Dostupni linkovi

U Nišu počelo ponovno suđenje bivšem ukrajinskom obaveštajcu za pranje novca


Bivši ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov (levo) sa svojim adokatom Edvinom Prelićem u zgradi Višeg suda u Nišu uoči početka ponovljenog suđenja po optužbi za pranje novca, Niš, Srbija, 18. mart 2024.
Bivši ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov (levo) sa svojim adokatom Edvinom Prelićem u zgradi Višeg suda u Nišu uoči početka ponovljenog suđenja po optužbi za pranje novca, Niš, Srbija, 18. mart 2024.

U Višem sudu u Nišu, na jugu Srbije, 18. marta je počelo novo suđenje protiv bivšeg ukrajinskog obaveštajca Andrija (Andriy) Naumova po optužbi za pranje novca.

Krajem januara Apelacioni sud poništio je prvostepenu presudu kojom je Naumov osuđen na godinu dana zatvora i naložio ponovno suđenje.

Na pripremnom ročištu za novo suđenje 18. marta dogovoreni su detalji daljeg toka suđenja, javila je reporterka Radija Slobodna Evropa, koja je pratila ročište.

Andrij Naumov se tokom izjašnjavanja o optužnici izjasnio da nije kriv za krivično delo pranje novca koje mu se stavlja na teret, ali je potvrdio navode optužnice da je u trenutku hapšenja kod sebe imao količinu novca veću od dozvoljene.

Suđenje bivšem ukrajinskom obaveštajcu u Srbiji opet na početku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Odbrana tvrdi da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog dela pranja novca, već da bi to eventualno mogao biti "devizni prekršaj". U tom slučaju, kako je za RSE naveo jedan od pravnih zastupnika Naumova Edvin Prelić, Naumov bi mogao odgovarati po prekršajnom a ne krivičnom zakonu.

Tužilaštvo je na ročištu priložilo novi dokaz o navodnom lažiranju dokumenta koji potvrđuje da je skoro 530 hiljada evra, koliko je nađeno prilikom pretresa automobila Andrija Naumova na graničnom prelazu Srbije sa Severnom Makedonijom u junu 2022, Andrijev otac Oleg pozajmio od poslovnog partnera Vadima Fridmana. Odbrana se usprotivila uvođenju ovog dokaza u postupak, tvrdeći da je reč o "političkom progonu koji država Ukrajina vodi protiv Naumova".

Paralelno sa postupkom po optužbi za pranje novca, u Srbiji je vođen i postupak po zamolnici Ukrajine za izručenje Naumova zbog istrage zloupotrebe službenog položaja.

Srbija je u septembru 2023. odbila zamolnicu Ukrajine zbog, kako je navedeno, mogućeg političkog progona ukoliko bi se vratio u Ukrajinu. Izručenju se protivio i Naumov, tvrdeći da bi mu bila ugrožena bezbednost.

Ukrajinskog državljanina Andrija Naumova srpska policija uhapsila je 7. juna 2022. zajedno sa nemačkim državljaninom Aleksandrom Akstom. U automobilu je prilikom pretresa nađeno više stotina hiljada evra i dolara, kao i dva smaragda. Policija je tada saopštila da se sumnja da novac i smaragdi "potiču iz kriminalnih delatnosti".

Naumov pravosnažnu presudu po optužbi za pranje novca u Srbiji čeka na slobodi, nakon što mu je u decembru 2023. ukinut pritvor i oduzeta putna isprava kako ne bi mogao da napusti Srbiju.
Bivši brigadni general Andrij Naumov u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) počeo je da radi 2019. godine. Iz službe je isključen krajem jula 2021.

Jedno vreme bio je na poziciji šefa Glavnog direktorata za unutrašnju bezbednost, gde je dobio nova, veća ovlašćenja i uticaj u službi.

Pre dolaska u SBU, Naumov je radio u Državnoj agenciji za upravljanje zonom isključenja nuklearne elektrane u Černobilju. Bio je odgovoran za upravljanje privrednim kompleksom zone isključenja, kao i za komunikaciju sa javnošću o statusu radijacije.

Pre nuklearne elektrane, 12 godina radio je u Tužilaštvu kao viši pomoćnik zamenika glavnog tužioca, a potom i kao viši tužilac.

Bivši obaveštajac je bio u fokusu novinarskih istraga koje su se odnosile na korupciju, šverc novca i drugih vrednih predmeta u inostranstvo. Novinari "Šeme", projekta ukrajinskog servisa RSE - Radio Svoboda, su u oktobru 2020. godine otkrili elitne nekretnine Naumova, koje nisu odgovarale prijavljenim prihodima državnog službenika.

XS
SM
MD
LG