Dostupni linkovi

Sirija: Ubistva se nastavljaju, Arapska liga će hitno zasjedati


Syria Map new design 2012
Syria Map new design 2012
Sirijske snage usmrtile su u nedjelju najmanje dvije osobe tokom protesta koji su izbili zbog ubistva oko 100 civila u gradu Huli, saopštili su aktivisti opozicije.

Dvojica muškarca su ubijena u predgrađu Damaska, gdje žive hiljade onih koje su pobjegle iz centralne provincije Homs da bi izbjegli vojnu akciju sirijskih snaga. Jedan od ubijenih, Rijad Mahmud (22), bio je među 2.000 do 3.000 demonstranata koji su marširali u južnom dijelu prijestonice i došli u sukob sa naoružanim pripadnicima političkog obezbjeđenja, navode sirijski aktivisti.

Snimak koji su emitovali aktivisti prikazuje hiljade ljudi na sahrani Mahmuda koji viču: "Narod želi pad režima".

Sirijske vlasti demantovale su u nedjelju da su odgovorne za maskr nad više od 90 civila u centralnom gradu Huli, što je jedan od najvećih pojedinačnih zločina od početka ustanka protiv predsjednika Bašara al Asada prije 14 mjeseci.

„Pobijeni su žene, djeca i stariji muškarci. To nije djelo herojske sirijske armije“, rekao je novinarima u Damasku sirijski ministar spoljnih poslova Džihad Makdesi.

On je oštro kritikovao strane lidere zato što su „bez ikakvih dokaza“ optužili sirijske vlasti da su počinile ovaj zločin.

Makdesi je dodao da „u području Hule nije korištena sirijska artiljerija, niti teško naoružanje“. Sirijski zvaničnik rekao je da su za ubistva odgovorne „naoružane grupe“ koje su koristile protivtenkovske projektile i palile kuće u tom području, koje se sastoji od nekoliko sela.

Oštre reakcije iz svijeta

Kuvajt, koji trenutno predsjedava Arapskom ligom, u nedjelju je najavio da namjerava sazvati hitan sastanak organizacije o Siriji nakon masakra u Huli, u kojem je ubijeno gotovo stotinu ljudi.

"Kuvajt će kontaktirati članove Arapske lige zbog hitnog sastanka ministara vanjskih poslova kako bi razmotrili stanje i poduzeli mjere za okončanje tlačenja sirijskog naroda", navelo je kuvajtsko Ministrstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je dodalo da je od međunarodne zajednice tražilo kontakte na regionalnom i međunarodnom nivou radi preuzimanja odgovornosti u vezi situacije u Siriji.

Makdesi je naglasio da su se sirijske snage branile i da su sukobi sa protivnicima u tom području okončani još prije dva dana.

Tijela 92. masakriranih, uključujući 32. djece, Houla, 26.maj 2012.
Tijela 92. masakriranih, uključujući 32. djece, Houla, 26.maj 2012.
Ujedinjeni Arapski Emirati su u subotu objavili kako su od Arapske lige zatražili sazivanje hitne sjednice zbog pokolja u sirijskome gradu Huli. Partneri Kuvajta u Vijeću za saradnju u Zalievu, u kojem se nalazi šest arapskih monarhija, osudili su u subotu naveče u saopštenju masakr civila u Huli.

Šef UN-ovih promatrača u Siriji, general Robert Mud, u subotu je osudio "brutalnu tragediju u Huli, potvrdivši kako je, prema zadnjim podacima u pokolju ubijeno više od 90 osoba, među kojima 32 djece mlađe od 10 godina.

Šefi evropske diplomatije Ketrin Ešton i američki državni sekretar Hilari Klinton osudile su nasilje i pokolj 92 osobe u sirijskom gradu Huli, pridruživši se svjetskom apelu za prekidanjem krvoprolića u toj zemlji.

"Zaprepaštena sam informacijama o pokolju koji su počinile sirijske oružane snage u gradu Huli u kojemu je poginulo više od 90 osoba, među kojima velik broj djece", navela je u saopštenju Ketrin Ešton.

Najoštrije osudivši zločin, pozvala je sirijsku vladu da u potpunosti provede plan specijalnog izaslanika UN-a Kofija Anana koji je odobren Rezolucijom 2043 Vijeća sigurnosti.

Hillari Klinton je izjavila da SAD sarađuju s međunarodnim saveznicima kako bi se pojačao pritisak na predsjednika Bašara al-Asada.

Prema njenim riječima promatrači UN-a potvrdili su da su ubijeni deseci muškaraca, žena i djece, a još stotine ranjene u silovitom napadu na stambenu četvrt.
XS
SM
MD
LG