Dostupni linkovi

Američka ambasada u BiH pozvala CIK da zaštiti izborni proces


Američka ambasada u Sarajevu
Američka ambasada u Sarajevu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozvala je Centralnu izbornu komisiju BiH da zaštiti izborni proces od nepravilnosti, uključujući nepravilnosti vezane za prijave za glasanje putem pošte.

"Podržavamo napore CIK-a da poboljša transparentnost i integritet ovogodišnjih izbora i pozivamo ih da odlučno djeluju u zaštiti izbornog procesa od bilo kakvih nepravilnosti, uključujući one pronađene u prijavama za glasanje u inostranstvu", napisali su iz ove institucije na Twitteru.

Dodaje se da su "mjere za uklanjanje prevara i procesuiranje sumnjivih slučajeva putem inicijative Centralne izborne komisije BiH, koju je jučer odobrilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, potrebne za obranu demokratskih prava građana Bosne i Hercegovine."

Inače, ranije je Centralna izborna komisija BiH objavila da je za Lokalne izbore 2020. godine dostavljen mnogo veći broj prijava birača van Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodne izborne cikluse, te da je proces provjere time ove godine znatno složeniji.

Iz CIK-a najavljuju da će prijave provjeravati na nekoliko načina.

Prvu kontrolu vrše službenici koji pregledaju sve pristigle prijave, te potom unose podatke u aplikaciju uz nadzor kontrolora, a druga vrsta kontrole je kontrola posebne komisije koju je formirao CIK BiH.

Kontrolu vrše članovi Centralne izborne komisije BiH metodom slučajnog uzorka, kao i osobe koje su se prijavile za glasanje van Bosne i Hercegovine putem aplikacije na web stranici Centralne izborne komisije BiH, te koje mogu, prema njihovim instrukcijama, dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH informaciju o uočenom pokušaju zloupotrebe, uz dostavljanje relevantnih dokaza.

Kontrolu vrše i izborne komisije osnovnih izbornih jedinica (gradske, općinske i Izborna komisija Brčko Distrikta BiH), koje su im dužne dostaviti informacije o biračima koji su upisani za glasanje na redovnim biračkim mjestima.

Šesta kontrola, naglasili su iz CIK-a, bit će vršena u žalbenom postupku provjerom navoda iz eventualnih žalbi birača.

XS
SM
MD
LG