Dostupni linkovi

Sarajlije traže istragu ubistva Dženana Memića


Prosvjed u Sarajevu, 8. travnja 2016.
Prosvjed u Sarajevu, 8. travnja 2016.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na protestu, preko puta Parlamentarne skupštine BIH u Sarajevu i od Tužilaštva Kantona Sarajevo zahtijevaju da ubrza rad na rješavanju slučaja Dženana Memića, koji je preminuo prije dva mjeseca od ozljeda koje je zadobio pod nerazjašnjenim okolnostima.

"Želim poručiti svima da ovaj slučaj ne smije biti zaboravljen i da se neću smiriti dok se ne sazna ko je odgovoran za smrt mog sina. Također, poručujem da ovaj slučaj neće završiti kao predmet rahmetli Mahira Rakovca, ne samo zbog mog djeteta, nego zbog sve druge nevine djece kojoj se to može desiti ako pravosudne institucije ne budu radile svoj posao", rekao je Muriz Memić, otac ubijenog mladića.

Okupljeni nosili su transparente Pravda za Dženana i krenuli mirnom šetnjom ka zgradi Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Okupljeni građani su na nekoliko nadležnih adresa, uključujući i Tužiteljstvo Kantona Sarajevo (KS), uputili zahtjev za hitno provođenje istražnih radnji i rasvjetljavanje ovog slučaja.

Nakon što su zahteve predali u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, prijatelji i članovi obitelji Memić su se vratili do Trga Bosne i Hercegovine, a potom su se razišli.

Nakon mirne šetnje, u prostorijama Kantonalnog tužiteljstva KS održana je konferencija za medije.

"Tužilac radi u svojoj kancelariji i tužilac izvodi i pribavlja dokaze u svojoj kancelariji. Sve građane Sarajeva pozivam o ovom i drugim slučajevima da dođu i svjedoče tužiocu. Tužilac za sve mora imati dokaz, jer je sve suprotno tome nezakonito postupanje i kršenje prava građana", kazala je Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužiteljstva KS.

Ponovo su poručili da će se okupiti ukoliko nadležne institucije ne počnu djelovati u slučaju razrješenja smrti Dženana Memića.

Podsjećamo, Dženan Memić (22) je preminuo 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara dok je šetao sa djevojkom.

Do danas nisu poznate okolnosti pod kojima je ovaj mladić zadobio povrede opasne po život.

Jedini svjedok je njegova djevojka Alisa Mutap koja je također zadobila povrede.

Iako je prvobitno bila riječ da se radi o saobraćajnoj nesreći, ubrzo je prostrujala vijest da je mladić pretučen te je zadobio udarac od čijih je posljedica preminuo.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG