Dostupni linkovi

Dramatičan porast antisemitizma u 2021, navodi izraelska studija


Izvještaj ukazuje na "široki domet društvenih medija na kojima se šire laži i potiče" na antisemitizam.

Broj incidenata sa antisemitskom pozadinom širom svijeta dramatično je porastao tokom prošle godine, navodi se u studiji Univerziteta u Tel Avivu.

U izvještaju se identifikuje da su SAD, Kanada, Velika Britanija, Njemačka i Australija države u kojima se bilježi nagli skok antisemitizma.

Pojašnjava se da je do ovoga došlo radikalnim ljevičarskim i desničarskim političkim pokretima i huškanjem na društvenim mrežama.

Objava izvještaja se poklapa sa izraelskim Danom sjećanja na holokaust, koji počinje u srijedu, 27. aprila uveče. Dan se u Izraelu zove Jom Hašoa, kada se komemorira šest miliona Jevreja ubijenih širom Evrope tokom kampanje nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Izvještaj o antisemitizmu u svijetu 2021. koji radi Univerzitet u Tel Avivu bazira se na analizama desetina studija izvedenih širom svijeta kao i informacija tijela za sprovođene zakona, medija i jevrejskih organizacija.

Navodi se da je u 2021. došlo do "značajnog povećanja različitih vrsta antisemitskih incidenata u većini država koje imaju veliki broj jevrejske populacije".

Autori izvještaja za porast antisemitizma djelimično krive borbe iz maja 2021. između Izraela i palestinskih militanata u Gazi. U maju 2021. došlo je do 11-dnevnog konflikta u kojem je poginulo 261 osoba u Gazi, prema navodima Ujedinjenih nacija (UN), dok je 14 ljudi ubijeno u Izraelu.

Izvještaj takođe ukazuje na "široki domet društvenih medija na kojima se šire laži i potiče" na antisemitizam.

Društveni mediji su odigrali "izuzetno alarmantnu ulogu" u antisemitskim incidentima, navodi se.

"Podaci izazivaju zabrinutosti u vezi s korišćenjem zakona i sporazuma postignutih s kompanijama društvenih medija o zabrani antisemitističkog izražavanja na njihovim platformama."

"Najveća zabrinutost je mračni web, koji skriva ekstremiste i gdje se antisemitski sadržaji slobodno i otvoreno šire", upozorava se, misleći na dio interneta koji je dostupan samo putem posebnog softvera za pretraživanje.

Izvještaj takođe identifikuje proliferaciju teorija zavjere oko pandemije COVID-19 kao poticanje krivičnih djela iz mržnje protiv Jevreja.

"Na samom početku pandemije 2020. godine, teorije zavjere počele su da se pojavljuju širom svijeta, okrivljujući Jevreje i Izrael za širenje virusa", kaže se.

"Mjere zatvaranja, koja su ljude ograničila na ekrane kod kuće, značajno su pridonijela popularizaciji toksičnog antisemitskog diskursa na društvenim mrežama."

"Godine 2021., kada su mjere izolacije postupno ublažene, antisemiti su se vratili na ulice", stoji u izvještaju.

Na primjer, u Njemačkoj je broj antisemitskih incidenata koje je zabilježila policija porastao za 29 posto u odnosu na 2020, a čak 49 posto u odnosu na 2019.

U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje živi najveća jevrejska populacija izvan Izraela, zabilježeni su antisemitski incidenti iz mržnje prema Jevrejima u New Yorku i Los Angelesu, dvostruko više nego prethodne godine.

U Francuskoj je zabilježeni broj antisemitskih incidenata porastao za 75 procenata u poređenju sa 2020. godinom.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG