Dostupni linkovi

Pet odgovora o Anketnom odboru koji je izazvao pažnju javnosti u Srbiji


U Skupštini Srbije frormiran je 18. jula Anketni odbor koji se bavi utvrđivanjem činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja.
U Skupštini Srbije frormiran je 18. jula Anketni odbor koji se bavi utvrđivanjem činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja.

Nedavno formiranje, a potom i svojevrsno ukidanje Anketnog odbora, stavilo je rad ovog parlamentarnog tela u fokus javnosti.

Poslednja sednica parlamentarnog Anketnog odbora, koji je trebalo da ispita činjenice i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja, najavljena za 24. jul nije održana. Umesto toga, poslanici iz opozicije obratili su se novinarima.

Ipak, nije poznato da li će Anketni odbor nastaviti sa daljim radom.

Šta je anketni odbor?

Narodna skupština obrazuje anketni odbor radi sagledavanja stanja u određenoj oblasti i utvrđivanja činjenica o pojedinim pojavama ili događajima.

Odbor ne može da obavlja istražne i druge sudske radnje, ali ima pravo da od državnih organa i organizacija traži podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca koje su mu potrebne.

Predstavnici državnih organa i organizacija dužni su da se odazovu pozivu anketnog odbora i da daju istinite izjave, podatke, isprave i obaveštenja.

On potom Narodnoj skupštini podnosi izveštaj sa predlogom mera.

Koji je zadatak novooformljenog Anketnog odbora?

Anketni odbor, koji je formiran 18. jula u Skupštini Srbije, bavi se utvrđivanjem činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u državi početkom maja.

Devetoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Dan kasnije je u odvojenom incidentu napadač ubio devet osoba u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca.

Za predsednicu Odbora je većinom glasova izabrana šefica opozicione poslaničke grupe "Ujedinjeni" Marinika Tepić.

Nakon izbora, Marinika Tepić je rekla da Anketni odbor ima 30 dana za rad.

Ona je 14. jula izjavila da zna koga će pozvati da se pojavi na sednici Odbora. Između ostalog, navela je da će pozvati predstavnike policije na najvišem nivou, kao i predstavnike Višeg javnog tužilaštva.

"Na spisku će biti i bivši i sadašnji direktor OŠ "Vladislav Ribnikar", predstavnici REM-a (Regulatornog tela za elektronske medije), na primer Olivera Zekić", rekla je Tepić.

Da li je Anketni odbor ukinut?

Skupština Srbije saopštila je 21. jula da obustavlja rad Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti dva masovna ubistva početkom maja.

Međutim, Anketni odbor formalno i dalje nije ukinut.

Odbor je osnovan odlukom Skupštine Srbije. Većina poslanika, odnosno 193 od 250, glasalo je za formiranje ovog tela.

Da bi se on formalno ukinuo, Skupština bi morala ponovo da zaseda, a poslanici da glasaju o ovom pitanju. Odluka bi potom bila objavljena u Službenom glasniku.

Iako Odbor nije ukinut, predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je 26. jula za televiziju Pink da Anketni odbor više nema većinu potrebnu za rad, jer su se iz njega povukli članovi SPS i Srpske napredne stranke (SNS).

Kako je došlo do neformalnog ukidanja Odbora?

Narodna skupština prihvatila je molbu porodica nastradalih u tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja.

Kako je napisano, oni su od Skupštine tražili obustavljanje rada Anketnog odbora koji je trebalo da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva.

"Jednoglasni smo u stavu da postoji opravdana bojazan da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku mogao da ugrozi dalje nesmetano vođenje tužilačke istrage i krivičnog postupka, jer bi činjenice i dokazi od značaja za zakonito vođenje postupka mogle da izađu u javnost pre suđenja", navodi se, između ostalog, u molbi koju su potpisali punomoćnici porodica žrtava.

Dodaje se da bi stoga rad Anketnog odbora mogao da bude kontraproduktivan po utvrđivanje sudske istine.

"Čvrsto verujemo da nam je svima cilj da se utvrdi istina i odgovornost lica koja su dovela do ovih nezapamćenih tragedija, kao i da se izgrade standardi i procedure koji bi se ovakve tragedije mogle izbeći", navodi se u molbi upućenoj vlastima.

Međutim, advokat dela porodica preminulih Božo Prelević je za televiziju Al Džazira (AlJazeera) 26. jula izjavio da su porodice stradalih pozvale na odlaganje početka rada, a ne na ukidanje Odbora.

