Dostupni linkovi

Skupština Srbije obustavila rad Anketnog odbora za istragu masovnih ubistava


Fotoarhiv: Beograd, jul 2023.
Fotoarhiv: Beograd, jul 2023.

Skupština Srbije saopštila je da obustavlja rad Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti dva masovna ubistva početkom maja.

Kako se navodi u objavi parlamenta 21. jula, to je učinjeno posle molbe punomoćnika porodica žrtava zločina u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Dodaje se da je parlament u petak primio molbu za obustavljanje "bilo kakvog postupanja i rada" skupštinskog Anketnog odbora dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i sudom.

"Uvažavajući sve razloge navedene u ovoj molbi, i u skladu sa stavovima poslaničkih grupa, Skupština prihvata ovu molbu i obustavlja dalje postupanje i rad Anketnog odbora", navodi se u saopštenju.

Prethodno je advokat Zora Dobričanin Nikodinović izjavila da je molba za obustavljanje rada Anketnog odbora upućena na adrese predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, predsednika parlamenta Vladimira Orlića, ministarke pravde Maje Popović, republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, predsednika Visokog saveta tužilaštva Branka Stamenkovića i predsednice Vrhovnog suda Jasmine Vasović.

U dva zločina život izgubilo 19 ljudi

Narodna skupština Srbije 18. jula je formirala Anketni odbor koji bi trebalo da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do dva masakra početkom maja u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima u okolini Mladenovca u kojima je život izgubilo 19 osoba.

"Jednoglasni smo u stavu da postoji opravdana bojazan da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku mogao da ugrozi dalje nesmetano vođenje tužilačke istrage i krivičnog postupka, jer bi činjenice i dokazi od značaja za zakonito vođenje postupka mogle da izađu u javnost pre suđenja", navodi se, između ostalog, u molbi koju su potpisali punomoćnici porodica žrtava.

Dodaje se da bi stoga rad Anketnog odbora mogao da bude kontraproduktivan po utvrđivanje sudske istine.

"Čvrsto verujemo da nam je svima cilj da se utvrdi istina i odgovornost lica koja su dovela do ovih nezapamćenih tragedija, kao i da se izgrade standardi i procedure koji bi se ovakve tragedije mogle izbeći", navodi se u molbi upućenoj vlastima.

Prethodno su članovi Anketnog odbora na drugoj sednici tog parlamentarnog tela bili podeljeni u vezi sa tim da li treba da nastavi sa radom s obzirom na stav roditelja stradalih.

Devetoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Dan kasnije je u odvojenom incidentu napadač ubio osam i ranio 14 osoba u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca.

XS
SM
MD
LG