako zainteresovao za to, jer prosto mu ne ide u glavu da se takve stvari dešavaju nekažnjeno. Ne samo nekažnjeno, već bez dovoljno pozornosti organa i institucija u zemlji. Preduzeo je određene korake. Mi smatramo da je to jedan veliki, prljavi biznis iza koga se skupljaju velike pare i, ako se te knjige zaplene i zabrani prodaja, samim tim će stati i takvo širenje neistina i laži,“ kaže Nećak

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG