Dostupni linkovi

Američki senatori u Prištini: Podržavamo evroatlantske integracije Kosova


Senatori Chris Murphy, Jeanne Shaheen i Tom Tillis tokom posete Prištini, 21. april 2022.

Sjedinjene Američke Države podržavaju napore Kosova da se priključi NATO-u i Evropskoj uniji, rekla je američka senatorka Jeanne Shaheen na konferenciji za novinare u Prištini 21. aprila.

Shaheen i još dva američka senatora, Thom Tillis i Chris Murphy, su na Kosovo došli nakon posete Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Oni su se u Prištini sastali sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, nakon čega je Shahneen na konferenciji za novinare rekla da ta poseta predstavlja podršku američkog Senata.

"Radujemo se što ćemo podržati vaše želje da budete deo NATO-a. Senator Tillis i ja smo kopredsedavajući Grupe za praćenje NATO-a i naporno radimo da podržimo napore američkog Kongresa oko funkcionisanja NATO-a, da podržimo aspiracije zemalja poput Kosova, koje su zainteresovane za ulazak u NATO“, rekla je senatorka Shaheen.

"Podržavamo i vašu želju da idete putem evropskih integracija i vaše partnerstvo sa Zapadom", dodala je ona.

Kosovo traži hitan prijem u NATO od kako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara. Početkom marta, Vlada Kosova je donela odluku da osnuje međuinstitucionalnu radnu grupu za učlanjenje Kosova u NATO.

Senatorka Shaheen je izrazila i zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao da utiče i na zemlje Zapadnog Balkana.

"Radujemo se što ćemo nastaviti saradnju oko izazova sa kojima se svi suočavamo, posebno u ovom bezbednosnom okruženju sa kojim se sada suočavamo u Evropi, sa svim onim što se dešava u Ukrajini i ničim izazvanom agresijom Rusije. Ne želimo da se to dogodi nigde drugde u Evropi i želimo da se rat što pre završi“, podvukla je američka senatorka.

Sa druge strane, predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da je američke senatore obavestila o namerama Srbije, koje su, prema njenoj oceni, povlačenje Balkana u prošlost.

"Postojao je i postoji ozbiljan interes Rusije da destabilizuje naš kontinent i naš region", navela je Osmani i dodala da do destabilizacije neće doći.

Američki senatori su se u Prištini sastali i sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem.

Senatori su tokom posete Srbiji 19. aprila, pozvali Beograd da se pridruži zapadnim zemljama i uvede sankcije Rusiji, dok su tokom posete Bosni i Hercegovini upozorili na uticaj Kine u zemljama Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG