Dostupni linkovi

CIK najavio provjeru prijava za glasanje van BiH


Izborna komisija tokom prebrojavanja glasova na općim izborima 2018. godine, Zenica, BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je da je za Lokalne izbore 2020. godine dostavljen mnogo veći broj prijava birača van Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodne izborne cikluse, te da je process provjere time ove godine znatno složeniji. Iz CIK-a najavljuju da će prijave provjeravati na nekoliko načina.

Analizom dostavljenih prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine u fazi prijava za glasanje putem pošte, navode iz CIK-a, uočen je određeni broj prijava za koje imaju indicije o zloupotrebi u korištenju ovoga prava.

"Dio naših saznanja uz priložene dokaze smo već dostavili Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a po završetku navedene aktivnosti registracije birača koji glasaju van BiH ili donošenja odluke o odbijanju prijava Centralna izborna komisija BiH će izvršiti analize uočenih zloupotreba te ih također dostaviti policijskim agencijama i nadležnim tužilaštvima na postupanje", kazali su iz CIK-a.

U cilju sprječavanja zloupotreba Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine vršit će više kontrola e-prijava za glasanje birača van BiH da prvu kontrolu vrše službenici koji pregledaju sve pristigle prijave, te potom unose podatke u aplikaciju uz nadzor kontrolora, a da je druga vrsta kontrole kontrola posebne komisije koju je formirala Centralna izborna komisija BiH.

Kontrolu vrše članovi Centralne izborne komisije BiH metodom slučajnog uzorka, kao i osobe koje su se prijavile za glasanje van Bosne i Hercegovine putem aplikacije na web stranici Centralne izborne komisije BiH, te koje mogu prema njihovim instrukcijama dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH informaciju o uočenom pokušaju zloupotrebe, uz dostavljanje relevantnih dokaza.

Kontrolu vrše i izborne komisije osnovnih izbornih jedinica (gradske, općinske i Izborna komisija Brčko Distrikta BiH), koje su im dužne dostaviti informacije o biračima koji su upisani za glasanje na redovnim biračkim mjestima.

Šesta kontrola, naglašavaju iz CIK-a, bit će vršena u žalbenom postupku provjerom navoda iz eventualnih žalbi birača.

Provjera će se vršiti u Glavnom centru za brojanje gdje će provjeravati pošiljke s glasačkim materijalom dostavljene putem pošte, dostavljene u ime birača za koje u međuvremenu utvrde da je zloupotrebljeno njihovo biračko pravo na bilo koji način.

Izborna komisija podsjeća na činjenicu da Apelacioni odjel Suda BiH vrši sudski nadzor u žalbenom postupku na sve odluke Centralne izborne komisije BiH, saopćeno je iz CIK-a.

XS
SM
MD
LG