"U toj molbi stoji da zastanu dok se tužilačka istraga ne okonča, a to je recimo dva meseca. Ja stvarno ne mogu da verujem da to njima može da posluži da ukinu, raspuste ili ne znam ni ja šta Anketni odbor", rekao je Prelević.

Prethodno su članovi Anketnog odbora na drugoj sednici tog parlamentarnog tela bili podeljeni u vezi sa tim da li treba da nastavi sa radom s obzirom na stav roditelja stradalih.

Koje su reakcije na ukidanje Odbora?

Potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) i predsednica Anketnog odbora Marinika Tepić izjavila je 24. jula da je vladajuća većina u parlamentu suspendovala rad Anketnog odbora jer se "uspaničila" zbog mogućih svedočenja pred tim skupštinskim telom.

"Krijući se iza molbe roditelja, vlast je time htela da sakrije sopstvene greške", rekla je Tepić na konferenciji za medije.

Ona je ponovila i da se neće "ići protiv volje roditelja".

Tepić je na svom Tviter (Twitter) nalogu napisala da ni predsednik parlamenta Vladimir Orlić, ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nemaju ovlašćenje da ukinu ovaj Odbor.

"Grubo su iskoristili molbu roditelja da suspenduju njegov rad i izbegnu ispitivanje propusta sistema za Ribnikar, ali i za ubistva oko Mladenovca za koja ima dokaza da sistem jeste zakazao", napisala je ona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 25. jula da se nije mešao u vezi sa dešavanjima oko Anketnog odbora za istragu masovnih ubistava koja su se u Srbiji dogodila u maju.

"Nisam ništa govorio. Za mene je reč roditelja najvažnija. Ne znam šta bih više imao da dodam", rekao je Vučić.

Lider desno orijentisanog opozicionog Pokreta Dveri i član Anketnog odbora Boško Obradović je na svom Tviter nalogu napisao da je bitno uvažiti šta imaju da kažu roditelji nastradale dece u školi "Vladislav Ribnikar", ali i u Mladenovcu i okolini.

Međutim, istakao je da Vladimir Orlić ne može samoinicijativno ukinuti rad Odbora, već da to pitanje "mora biti tema na sledećoj sednici Anketnog odbora nakon razgovora sa roditeljima".

"Anketni odbor svakako mora da nastavi sa radom u vezi sa masovnim zločinom u Mladenovcu i okolini, ukoliko se roditelji tamo nastradale dece tome ne protive, a posebno jer su tu vidljivi propusti u radu policije, tužilaštva i sudova koji su mnogo pre mogli procesuirati ubicu", napisao je Obradović na Tviteru.

Miroslav Aleksić iz opozicione Narodne stranke je na svom profilu napisao da je obustavljanje rada Anketnog odbora "jako loše".

"Anketni odbor je trebalo da bude i jedna vrsta garancije da će se istina o tome ko snosi društvenu i političku odgovornost za masakre saznati", napisao je on.

Robert Kozma iz opozicionog Zeleno-levog kluba izjavio je da razume strah roditelja da sednice Anketnog odbora ne počnu da liče sednice Narodne skupštine.

Kako je objavljeno na Tviter nalogu "Ne davimo Beograd", Kozma je rekao da je cilj Odbora da "utvrdi propuste nadležnih organa, ali i predloži mere za poboljšanje, na primer, našeg prosvetnog sistema ili centara za socijalni rad, kada se radi o prevenciji vršnjačkog nasilja i nasilja u školama ili zaštiti mentalnog zdravlja dece i mladih".

Pavle Grbović iz opozicionog Pokreta slobodnih građana je na svom Tviter nalogu napisao da je Odbor ukinut "zato što bi se jasno i nedvosmisleno utvrdilo da sistem jeste zakazao i da bi svi oni mladi ljudi danas bili živi da je neko na vreme radio svoj posao".

Na ovaj tvit odgovorila je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je napisala da je glavni motiv vlasti da se ukine Anketni odbor molba porodica nastradalih.

Ona je za televiziju Hepi (Happy) 25. jula rekla da je "poenta" opozicije, koja insistira da Anketni odbor nastavi sa radom, u tome "da pozovu i saslušaju predsednika države Aleksandra Vučića", prenosi Beta.

XS
SM
MD
LG