Dostupni linkovi

Premijerka Srbije o pregovorima Kosova i Srbije sa šeficom UNMIK-a


Premijerka Srbije Ana Brnabić sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je 7. aprila sa novoizabranom specijalnom predstavnicom i šeficom Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Karolinom Zijade o političkoj situaciji na Kosovu i o nastavku pregovora Kosova i Srbije, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je ukazala, kako se navodi, na spremnost Beograda za nastavak dijaloga, ali i na neophodnost da Priština ispuni obaveze preuzete Briselskim sporazumom.

Ona je izrazila očekivanje da će to na objektivan i transparentan način biti predstavljeno i u Izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, na sednici Saveta bezbednosti UN koja će biti održana 20. aprila.

Brnabić je navela da se Srbija dosledno zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da će nastaviti da ulaže napore za očuvanje mira i stabilnosti, ali da istovremeno očekuje da i Priština ispuni preuzete obaveze.

Rezolucija 1244 je usvojena 1999. godine pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija i njome se propisuje mandat međunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosovu.

Prema toj rezoluciji, vojna misija NATO-a treba da obezbedi sigurno okruženje za sve građane Kosova.

Brnabić je navela i da je srpskoj manjini bilo uskraćeno pravo da se izjasni na referendumu o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa u januaru, kao i da na teritoriji Kosova učestvuju na izborima Srbije održanim 3. aprila.

Kosovo nije dozvolilo otvaranje biračkih mesta 3. aprila u srpskim sredinama na Kosovu jer, kako je ranije saopšteno, nije postignut dogovor između dveju Vlada.

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu mogli su da glasaju u mestima u Srbiji.

Zijade je poručila da će UNMIK nastaviti angažovanje na postizanju mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje poštovanja ljudskih prava i izgradnju poverenja među zajednicama.

Ona je potvrdila posvećenost UNMIK-a podršci dijalogu koji se pod pokroviteljstvom EU vodi radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma i dugoročnog mira i pomirenja.

Kosovo i Srbija su u proleće 2013. potpisale Briselski sporazum koji predviđa, između ostalog, ukidanje institucija Srbije na Kosovu i formiranje Zajednice srpskih opština, koju bi činile sredine sa većinski srpskim stanovništvom, ali ona do danas nije formirana.

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova počeo je u martu 2011. godine.

XS
SM
MD
LG