Dostupni linkovi

Nikolaidis za RSE: Ako ne uspijem, slobodno me ismijavajte


Andrej Nikolaidis, pisac i kolumnista
Andrej Nikolaidis, pisac i kolumnista

Crnogorski pisac i jedan od najžešćih kritičara vlasti u regiji, objašnjava razloge za politički angažman kao savjetnik predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića

Andrej Nikolaidis, književnik i jedan od žestokih kritičara crnogorskog i drugih režima u regionu, juče je postao savjetnik u kabinetu šefa crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića.

U intervjuu za RSE, Nikolaidis objašnjava objašnjava razloge za svoj politički angažman, koji je izazavao izenađenje u dijelu javnosti.

RSE:
Gospodine Nikolaidis, juče ste zvanično postali savjetnik predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, a vaša odluka da prihvatite tu odluku naišla je na, za sada, tihe, ali dosta osuđujuće reakcije među vašim dojučerašnjim kolegama. Šta je vaš motiv?
Nikolaidis: Što se tiče tihih, a osuđujućih reakcija koje su, doduše, toliko tihe da ih ja još nijesam čuo, da pogledamo kako izgleda politička scena u Crnoj Gori i kakve imate opcije. Imate tri opcije koje se svode na dvije. Vi možete da pokušate da stvari mijenjate držeći otvorene kanale po vladajućoj koaliciji, što je opcija koju očito ja biram i koje sam birao sa tekstovima koje sam objavljivao u "Vijestima" gdje sam rekao da mi je neprihvatljivo da podržim ujedinjenu opoziciju, uključujući tu i "Monitor", gdje sam ponavljao da bi za Crnu Goru bilo katastrofalan bilo kakav revolucionarni obrt. Druga
Bi bilo krajnje zlonamjerno da me stavljate u bilo kakav kontekst sa nečim što ne bi bilo slobodna javnost
opcija kada izvodite takvu vrstu revolucionarnog obrta da rušite ovu vlast po svaku cijenu sa ujedinjenom opozicijom. Što je po meni besmisleno, zato što nezavisnu i demoratsku Crnu Goru ne možete praviti sa onima kojima nije stalo ni do demokratije, a još manje do nezavisne Crne Gore. I imate treću opciju, a to je da napravite partiju, a onda se opet svodi na one dvije, pa da izađete na izbore, pa na kraju da opet morate da birate kanale sa vodećom kaolicijom ili da je rušite sa ovom trećom. Ja sam napravio svoj izbor. Ako, vi kažete da ih ima, ja nijesam čuo, ako neko ima nešto protiv toga on je slobodan da donese vlastiti izbor.
Izazovi

RSE: U svojim jasnim, veoma oštrim istupima i kolumnama često ste isticali socijaldemokrate čiji je Krivokapić lider kao perača biografija vladajućeg DPS-a, kao ljude koji su jedan napredan program zaboravili zbog povlastica i sinekura. Često ste ismijavali namjeru SDP-a da iznutra mijenja sistem. Sada vi, kako kažete, vjerujete da možete uticati na procese, kako ste sami govorili, nedemokratsku prirodu ove vlasti. Nije li to pomalo kontradiktorno?
Nikolaidis: Ako ja ne budem postigao ništa, a ipak ćete mi dozvoliti da mogu da se nadam da nešto mogu, onda ste vi naravno slobodni da ismijavate mene.

RSE: Naziv pozicije koju pokrivate u kabinetu Ranka Krivokapića glasi "savjetnik za kulturu i slobodnu javnost". Sugeriše li to da možda u kabinetu šefa parlamenta prepoznajete da ovdje postoji i zarobljena javnost?

Nikolaidis: Ne, mislim da je to vrlo zlonamjerno tumačenje. Mislim da je gospodin Krivokapić, tako notirajući moj položaj, htio da istekne svoj dio, svoju podršku slobodnoj javnosti, a zaista bi bilo krajnje zlonamjerno da stavljate mene u bilo kakav kontekst sa nečim što ne bi bilo slobodna javnost. U svakom slučaju, ja ću vas podsjetiti na nešto što je nesporno - da sam ja rekao, napisao to više puta i ponovio, mnogo stvari koje drugi ljudi, koji bi sada mogli biti nezadovoljni mojom odlukom, nijesu se usudili ni pomisliti. Ukoliko je neko razočaran ili smatra da sam ja trebao nastaviti drugim frontom ja samo mogu da napomenem da je javnost otvorena, da svako ima priliku da se iskaže, da napiše te svoje strašne tekstove koji će biti oštriji od mojih i u krajnjem tu nema nikakvog spora. Svako može da govori i da donosi odluke kakve hoće i to jeste poenta slobodne javnosti."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG