Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Samoubistvo Zukićevog konja?


'Sumrak pravne države se nastavlja. Problem je u tome što ne možete uvjeriti da konj nije suicidalna životinja', kaže advokat Ahmed Žilić. (Fotografija mrtvog Zukićevog konja)

'I konje ubijaju, zar ne', naziv je kultnog filma iz 1969.godine, koji bi se u Bosni i Hercegovini mogao nazvati 'Konji se ubijaju, zar ne', a po scenariju koji se dogodio u junu prošle godine kada je pod čudnim okolnostima ubijen konj bivšeg generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića.

U policijskom izvještaju tada je navedeno, podsjeća za naš radio Zukićev advokat Ahmed Žilić, da se životinja mogla samopovrijediti.

Nakon toga Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je u februaru donijelo odluku da neće pokretati istragu, jer 'prijavljeno djelo nije krivično', poslije čega je Žilić podnio pritužbu. No, iz Kantonalnog tužilaštva je stigao odgovor da je pritužba neosnovana.

Odgovor Tužilaštva
Odgovor Tužilaštva

"Iz izjave Zahida Valjevca, doktora veterinarske medicine, Elvina Sinanovića, koji je, također, liječio kobilu Odet od bolesti kolika i Haruna Kaplana, trenera, jasno proizilazi da je kobila bila bolesna od dojinačkih kolika, a da je u tom periodu jahana, što je pogoršalo njeno zdravstveno stanje i imalo za posljedicu smrtni ishod kobile", kaže Azra Alić iz Tužilaštva Ze-do kantona.

Ahmed Žilić o svemu za naš radio kaže:

"Sumrak pravne države se nastavlja. Problem je u tome što ne možete uvjeriti da konj nije suicidalna životinja", kaže Žilić.

Prethodno je, podsjeća on, zanemaren izvještaj Muamera Derviševića, veterinara koji je liječio konja i koji je u svom nalazu ukazao na brojne povrede na glavi koje su dovele do smrti, ali i izjave dekana sarajevskog Veterinarskog fakulteta kako u literaturi nije naišao na slučajeve suicidalnosti konja.

Zbog toga Žilić vjeruje kako se radi o političkom slučaju, te da će pravdu nastaviti da traži na višim pravosudnim institucijama.

"Ovom tužilačkom odlukom podilazi se vladajućim političkim centrima moći, jer se nije željelo istražiti i razotkriti do kraja ko stoji iza ubistva konja i ko je nalogodavac, jer je proslijeđena jedna mračna mafijaška poruka", ističe Žilić.

  • Zukić dao ostavku u SDA: Žrtva sam političkog progona

Ima li sprege između policije, sudstva i vlasti pitanje je koje već godinama zaokuplja bh. javnost.

Odgovor, između ostalog, traže i građani Banjaluke koji skoro 40 dana na protestima traže da se jasno otkriju svi detalji smrti mladog Banjalučanina Davida Dragičevića, polovinom marta. Prema policijskom nalazu David nije ubijen, već je upao u Rijeku Crkvenu, a u istoj noći prethodno je i opljačkao jednu kuću.

Sumnju u prvi policijski iskaz budila su i dva različita obdukcijska izvještaja u kojima se razlikuje vrijeme smrti, a zahvaljujući protestnim okupljanjima i pritisku javnosti, promijenjen je kompletan policijski istražni tim.

Slučaj oko smrti Davida Dragičevića izazvao je proteste građana
Slučaj oko smrti Davida Dragičevića izazvao je proteste građana

Novinar Slobodan Vasković za N1 je izjavio kako postoje svjedoci da je David pretučen i bačen u rijeku.

"Novi tim za istragu je utvrdio da David Dragičević nije bio u kući i nije kuću opljačkao. Pitanje glasi - zašto tužilac Dalibor Vrećo sa tim nije izašao u javnost? Pitanje za tužioca, koji je jedan od saučesnika u zataškavanju, zašto je on još uvijek tužilac. A zašto nisu izašli, zato što bi to bio domino efekat, jer bi svi iz MUP-a i tužilaštva 'popadali'", poručuje Vasković.

Skoro identičan slučaj traje i u Sarajevu gdje je prije dvije godine smrtno stradao Dženan Memić, zbog čega su već nekoliko puta održani protesti. Tužilaštvo je prvo pokrenulo istragu o ubistvu, a kasnije o saobraćajnoj nesreći. Svjedokinja događaja, Dženanova djevojka je mijenjala iskaz.

Advokat porodice, Ifet Feraget, kaže kako je tek nakon dvije godine dobio polovinu dokaza sa lica mjesta.

"Frapantno je to da smo mi tek sada dobili šta je obdukcija pokazala, a to je da na licu mjesta nema tragova, pa se postavlja pitanje- kako je moguće da vještačite saobraćajnu nesreću, a na licu mjesta nemate tragova kontakta?", pita se Feraget.

Mogu li javnost i advokati u sva tri slučaja doći do istine, u ovom trenutku teško je prognozirati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG