Dostupni linkovi

Srbi sa Kosova organizovanim prevozom u Srbiju na glasanje


Severna Mitrovica 3. aprila 2022.
Severna Mitrovica 3. aprila 2022.

Pripadnici srpske zajednice sa Kosova su 3. aprila organizovanim prevozom krenuli prema gradovima u Srbiji, kako bi ostvarili svoje pravo da glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima.

Zvanična Priština nije dozvolila otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama na Kosovu jer, kako je ranije saopšteno, nije postignut dogovor između dveju Vlada. Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je insistirao da zvanični Beograd Vladi Kosova uputi direktan zahtev za održavanje izbora, što je Srbija ocenila kao pritisak za priznanje Kosova i odbila da uradi.

Od ranih jutarnjih sati, uhlavnom zaposleni u srpskim institucijama na Kosovu, se okupljaju u Gračanici kod Prištine i onda organizovanim prevozom idu do svog biračkog mesta u pograničnom gradu u Srbiji, Kuršumliji.

Gračanica 3. april 2022
Gračanica 3. april 2022

I iz ostalih srpskih sredina se na isti način 3. aprila kosovski Srbi odvoze na birališta, odnosno do njima najbližih gradova u Srbiji. Tako su, prema odluci Republičke izborne komisije Srbije, 3. aprila za oko 100.000 Srba sa Kosova, biračka mesta otvorena i u Tutinu, Raški, i Vranju.

Policija Kosova je saopštila da je situacija mirna prilikom odlaska pripadnika srpske zajednice na glasanje u Srbiji.

Navodi se da se na graničnim prelazima beleže zadržavanja usled povećanoh broja vozila i autobusa, koji su iz srpskih sredina krenuli ka gradovima u Srbiji.

"Policija Kosova je predvidela i mere u cilju zaštite ustavnog poretka Republike Kosovo, garantovanja opšte bezbednosti", navodi se u saopštenju i dodaje da je povećan kapacitet policijskog osoblja na graničnim prelazima, kako bi se osiguralo slobodno kretanje.

Države Kvinte oštro su kritikovale Vladu Kosova što nije dozvolila održavanje srpskih izbora uz ocenu da je Priština odbila konsturktivan predlog država Kvinte za rešavanje ovog pitanja.

Predlog Kvinte je bio da se oficiri za vezu Kosova i Srbije koriste kao jedini zvanični kanal komunikacije između Vlade Kosova i Vlade Srbije, za prenošenje zahteva Srbije kosovskim vlastima.

Srbi sa Kosova su u nekom od gradova u Srbiji glasali i za referendum, koji je Srbija organizovala početkom godine za promenu Ustava u oblasti pravosuđa. Ni tada nije dozvoljeno otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama na Kosovu uz obrazloženje da se time krši Ustav i zakoni Kosova.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće.

Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i postojala je dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.

XS
SM
MD
LG