Dostupni linkovi

Annan u Damasku pozvao na prekid krvoprolića


Masovna sahrana žrtava iz Hule
Masovna sahrana žrtava iz Hule
Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Annan izjavio je u ponedjeljak, po dolasku u Damask, da je užasnut masakrom u kojem je u petak u sirijskom gradu Hula ubijeno više od 100 ljudi i pozvao je "svakog pojedinca sa puškom" da odloži oružje i okonča krvoproliće.

Anan u Damasku razgovara sa sirijskim ministrom spoljnih poslova Validom Mualemom, a u utorak će se sastati sa predsjednikom te zemlje Bašarom el-Asadom, prenose svjetske agencije.

"Morao sam da dođem u Siriju u kritičnom trenutku ove krize. Lično sam šokiran i užasnut tragičnim incidentom u Huli", kazao je Annan po dolasku u Damask.

Masakr u petak u Huli, u provinciji Homs, naišao je na osudu međunarodne javnosti, iako svjetske sile različito gledaju na krivce za ubistva.

Saveznik Sirije Rusija poručila je da krivicu snose i režim i pobunjenici.

"Obje strane su očigledno imale udjela u smrti nevinih ljudi, uključujući nekoliko desetina žena i dece", kazao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. "Ovu oblast kontrolišu pobunjenici, ali je okružena vladinim trupama."

Lavrov je to rekao nakon razgovora sa britanskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Sirija je demantovala da su njene trupe odgovorne za ubistva, a Savet bezbednosti UN juče je osudio režim Bašara el-Asada zbog masakra u Huli.

Kofi Anan boravi u drugoj poseti Siriji od početka njegove misije pre tri meseca.

Anan je u Siriji prethodni put boravio 10. marta i tada su sirijske vlasti i pobunjenici prihvatili njegov mirovni plan od šest tačaka, koji predviđa i primirje od 12. aprila.

Primirje se, međutim, svakodnevno krši.

U međuvremenu su u Moskvi završeni razgovori ministara vanjskih poslova Rusije i Velike Britanije koji su podržali Ananov mirovni plan.

Rusija se smatra državom koja može utjecati na Bašara al Asada, zbog čega je William Hague u ponedjeljak i razgovarao sa Sergejom Lavrovim.

Razmjena optužbi

Imali smo vrlo sadržajnu i iskrenu diskusiju, kazao je Hague na press konferenciji.

Britanski je ministar potvrdio da mu je Lavrov obećao da će zajedničkim snagama raditi na osiguranju mira u Siriji.
Kofi Annan po dolasku u Siriju, 28. maj 2012.
Kofi Annan po dolasku u Siriju, 28. maj 2012.

Ruski ministar vanjskih poslova, međutim, kritikovao je politiku država koje zastupaju stav da nema rješenja u Siriji bez odlaska Asada s vlasti. Lavrov je naglasio kako su za masakr u Huli odgovorne obje strane.

"Mi ovdje imamo situaciju u kojoj su obje strane, ruku pod ruku, odgovorne za smrt nevinih ljudi“, kazao je Lavrov u Moskvi.

Ovakvu diplomatsku akciju UN-a i EU pokrenula je tragedija u selu Hula, gdje je poginulo 116 ljudi, među kojima je 49 djece i 34 žene. Najviše ih je, kažu promatrači, ubijeno iz minobača i tenkovskim minama, što sugerira umješanost pro-vladinih snaga.

Savjet sigurnosti UN-a reagovao je neobavezujućom Rezolucijom u kojoj je osuđeno ubistvo civila.

"Članovi Savjeta sigurnosti na najoštriji mogući način osuđuju ubistva - potvrđena i od strane promatrača Ujedinjenih naroda“, kazao je zamjenik ambasadora Azerbejdžana u UN:u Tofik Musajev.

Savjet sigurnosti osudio je "ubijanje civila pucanjem iz blizine, te teška fizička zlostavljanja" u Huli. Nije, međutim, precizirano ko je odgovoran za te napade.

Opozicija je za masakr u Huli, u blizini Homsa, optužila Šabiha miliciju koja je lojalna Asadu. Međutim, sirijski izaslanik u UN-u Bašar Džafari nazvao je ove optužbe „cunamijem laži“ protiv Damaska.

"Želio bih ovdje, u ime moje Vlade, osuditi laži koje su izgovorili neki članovi Savjeta sigurnosti u namjeri da vas dovedu u zabludu tvrdnjama da su njihove ocjene vlasti u Siriji temeljene na dokazima", rekao je.

Paralelno, u Damasku, portparol ministra vanjskih poslova Džihad al-Makdesi izjavio je da i opozicioni borci imaju minobacače i protutenkovske rakete u Huli i da su oni odgovorni za ubistva.

"Došlo je kvantitativnog poboljšanja snabdjevenosti oružjem u Siriji. Pobunjenici sada ne koriste samo lako oružje. Imamo izvještaje i o upotrebi protutenkovskih raketa“, rekao je al-Makdesi.

No, njemački ambasador u UN-u Peter Wittig ne sumnja u odgovornost sirijskog režima

"Postoje jasni dokazi korištenja teškog naoružanja, granata, čak i tragova tenkova u tom području. Dakle, dokaz je jasan. Nije zamagljen, Vlada je ostavila jasan otisak na ovom masakru“, zaključuje Wittig.
XS
SM
MD
LG